Κατηγορίες σε βάρος 13 Ρώσων για παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές απήγγειλε ο Μούλερ

Κατηγορίες σε βάρος 13 ρώσων πολιτών και τριών ρωσικών νομικών προσώπων για παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 απήγγειλε ο ειδικός σύμβουλος που ερευνά την υπόθεση Ρόμπερτ Μούλερ.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως οι εμπλεκόμενοι επιδίωκαν να παρέμβουν στις «πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες» των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των εκλογών του 2016, μέσω «ανέντιμων» ενεργειών, προκειμένου να «παρεμποδίσουν» και να «κατανικήσουν» τη νόμιμη λειτουργία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, συνωμοσία για απάτη σε βάρος των ΗΠΑ, συνωμοσία για τραπεζική απάτη και κλοπή ταυτότητας.

Η δράστη των κατηγορούμενων άρχισε το 2014 όμως ο κ. Μούλερ υποστηρίζει ότι έως τα μέσα του 2016 οι εμπλεκόμενοι είχαν εστιάσει τη δράστη τους ώστε να «υποστηρίξουν» την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και να πλήξουν την καμπάνια της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.

Το κατηγορητήριο αναφέρει μάλιστα πως ορισμένοι από τους Ρώσους επικοινώνησαν με άτομα που συνδέονταν με την καμπάνια Τραμπ ώστε να συντονίσουν την πολιτική δράση τους. Διευκρινίζει πως τα πρόσωπα που συνδέονταν με την καμπάνια του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα δεν γνώριζαν τα ρωσικά σχέδια.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα ορισμένοι από τους κατηγορούμενους κατασκεύασαν ψευδείς ταυτότητες, προσποιούμενοι ότι είναι Αμερικανοί, και λειτουργούσαν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονταν στο αμερικανικό κοινό.

Πηγή: skai.gr