Τσίπρας για την Τουρκία: Οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο

Βρυξέλλες.– Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο. Τόνισα ότι ως ΕΕ έφτασε η ώρα να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Ότι, δηλαδή, οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών – μελών της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Μεσόγειο.

Η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της οφείλει να είναι η κόκκινη γραμμή για την ΕΕ.

Η Άγκυρα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η Ελλάδα δεν είναι μια τυχαία χώρα. Αυτή  η λογική της προκλητικότητας δεν λειτουργεί πουθενά. Αποδυναμώνει την Τουρκία. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Για το ζήτημα των Σκοπίων είπε πως «εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια. Δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», είπε. Ενώ ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε με νόημα: «Η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας»

 Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα με μια λύση βιώσιμη, σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι′ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.