ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Και οδηγώντας να τα λες…

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Οι οδηγοί των λεωφορείων (υποθέτω και των τρόλεϊ ίσως και των τραμ) έχουν όλοι ή σχεδόν όλοι το ίδιο χόμπι: Μιλούν στα κινητά εν ώρα υπηρεσίας!

Βέβαια και οι επιβάτες το ίδιο κάνουν. Μιλούν στα κινητά τους ή αν δεν μιλούν παίζουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι! Κάποτε διάβαζαν βιβλία. Και πιο παλιά, τις καλές εποχές, διαβάζανε εφημερίδες! Τώρα, ούτε για δείγμα!

Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Και άλλες οικονομίες

Και ναι μεν και κάποιοι επιβάτες όταν μιλούν στα κινητά γίνονται από εκνευριστικοί μέχρι και αγενείς. Όμως, άλλο πράγμα είναι να τσακώνεσαι με την (τον) σύντροφό σου ταξιδεύοντας, κι άλλο πράγμα να εκνευρίζεσαι οδηγώντας μέσα στο αυτοκινητοπλημμυρισμένο Λεκανοπέδιο!

Στην πρώτη περίπτωση, απλώς οι συνεπιβάτες σου (όσοι δεν μιλούν στα δικά τους κινητά) κάνουν χάζι μ΄ όσα ακούνε. Και τα ακούνε ΟΛΑ! Βλέπεις στα κινητά συνηθίσαμε να μιλάμε όπως και στην …κρεβατοκάμαρά μας!

Στην δεύτερη περίπτωση, όμως, οι επιβάτες υποφέρουν από τα απότομα φρεναρίσματα, από την νευρική οδήγηση και από τα ατυχήματα! Χώρια που κάθε φορά που ανεβαίνει ο τόνος της φωνής του οδηγού, εσύ σταυροκοπιέσαι!

-Άντε χριστιανέ μου βρείτε τα να πάμε και ‘μεις σώοι στις δουλειές μας! Δεν αντέξε ένας από τους σαρδελοποιημένους επιβάτες και φώναξε στον οδηγό.

-Γιατί κύριος, σου λέω εγώ πώς να μιλάς στη γυναίκα σου; Τον …αποστομώνει ο οδηγός που μαζί με την άδεια οδήγησης φαίνεται ότι του έδωσαν «πακέτο» και το κινητό! Και δώρο την αναίδεια!

Όχι το «συγγνώμη» είναι είδος προς εξαφάνιση. Και εάν επιμείνεις, ο οδηγός είναι έτοιμος να σε βρίσει κι από πάνω!..

Άλλοι, πάλι, οδηγοί, σχεδιάζουν τα ρεπό τους, τις δουλειές τους, τα ραντεβού τους.

-Όλα εδώ θα τα πεις; Ρωτάει ο ταλαιπωρημένος επιβάτης που δυο φορές παραλίγο από πίσω να βρεθεί μπροστά, αν δεν τον συγκρατούσαν άλλοι…

-Άσε μας κύριε να κάνουμε τη δουλειά μας…

Άλλη, όμορφή κοπέλα, σε άλλη γραμμή, μιλώντας στη φίλη της (προφανώς) εξιστορούσε με το νι και με το σίγμα   πως πέρασε το Σαββατοκύριακο στο νησί με τον φίλο της! Και, μάλιστα, όχι πως κολύμπησαν ή πως έκαναν περατζάδες, αλλά πως …κοιμήθηκαν!

Το τι ακούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτε που λέγεται! Από οικονομικές δυστυχίες μέχρι ερωτικές απογοητεύσεις. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν καταργήσει το σταθερό τηλέφωνο και όλα τα λένε από τα κινητά! Εν μέση οδώ, ώστε εκείνο το «τα εν οικώ μη εν δήμω» να έχει καταντήσει πλέον ξεπερασμένη κουρελού και χιλιομπαλωμένη!

Μια έρευνα για τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στους γύρω σου και σε όσους κάθονται δίπλα σου στο όχημα, πολλά θα είχε να πει για το πόσο εκτεθειμένοι –εκτός από την αισθητική- και στην υγεία μας είμαστε.

Και, πάντως, το φαινόμενο οδηγών ΜΜΜ, να μιλούν στο κινητό πρέπει να απαγορευτεί. Ούτε σε περίπτωση ανάγκης! Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη, τόσο πιθανότερο είναι να σε «στουκάρει» ο τρομοκρατημένος οδηγός!

Άλλωστε, ο ίδιος οδηγός που στη βάρδια του μιλάει στο κινητό, όταν πάει σε μία δημόσια υπηρεσία και βλέπει την υπάλληλο να μιλάει στο τηλέφωνο ξεσπαθώνει:

-Άντε κυρά μου, να μιλήσεις στο τηλέφωνο ήλθες στην δουλειά ή για να μας εξυπηρετήσεις…

Αλλά αυτό, στο εδώ «Ελλάς-γελάς», ισχύει μόνο για τους άλλους…

Και ποτέ για μας…