Θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Γερμανία η Ελλάδα

 «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», διακήρυξε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο υπουργός  Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας μιλώντας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Παρά τη σαφή αυτή δήλωση του κ. Δήμα, ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των υπουργών, Σαχινίδη και Παπαϊωάννου πως το θέμα δεν έχει μελετηθεί σχεδόν στο ελάχιστον από καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα, καθώς έγινε γνωστό πως μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Δήμας δήλωσε ξεκάθαρα πως για να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη εικόνα, χρειάζεται περισσότερο μελέτη των στοιχείων και αξιολόγησή τους, αλλά ξεκαθάρισε πως η χώρα διατηρεί ακόμα τις δυνατότητές για τον χειρισμό του θέματος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά το χαρακτήρισε σύνθετο θέμα με νομικά και πολιτικά προβλήματα.

Ο πλέον όμως αποκαλυπτικός υπουργός για το τί έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα, ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει ούτε σπιθαμή από στοιχείο για αυτή την υπόθεση.

Μάλιστα, πρόσθεσε  πως ρώτησε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου αν υπάρχουν στοιχεία για τις απαιτήσεις της χώρας, αλλά δεν προέκυψε τίποτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος όταν είχε ερωτηθεί επί του θέματος είχε δηλώσει πως η Τράπεζα δεν διαθέτει πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο και είχε παραπέμψε στο υπουργείο Οικονομικών. Πόσα όμως είναι τα χρήματα που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα; 162 δις ευρώ

Οι οφειλές

– Το κατοχικό δάνειο το οποίο ανέρχεται σε 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους
– Οι αξιώσεις για την καταστροφή των βασικών υποδομών της χώρας που ανέρχονται σε 108 δις ευρώ χωρίς τους τόκους
– Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έχουν κλαπεί που είναι ανυπολογιστης αξίας
– Η καταστροφή των περιουσιών των Ελλήνων για την οποία δεν υπάρχει αποτίμηση
– Οι αποζημιώσεις για τους χιλιάδες εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στο μεταξύ, την παρουσία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων στην από κοινού συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών, ζητούν με επιστολή τους 33 βουλευτές, κατόπιν πρωτοβουλίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Η διεκδίκηση των πάσης φύσεως γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα «αποτελεί πάνδημο αίτημα, πανελλήνιο και πανεθνικό, που ενώνει όλους τους Έλληνες, ενώ η αντιμετώπιση και λύση του θα συμβάλει στην πλήρη ψυχική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο λαών» σημειώνεται στην επιστολή. Το γεγονός, μάλιστα, ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Συνθήκη Ειρήνης, αλλά συνθήκη μη πολέμου «καταδεικνύει ότι και η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την ως άνω εκκρεμότητα».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία, Ι. Μπουρλογιάννης, προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Χάρτμαν).

Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γερμανικές διαμαρτυρίες συνιστούν ένα επιπλέον επιχείρημα στη διαπραγματευτική μας φαρέτρα σήμερα που, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητά για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο αυτό το μείζον εθνικό θέμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που υπογράφουν 40 βουλευτές διαφόρων  κομμάτων.

 

Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Φωτογραφία Eurokinissi.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε