Νικήτρια η Μέρκελ με μεγάλες απώλειες-τρίτο κόμμα η ακροδεξιοί

Βερολίνο.- Μεγάλη πτώση της εκλογικής τους δύναμης σημείωσαν τα δύο μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα στις σημερινές εκλογές, ενώ μεγαλύτερη του αναμενόμενου φαίνεται η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.

To κόμμα της Μέρκελ (CDU/CSU) είναι, όπως αναμενόταν, το πρώτο κόμμα με 32,8% των ψήφων, αλλά οι απώλειές του σε σχέση με τις εκλογές του 2013 ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, φθάνοντας τις 8,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σουλτς, καταποντίζεται στο 20,4% – που είναι η χαμηλότερη επίδοση από το 1949 -και καταγράφει πτώση 5 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές. Το ποσοστό των ψήφων που έχασε το κόμμα της Μέρκελ το καρπώθηκε το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), που εκτοξεύθηκε στο 13%, καταγράφοντας κέρδη 8,5 μονάδων.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μπαίνει και πάλι στη Βουλή, καθώς φέρεται να παίρνει το 10,7% των ψήφων και να σημειώνει άνοδο 5,6 μονάδων από τις περασμένες εκλογές. Κέρδη, αλλά μικρότερα, σημειώνουν και το κόμμα των Πρασίνων και της Αρστεράς (Die Linke) που παίρνουν το 9% και 9,1% με άνοδο 0,7 και 0,4 μονάδων, αντίστοιχα.

Ο Σουλτς δήλωσε μετά το αποτέλεσμα ότι το SPD θα πάει στην αντιπολίτευση, αντί να συνεχίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU/CSU.

Μετά τη δήλωση αυτή και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στην πορεία, το βασικό σενάριο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι αυτό του συνασπισμού του κόμματος της Μέρκελ με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και το κόμμα των Πρασίνων, που αποκαλείται και συνασπισμός Τζαμάικα (από τα χρώματα των κομμάτων).

Ωστόσο, οι διαφορές στις θέσεις των τριών κομμάτων είναι μεγάλες, κάτι που θα κάνει δύσκολη τη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαφορές αυτές αφορούν και το ελληνικό ζήτημα, καθώς οι μεν Πράσινοι διάκεινται πιο ευνοϊκά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ οι

Ελεύθεροι Δημοκράτες όχι μόνο δεν θέλουν κάτι τέτοιο, αλλά έχουν στη ρητορική τους ακόμη το Grexit.

Μεγάλα είναι τα κέρδη του ακροδεξιού AfD, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 και μπαίνει για πρώτη φορά στη γερμανική Βουλή. Η αύξηση των ψήφων του οφείλεται στην προσέλκυση ψηφοφόρων του CDU/CSU με αιχμή την εθνικιστική πολιτική του και ιδιαίτερα την πολιτική κατά των μεταναστών. Το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε τον επικεφαλής το CSU – που είναι το αδελφό κόμμα του CD – Χορστ Ζεεχόφερ, να υπαινιχθεί αλλαγή της πολιτικής προς τα δεξιά για να προσελκυσθούν ξανά οι ψηφοφόροι αυτοί.

Πηγή ρεπορτάζ: enikonomia.gr