Ψηλά το κεφάλι, συν-Έλληνες!

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συνέντευξη του Αριστείδη Πατρινού, είναι η πρώτη μιάς σειράς με Έλληνες ομογενείς, αλλά και με Ελλαδήτες του επιστημονικού, επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού και πνευματικού χώρου, που ξεχωρίζουν για την προσφορά τους, τιμώντας  το όνομα της πατρίδας.  Με ανθρώπους που προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα. Οι συνεντεύξεις αυτές θα παρουσιαστούν από την PanHellenic Post.

Ο κατάλογος μακρύς. Η προσφορά του ελληνικού πνεύματος είναι τεράστια. Σε όλα τα στάδια, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες της ζωής. Και δεν μιλούμε  για Έλληνες που χρόνια ενδοξότερα πέρασαν από τη ζωή αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους. Μιλάμε για σύγχρονους Έλληνες που δημιουργούν, εντός και εκτός Ελλάδος, σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Η κακή οικονομική κατάσταση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βαριά ρίχνει τη σκιά της στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Άλλο τόσο βέβαιο είναι, όμως, ότι ποτέ τούτη η χώρα, η Ελλάδα, δεν παραδόθηκε αμαχητί είτε σε βάρβαρους εχθρούς, είτε στη ραστώνη, την απελπισία και την ηττοπάθεια.

Όταν άλλοι λαοί υπέκυπταν κάτω από την σιδηρόφρακτη γροθιά του Άξονα, η μικρή Ελλάς έμεινε όρθια.  Δίνοντας το ειδικό βάρος της ελληνικής προσφοράς, είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Σμάηλ Μπρίτζες μιλώντας στην ολομέλεια της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής : «Όταν η Νορβηγία, η Δανία, το Βέλγιον, το Λουξεμβούργον, η Ολλανδία, η Γαλλία ελογχίσθησαν υπό του επιδρομέως μέχρι θανάτου, όταν οι Άγγλοι ερρίφθησαν, μέσα εις βροχήν θανάτου και φλογών, από τας ακτάς της Ευρώπης, η Ελλάς πολέμησε δια να διαφυλάξη εις τον κόσμον τας ελπίδας, ότι θα συνεχισθή η εποχή όπου τα Έθνη είναι ανεξάρτητα και τα άτομα χαίρουν της ελευθερίας».

Αυτή ήταν και είναι η Ελλάδα.

Όταν η πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε καθυποτάξει όλους τους λαούς της Ανατολίας, μια χούφτα Έλληνες έφτιαχναν στην αλλαδαπή τη Φιλική Εταιρία και άλλοι τόσοι «εντός των τειχών» ξεσηκώνονταν ενάντια στην σκλαβιά και κατακτούσαν με αίμα, ιδρώτα και πόνο την πολυπόθητη λευτεριά.

Αυτή ήταν και είναι η Ελλάδα.

Έτσι και τώρα, οι Έλληνες δεν σκύβουν το κεφάλι. Οι Έλληνες είναι και παραμένουν υπερήφανοι για το χθες, το σήμερα και το αύριο του Έθνους. «Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά».

Η χώρα τούτη έχει πολλά ακόμη να δώσει στον ελεύθερο, δημοκρατικό κόσμο. Κάθε Έλληνας δικαιούται και πρέπει να είναι υπερήφανος. ‘Οσοι πασχίζουν, και είναι πολλοί, να μας κόψουν τα φτερά, όσοι θέλουν να μας δημιουργήσουν συμπλέγματα ενοχής και δεν είναι λίγοι, ας κοιτάξουν πρώτα το καθρέφτη τους. Θα ανακαλύψουν ενδιαφέροντα πράγματα.

Εμείς, έτσι θα πορευθούμε. Με τους Πατρινούς και τους Κριμιζήδες. Με τους Καβάφηδες και του Ελύτες. Με τους Παναγούληδες και τους φοιτητές μας.

Εμείς υπάρχουμε και θα υπάρχουμε γιατί η δύναμή μας είναι στο πνεύμα. Είναι στο συναίσθημα. Είναι στην αέναη αναζήτηση του καλύτερου από το καλό.

Έλληνες, ψηλά το κεφάλι!