Ο «μύθος» για το μέρισμα: Έδωσαν τα λεφτά που χρωστούσαν

Αποκαλύψεις έκανε χθες ευρωπαϊκή πηγή γυμνώνοντας την αλήθεια για το φετινό κοινωνικό μέρισμα.
«Τα λεφτά του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι καινούργια λεφτά, αλλά προέρχονται από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών το 2017» δήλωσε ευθαρσώς, αποκαθηλώνοντας το κυβερνητικό στόρι για χρήματα τα οποία προήλθαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής των ισχυρών και κατανέμονται στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Δεν είναι λεφτά τα οποία έπεσαν από το ελικόπτερο, δεν ήταν έξτρα χρηματοδότηση, αλλά ό,τι έπρεπε να έχει χρηματοδοτηθεί» έλεγε η ίδια πηγή όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, λίγα λεπτά αργότερα, αναλύοντας ευρώ ευρώ το κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως το τέλος Οκτωβρίου μαρτυρούν την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών φέτος, σε σχέση με τους στόχους, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς της ευρωπαϊκής πηγής.

Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία για δαπάνες κοινωνικής προστασίας φέτος είχαν εγγραφεί 2,216 δισ. ευρώ (προβλέψεις μεσοπρόθεσμου). Από αυτά τα χρήματα έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν δαπανηθεί 1,083 δισ. ευρώ, με το ποσοστό εκτέλεσης των συγκεκριμένων δαπανών να ανέρχεται σε μόλις 35,1%.

in.gr