Συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προσήχθη στον Εισαγγελέα

Η σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου

Περιτριγυρισμένος από άνδρες της Ασφάλειας, χωρίς να φοράει χειροπέδες, εξήλθε από την οικία του λίγο πριν τις 11 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ   Άκης Τσοχατζόπουλος και επιβιβάστηκε σε περιπολικό της Ασφάλειας και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης, από την ανακρίτρια η οποία ερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων, εις βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ένταλμα αφορά στην κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σημειώνεται ότι την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, πρότεινε την Μεγάλη Τρίτη στο Συμβούλιο Εφετών ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι απέκρυψε περιουσιακά του στοιχεία στη δήλωση του πόθεν έσχες για το 2009.

Μόλις χθες, ο εισαγγελέας Εφετών, Γαληνός Μπρής ζήτησε να παραπεμφθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δίκη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2010 (χρήση 2009).

Ο εισαγγελέας υπέβαλλε την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών και εισηγήθηκε πέραν την παραπομπής σε δίκη και την απαλλαγή λόγω παραγραφής του πρώην υπουργού για «ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες» των ετών 1998-2005.

Πρότεινε όμως να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί μετά την απολογία του.

Μεταξύ άλλων είναι: η δέσμευση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο φέρεται πως δεν είχε δηλώσει, όπως προέκυψε μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής. Επίσης παραμένει η υποχρέωση της εγγυοδοσίας των 150.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το επίμαχο πόθεν έσχες κρίθηκε ως ανειλικρινές μετά το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, τα 150.000 από το οποίο δικαιολογεί ως λήψη δύο δανείων.

Δεν έχει δηλώσει όμως το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ παλιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το σπίτι δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του 2011 καθώς αποκτήθηκε το 2010 και ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής που κατά την άποψή του δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Συλλήψεις και στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν τον εκ των βασικών μετόχων του ΠΑΟΚ, Γ.Σαχπατζίδη και τον εξάδερφο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ν.Ζήγρα, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση ως διαχειριστής off shore εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εκτελεστούν άλλα δύο εντάλματα  σύλληψης για μη πολιτικά πρόσωπα.

Η κόρη Τσοχατζόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σπίτι της κόρης του Αρετής, βρέθηκαν 10 πλάκες χρυσού. Επίσης κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Επίσης,  βρέθηκαν κρίσιμα έγγραφα με κινήσεις λογαριασμών. Η έρευνες έγιναν, παρουσία του εισαγγελέα Γ. Δραγάτση, στα δύο σπίτια της κόρης του κ.Τσοχατζόπουλου, Αρετής, σε Κολωνάκι και Παλαιό Ψυχικό. Η κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου, όπως και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, είναι εμπλεκόμενες στην υπόθεση, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εντάλματα εκδόθηκαν, καθώς οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, αλλά και λόγω της βαρύτητας της πράξης. Συνολικά στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι περισσότερα από 10 πρόσωπα, ενώ πηγές της Εισαγγελίας χαρακτηρίζουν τα στοιχεία “πολλά και πολύ σοβαρά” . Η διωξη ασκήθηκε, μάλιστα, όπως λέγεται, βάσει στοιχείων που αντλήθηκαν από τις υποθέσεις για τα υποβρύχια, αλλά και από δικογραφίες που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, επί υπουργείας του κ. Τσοχατζόπουλου. ‘Ετσι το βασικό αδίκημα, που όμως είναι παραγεγραμμένο, είναι η δωροδοκία από την οποία οι ενδείξεις οδηγούν στο κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ποιός είναι ο Γ.ΣαχπατζίδηςΟ Γ. Σαχπατζίδης στα μέσα της δεκαετίας του 80 εμφανιζόταν στο περιβάλλον τού τότε υπουργού Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ακριτίδη. Ενώ για μια μεγάλη χρονική περίοδο δεν είχε εμφανίσει κάποια ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, την περίοδο 1998-1999 συμμετέχει στην εξαγορά των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» από τον Γ. Ραυτόπουλο. Σε μικρό χρονικό διάστημα ο Γ. Σαχπατζίδης προχωρεί στην εξαγορά του «Ελληνικού Βορρά» και των «Σπορ του Βορρά».