Τιρμπουσόν: Ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σενάριο συμφωνίας σε βάθος χρόνου, ώστε να δοθεί επαρκής χώρος στην ΠΓΔΜ να εγκρίνει το «erga omnes» και να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, συζητείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Με βάση αυτό το σενάριο, όταν η ΠΓΔΜ εγκρίνει αυτές τις δύο –ουσιαστικής σημασίας για την Αθήνα– προβλέψεις, τότε αυτομάτως η γειτονική χώρα εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και ξεκινάει τις σχετικές προ ενταξιακές συζητήσεις με την Ε.Ε. (εφόσον, βεβαίως, οι Βρυξέλλες απευθύνουν τη σχετική πρόσκληση).

Ωστόσο ερωτηματικά εγείρονται για το εάν και κατά πόσο μία τέτοια εξέλιξη κατασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα.  Ως μία πολύ πιθανή εξέλιξη η Ελλάδα θα εκχωρήσει το “βέτο” και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διεργασίες για την ένταξη των Σκοπίων στην ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία και -την ίδια ώρα-  τα Σκόπια θα …ψάχνουν να συνεννοηθούν για το «erga omnes» σε …βάθος χρόνου!  Ώσπου, δηλαδή, να έχει ολοκληρωθεί η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως και στην ΕΕ, με μη αποκλειόμενη εξέλιξη να έρθει μία άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, που δεν θα προχωρήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος!

Βέβαια, θα υπάρξουν “νομικές εγγυήσεις” . Όταν, όμως, σήμερα η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης -και, μάλιστα, δεν “αποστομώνεται” για την αναίδειά της από τη Διεθνή Κοινότητα-  ποιες “νομικές” εγγυήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τα εθνικά μας συμφέροντα;