Είχε αστέρι κόντρα στον Αστέρα ο Ατρόμητος

Το «παρών» για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας θα δώσει ο Ατρόμητος που απέσπασε ισοπαλία 2-2 στην Τρίπολη από τον Αστέρα Τρίπολης (0-0 το πρώτο παιχνίδι στο Περιστέρι).

Τάτος (15’) και Μήτρογλου (72’) πέτυχαν τα δύο γκολ για τους «κυανόλευκους», ενώ για τους γηπεδούχους που αγωνίζονταν με 10 παίκτες από το 6ο λεπτό λόγω αποβολής του Μπαρτολίνι σκόραραν ο Ροτζέριο (21’, πεν.) και Ναβάρο (47’). Στις καθυστερήσεις επήλθε και η αριθμητική… ισορροπία λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Σκόνδρα.

Με το ξεκίνημα σχεδόν του αγώνα ο Αστέρας αναγκάστηκε να παίξει με παίκτη λιγότερο, όταν ο Μπαρτολίνι έχασε το κοντρόλ της μπάλας λίγο έξω από την περιοχή και στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανατρέψει τον Τάτο που έβγαινε μόνος απέναντι στον Μπαντή. Ο Τάσος Κάκος καταλόγισε το καταφανέστατο φάουλ και απέβαλε τον αμυντικό του Αστέρα, που έμεινε πολύ νωρίς με δέκα παίκτες. Στην εξέλιξη της φάσης, μάλιστα, λίγο έλειψε οι γηπεδούχοι να προηγηθούν, όμως την καλή εκτέλεση του Μήτρογλου έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Μπαντής.

Ο Ατρόμητος άνοιξε το σκορ στο 15΄, όταν ο Μήτρογλου έφυγε από αριστερά στην αντεπίθεση και γύρισε ωραία στον Τάτο, ο οποίος πλάσαρε ψύχραιμα τον Μπαντή και άνοιξε το σκορ. Η άκρως αρνητική εξέλιξη δεν πτόησε πάντως τους παίκτες του Σάκη Τσιώλη, που ισοφάρισαν γρήγορα, χάρη στο πέναλτι που κέρδισε ο Ναβάρο από τον Γιαννούλη και αξιοποίησε ο Ροτζέριο Μάρτινς στο 21΄. Το γκολ αυτό έδωσε άλλη ψυχολογία στους γηπεδούχους, που πήραν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και προσπάθησαν με μακρινά σουτ να φτάσουν σε ένα δεύτερο γκολ. Το πλησίασαν στο 40΄, με το ωραίο φαλτσαριστό σουτ του Ράγιος από το ημικύκλο της μεγάλης περιοχής, που έφυγε λίγο έξω από τα δοκάρια του εμβρόντητου Ιτάνζ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αστέρας ανέτρεψε την κατάσταση και «πήρε κεφάλι». Ο Ράγιος έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Φυτανίδης δεν απομάκρυνε σωστά τη μπάλα, ο Περόνε μέσα από τη μικρή περιοχή έκανε την κεφαλιά-πάσα και ο Ναβάρο με δεύτερη κεφαλιά νίκησε από κοντά τον Ιτάνζ και «έγραψε» το 2-1 στο 47΄. Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη δεν είχαν πλέον άλλη επιλογή: έπρεπε να βγουν μπροστά και να ψάξουν το γκολ της πρόκρισης. Στο 62΄ ο Μήτρογλου αστόχησε από καλή θέση και στο 66΄, μετά από πολύ ωραίο συνδυασμό με τον Μπρίτο, ο Τάτος βρέθηκε σε θέση βολής αλλά ο Χουανίτο πρόλαβε και έβαλε την κόντρα, παραχωρώντας κόρνερ. Στο 72΄, όμως, το τραγικό λάθος του Πουλίδο (γύρισε με αδύναμη κεφαλιά τη μπάλα προς τον τερματοφύλακα) έδωσε την ευκαιρία στον Μήτρογλου που παραμόνευε να πετύχει το γκολ της πρόκρισης για τον Ατρόμητο. Να σημειωθεί ότι οι φιλοξενούμενοι στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων έμειναν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σκόνδρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας). Κίτρινες: Περόνε, Πιπίνης, Χουανίτο, Τσαμπούρης – Γιαννούλης, Τάτος, Μήτρογλου, Δημούτσος, Σκόνδρας.  Κόκκινη: Μπαρτολίνι (6΄) – Σκόνδρας (96΄)

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάκης Τσιώλης): Μπαντής, Τσαμπούρης, Μπαρτολίνι, Πουλίδο (86΄ Σολάκης), Πιπίνης, Ουσέρο, Χουανίτο, Ναβάρο, Ράγιος, Ροτζέριο (78΄ Φρανκού), Περόνε (63΄ Μπρέσκα)

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Φυτανίδης, Τόμας, Γιαννούλης (53΄ Επστάιν), Σφακιανάκης (71΄ Σφακιανάκης), Ιγκλέσιας (59΄ Πίτου Γκαρσία), Δημούτσος, Μπρίτο, Τάτος, Μήτρογλου.

