Καμία μέριμνα για τα ομόλογα των Ομογενών- αποκαθιστούν των ασφαλιστικών Ταμείων!

 

Πρόταση για την άμεση και χωρίς πρόσθετο κόστος αναπλήρωση της αρχικής (πριν το PSI) ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου των Ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος  Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με τους διοικητές του ΙΚΑ του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι  το υποχρεωτικό “κούρεμα” της αξίας των ομολόγων, περιέλαβε και τους ιδιώτες αποταμιευτές καθώς και τους ελληνικής καταγωγής Ομογενείς για τους οποίους δεν υπάρχει ακόμη καμία απολύτως  μέριμνα.

Έτσι τόσο οι ιδιώτες όσο και οι ομογενείς βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» καθώς είδαν, από τη μία μέρα στην άλλη, την αξία των ομολόγων που είχαν αγοράσει από το ελληνικό δημόσιο να  χάνει κοντά το 70% , γεγονός που οδήγησε πολλούς επενδυτές σε απόγνωση.

Ωστόσο, αν και δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη καμία μέριμνα για τους Ομογενείς καταθέτες και επενδυτές, παρά τα διαβήματα που έχουν γίνει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έρχεται και “χαϊδεύει” τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επίσης έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στην περιουσία τους από τη γνωστή διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με τα χαρτοφυλάκια των ταμείων πριν το PSI, με την εφαρμογή της πρότασης αυτής, όχι μόνο αποκαθίσταται η ονομαστική αξία, αλλά επιπλέον τα Ταμεία αποκτούν ομόλογα με δύο πρόσθετα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αξία τους: το αγγλικό δίκαιο και το σχήμα της παράλληλης και ταυτόχρονης εξυπηρέτησης με τα δάνεια του επίσημου τομέα.

Οι διοικητές των Ταμείων δήλωσαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση με τα συμβούλιά τους, σε συνεργασία με τον θεσμοθετημένο επενδυτικό σύμβουλο των ταμείων (ΕΔΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ελλάδος που διαχειρίζεται το κοινό κεφάλαιο των ΝΠΔΔ. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Κάποια ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει  και για τους ομογενείς οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και αγόρασαν ομόλογα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς των ΗΠΑ προς στήριξη της Ελλάδας συνιστούν αμερικανικές υπηρεσίες και επιτελείς του Ομπάμα, εκτιμώντας ότι λόγω της βαθιάς δημοσιονομικής-οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, μπορεί να καταστεί παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Εκθεση της CIA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sofokleousin.gr επισημαίνει ότι αυτός ο κίνδυνος μεγαλώνει λόγω των περιπλοκών με τα πετρέλαια και υποδεικνύει ως λύση την παροχή υποστήριξης προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει ένα ακόμη «κούρεμα» χρέους.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, με την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου η χώρα θα εξασφάλιζε πολιτική σταθερότητα και θα απέφευγε τον “πειρασμό” σπασμωδικών κινήσεων εξωτερικής πολιτικής, που θα δημιουργούσαν κινδύνους ανάφλεξης στην περιοχή.

Οι διεργασίες εντείνονται ενώ η Ελλάδα οδεύει σε εκλογές και στις αγορές προεξοφλούνται τα χειρότερα.

Παράλληλα αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναγνωρίζουν ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και απαιτείται νέο haircut, αυτή τη φορά των ομολόγων που κατέχουν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ καθώς και μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ.