Διαταράσσει την ισορροπία στην κυβέρνηση το επίμαχο άρθρο για την αναδοχή

Αθήνα.- Σε νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, δημιουργώντας νέες ενδοκυβερνητικές τριβές και διαταράσσοντας την -ουτως ή αλλως- εύθραυστη ισορροπία, εξελίσσεται -όπως είχε άλλωστε διαφανεί- το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία και κυρίως το άρθρο που αφορά τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Έτσι κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κυβερνητικός μπαξές έδειξε ότι έχει από όλα:

Και τον Κ.Κατσίκη (ΑΝΕΛ) που επιδόθηκε σε ομοφοβικό παραλήρημα, και τον Μ.Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ) που ζητούσε μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα απόσυρση του επίμαχου άρθρου και την Γ.Γεννιά (ΣΥΡΙΖΑ) που έσπευδε να συμφωνήσει με τον προηγούμενο, αλλά και τον Γ.Ουρσουζίδη (ΣΥΡΙΖΑ) που μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι», όπως και τον Θ.Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ) που από την αρχή και ενάντια στη γραμμή του κόμματος του είπε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Βέβαια να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την αποκλειστικότητα σε βουλευτές που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους χρησιμοποιώντας ρηχές περιεχομένου δικαιολογίες για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα· ούτε έχει μόνο αυτή στους κόλπους της  ανθρώπους που φοβούνται να τολμήσουν να υποστηρίξουν ένα βήμα προόδου, ζητώντας παράλληλα τη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει και στηρίζοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου αυτό να πετύχει, αφού αναμφισβήτητα καλύπτει κοινωνικές ανάγκες.

Διχασμό και γκρίνιες έχει φέρει το νομοσχέδιο και στο εσωτερικό των υπόλοιπων κομμάτων.

Απόσυρση της διάταξης ζήτησε ο Μπόλαρης

Την απόσυρση της διάταξης για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ζήτησε σε ανάρτηση του στη προσωπική του σελίδα στο facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απών από την ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά, Γεωργία Γεννιά – που έχει εκφράσει επίσης τη διαφωνία της – επικροτεί την διαφωνία του κ. Μπόλαρη, που όπως ο ίδιος εξηγεί, εστιάζεται σε τρεις βασικές αιτίες:

– Της επείγουσας προτεραιότητας για ένα δίκτυο κοινωνικών δομών και υπηρεσιών με επιστημονική και στελεχιακή επάρκεια

– Των πολιτικών ανάσχεσης του δημογραφικού ως προϋπόθεσης συνέχειας του λαού και του κράτους

– Της ορθής νομοθέτησης και της δημοκρατικής συναίνεσης.

«Για λόγους στοιχειώδους συνέπειας στις σχέσεις πολιτείας – κοινωνίας, πολιτικών και πολιτών, ζητήσαμε να αποσυρθεί η προς νομοθέτηση διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, πριν την διεξαγωγή συζήτησης για θέματα ουσίας, δηλαδή παιδαγωγικής, παιδοψυχολογίας, συνταγματικότητας, ισότητας των Ελλήνων πολιτών, κοινωνιολογίας», καταλήγει στην ανάρτηση του ο κ. Μπόλαρης.

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι αντιδράσεις για τις ακραία ομοφοβικές απόψεις που εξέφρασε νωρίτερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κων.Κατσίκης.

Από το «όχι» στο «ναι» ο Γ.Ουρσουζίδης

Πλήρως ικανοποιημένος από τις «απολύτως εύστοχες και σε θετική κατεύθυνση αλλαγές», όπως τις χαρακτήρισε, στις οποίες προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου στο επίμαχο άρθρο 8 «βελτιώνοντας το ριζικά», δήλωσε ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα πλέον διαφωνίας του και θα το υπερψηφίσει.

«Δεν πιστεύω ότι όπως ήταν αρχικά η διάταξη θα ψηφιζόταν, όπως κι εγώ δεν θα την υπερψήφιζα», ανέφερε ο κ. Ουρσουζίδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα για υιοθεσία και αναδοχή, χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένο το θόρυβο που είχε δημιουργήσει πριν γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.

«Μετά τις αλλαγές είναι σε απολύτως θετική κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Ουρσουζίδης ενώ χαρακτήρισε ως κυρίαρχο στοιχείο, την αυξημένη ισχύ της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων αναδόχων, καθώς και την κατάργηση, όπως είπε, της άκριτης αναδοχής.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου από μόνη της δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Επιβάλλεται συνεπώς και η οικονομική ενίσχυση των δομών», τόνισε ενώ σημείωσε ότι η επιτυχία του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, αν καταφέρει να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται σήμερα.

«Ναι» από τον Θ.Παπαχριστόπουλο

Θετικός τόσο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τα μέτρα για την υιοθεσία και την αναδοχή όσο και για το άρθρο 8, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια, εμφανίστηκε κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Να σημειωθεί ότι κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη, αντίθετα από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Γ Λαζαρίδη που δήλωσε ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, έκανε λόγο για πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι γίνεται αδικαιολόγητα μεγάλος θόρυβος για ένα άρθρο που αφορά μόλις το 3 τοις χιλίοις.

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την υιοθεσία και την αναδοχή», τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξή του για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

«Οφείλουμε, όλοι όσοι πιστεύουμε στο μεγαλείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να ακούσουμε τουλάχιστον τους ειδικούς της επιστήμης, οι οποίοι διδάσκουν ότι οι ομόφυλοι άνθρωποι είναι το ίδιο κατάλληλοι και ικανοί γονείς όσο και οι ετερόφυλοι», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:

«Η κοινωνία οφείλει να μην κλείνει τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα στο βωμό ενός συντηρητισμού που δεν έβγαλε πουθενά, και θα πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει όλο και πιο κοντά σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας και ειδικά τα παιδιά».