Τσιώλης: «Σκληρός ο τρόπος που αποκλειστήκαμε»

Πικραμένος από τον τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός από τον Ατρόμητο, εμφανίστηκε ο Σάκης Τσιώλης μετά το παιχνίδι :

«Συγχαρητήρια στον Ατρόμητο. Του εύχομαι καλή επιτυχία στον τελικό. Εμείς φτάσαμε στο τέλος στο κύπελλο. Περιμέναμε αλλιώς αυτό το ματς. Βρεθήκαμε πολύ νωρίς με μειονέκτημα. Εκεί προσπάθησαν πολύ τα παιδιά για να πάρουν την πρόκριση, Αυτό όμως δεν έγινε. Μείναμε έξω από τον τελικό. Λυπάμαι πολύ που δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό το δώρο στους ιδιοκτήτες. Στεναχωριέμαι και για τον κόσμο. Ήθελα πάρα πολύ να προκριθούμε γιατί σήμερα ήταν καταπληκτικοί. Ήθελα να έχει μια σφραγίδα αυτή η συνεργασία, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με μένα στην ομάδα. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στα τρία ματς στο πρωτάθλημα και να πάρουμε όσους πιο πολλούς βαθμούς μπορούμε. Δεν θα ήθελα σε ένα τέτοιο ματς να μιλήσω και να κρίνω τη διαιτησία. Ο τρόπος που έγινε ο αποκλεισμός είναι πολύ σκληρός. Αν ο Περόνε και ο Ράγιος είχαν κάνει γκολ στις ευκαιρίες μετά το 2-1, θα ήμασταν στο 3-1. Είναι μεγάλη η πίκρα. Η ομάδα έγραψε ιστορία σήμερα. Μίλησα με τον Πουλίδο και του είπα ότι οι μεγαλύτεροι παίκτες του κόσμου, στα μεγαλύτερα ματς έχουν κάνει τέτοια λάθη. Πιο σημαντικό ήταν ότι παίζαμε με δέκα παίκτες από το ξεκίνημα. Όταν τελειώνει ένα ματς δεν είναι σωστό να κάνουμε έναν απολογισμό. Πρέπει να είμαστε κοντά στο παιδί, παρότι πονέσαμε. Ήταν ένα ατομικό λάθος. Όσο υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας, θα υπάρχει λάθος».

Δώνης: «Αυτή τη φορά ας μας αφήσουν να το ευχαριστηθούμε»

Την ευχή ο φετινός τελικός του κυπέλλου να είναι μια πραγματική γιορτή (σε αντιδιαστολή με τα περυσινά αίσχη) έκανε ο Γιώργος Δώνης στις δηλώσεις του μετά τη λήξη του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης που έφερε τον Ατρόμητο στον τελικό του  θεσμού:
«Είναι μεγάλη στιγμή για τον Ατρόμητο και όλους όσοι εκπροσωπούν την ομάδα. Για παίκτες, προπονητές, διοίκηση και κόσμο. Πάμε σε δεύτερο σερί τελικό και είμαστε τρίτοι στο πρωτάθλημα. Ξέραμε ότι θα έχουμε εμπόδια. Τα καταφέραμε κόντρα σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες. Συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες. Πρέπει να το ευχαριστηθούμε και να το γιορτάσουμε. Αυτή τη φορά ας μας αφήσουν να το ευχαριστηθούμε. Ο τελικός είναι μια γιορτή. Αυτό που κυριάρχησε σήμερα ήταν το άγχος. Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά, πήραμε το προβάδισμα και παίζαμε με παίκτη παραπάνω. Αυτό μας δημιούργησε πίεση. Κάναμε δύο “δώρα” στους αντιπάλους. Στη συνέχεια πιέσαμε αρκετά και μας πρόσφερε ένα “δώρο” ο αντίπαλος. Σήμερα ήμασταν ικανοί και όχι τυχεροί. Τα παιχνίδια του κυπέλλου έχουν μία ιδιαιτερότητα. Το άγχος είναι μεγάλο. Κάναμε πολλά λάθη, αλλά μετά το 60΄ ήμασταν ικανοί. Αυτή η ικανότητα μας οδήγησε τον τελικό. Δεν θέλω να σχολιάσω το διαιτητή. Αυτό που έγινε στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και σταμάτησε το ματς, έπρεπε να γίνει και πέρυσι στον τελικό με την ΑΕΚ».
Αναφερόμενος στο αν θα παίξουν στον τελικό οι Μήτρογλου και Τάτος (εφόσον αντίπαλος της ομάδας του είναι ο Ολυμπιακός, στον οποίο ανήκουν οι δύο ποδοσφαιριστές), ο Δώνης είπε: «Είναι θέμα διοίκησης. Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλοί δανεικοί παίκτες. Τις περισσότερες φορές δεν παίζουν. Είναι θέμα της συμφωνίας που υπάρχει. Θα δούμε τι θα γίνει».