Πότε θα ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Χαμηλά είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες ολοκλήρωσαν ήδη την παρουσία τους αφού, η εκλογική νομοθεσία επιβάλλει να μην διεξάγονται πλέον άλλες,  από σήμερα Σάββατο. Αντίθετα, στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις, που φέρνουν σε δεύτερη θέση τον Νικολά Σαρκοζί, διεξάγονται κανονικά μέχρι και την παραμονή να ανοίξουν οι κάλπες.  Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μόνο στο οποίο διαφέρουν Γαλλία και Ελλάδα, αναφορικά με την εκλογική διαδικασία. Μια άλλη ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι γαλλικές εκλογές, που θα γίνουν την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 στην γαλλική επικράτεια, ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο από την … Βραζιλία!

Πρόκειται για την ψήφο των αποδήμων Γάλλων οι οποίοι σε αντίθεση με τους Έλληνες Απόδημους, μπορούν και συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της πατρίδας τους, από τους τόπους όπου ζουν.

Έτσι, οι Γάλλοι που βρίσκονται στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα Σάββατο στις 08:00 τοπική ώρα, για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, 19 ώρες νωρίτερα από τη γαλλική μητρόπολη. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το εκλογικό τμήμα στο Προξενείο της Γαλλίας άνοιξε λίγα λεπτά μετά τις 08:00 και θα κλείσει στις 18:00 (τοπική ώρα), δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

Να σημειωθεί ότι πολλοί ψηφοφόροι περίμεναν έξω από το Προξενείο για να καταθέσουν τα ψηφοδέλτια τους.

Λόγω της διαφοράς της ώρας, οι πρώτοι Γάλλοι που ψήφισαν ήταν αυτοί που κατοικούν σε χώρες της Νότιας Αμερικής στις ακτές του Ατλαντικού.

Στο Σάο Πάολο, τη μητρόπολη της Βραζιλίας, και το Ρίο συγκεντρώνεται πάντως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων: 5.459 και 5.174 αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία από την Πρεσβεία της Γαλλίας.

Ούτε η διαφορά της ώρας, ούτε οι χιλιομετρικές αποστάσεις, ούτε η …μυστικότητα της ψήφου εμπόδισαν τους Γάλλους να εξασφαλίσουν στους Αποδήμους τους ισονομία και ισοπολιτεία. Το παράδειγμα της Γαλλίας (δεν είναι η μόνη χώρα που έχει εξασφαλίσει την ψήφο στους αποδήμους της, από κοντά η Ιταλία, ακόμη και η Πορτογαλία και πολλές άλλες χώρες) δυστυχώς δεν μπόρεσε ακόμη να ακολουθήσει η Ελλάδα καθώς τα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ως προς το «μοντέλο» που πρέπει να υιοθετηθεί ώστε να μπορούν να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και των δύο κομμάτων της αριστεράς να ψηφίσουν το 2009  το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων, που είχε καταθέσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές οι ομογενείς από τον τόπο διαμονής τους ουσιαστικά παραπέμφθηκε στις καλένδες.  Στην σχετική ψηφοφορία τότε  (7 Απριλίου 2009) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών απορρίφθηκε καθώς απαιτούνταν τα 2/3 των βουλευτών.  Τελικά, από συνολικά 267 ψηφίσαντες, υπέρ ψήφισαν 159 βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κατά 106 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Δύο βουλευτές, οι κ.κ. Γρ. Ψαριανός του ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος Π. Τατούλης δήλωσαν «παρών».

Η ΝΔ

‘Εκτοτε, μόλις πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, επανήλθε, με δήλωσή του, στο θέμα, στις 19 Ιανουαρίου του 2012:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές του κόμματος, θεωρούν εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της Πατρίδας μας με τους Απόδημους Έλληνες και – κατ’ επέκταση – τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Για το σκοπό αυτό, η Νέα Δημοκρατία έχει καταρτίσει πρόταση νόμου – την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή – για τη ρύθμιση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει η Νέα Δημοκρατία και στο παρελθόν, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στις αρχές του 2009, αλλά προσέκρουσε στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Εκφράζουμε την ελπίδα η ηγεσία και οι βουλευτές του να αλλάξουν, έστω και τώρα, τη θέση και τη στάση τους.  Είναι εθνική υποχρέωση».

Το ΠΑΣΟΚ

Η θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως την έχει αναπτύξει στην Panhellenic Post ο επί σειρά ετών υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, είναι ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται, ακόμη και αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να δοθεί το διακαίωμα ψήφου στους Απόδημους με σωστούς, όμως, όρους και προϋποθέσεις.

Η επίλυση του θέματος δυσκολεύει και από το γεγονός ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) έχει περάσει σε ουσιαστική αδράνεια καθώς τα τελευταία δύο χρόνια εκκρεμεί –λόγω οικονομικής ένδειας ή εξ αιτίας της αδράνειας του ΥΦΥΠΕΞ Δημ. Δόλλη να αλλάξει τον σχετικό νόμο- η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη του νέου προεδρείου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης έχει δηλώσει πρόφατα στην Panhellenic Post ότι η θέση του ΣΑΕ εξακολουθεί να παραμένει προσανατολισμένη στην ανάγκη να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Απόδημου Έλληνες από τον τόπο κατοικίας τους με επιστολική ψήφο και, μάλιστα, να τους εκχωρηθεί και η δυνατότητα εκλογής ομογενών βουλευτών.

Ανεξαρτήτως του πότε (επιτέλους!) θα επιλυθεί το θέμα της συμμετοχής των Αποδήμων στις γενικές βουλευτικές εκλογές, η νέα Βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και εφόσον επαληθευτούν,  θα είναι πολυκομματική αφού προβλέπεται η είσοδος τουλάχιστον οκτώ κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, με χαμηλά όμως ποσοστά που φαίνεται να αποκλείουν αυτοδυναμία. Τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικό ποσοστό 33,6%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών αγγίζει το 18,2%.

H εικόνα της πρόθεσης ψήφου στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ 14,5%, ΝΔ 19,1%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 3,5%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, Οικολόγοι 2,3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, Χρυσή Αυγή 4,1%. Λευκά/Άκυρα 7,3% και οι αναποφάσιστοι στο 18,2%.

Αρκετοί πάντως είναι οι πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Το 18,8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση για τις εκλογές 2012 απαντά πως θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, το 42,0% δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, το 35,4% απαν

"Οπωσδήποτε οι ομογενείς πρέπει να έχουμε με ψήφο, λόγο. Γιατί μας το στερούνε αυτό;"δήλωσε η κυρία Στέλλα Κοκκόλη σε πρόσφατη συνέντευξη της στην Panhellenic Post . Στην φωτογραφία της PHP με τον Χρ. Μαλασπίνα

τά πως θα αποφασίσει την ημέρα των εκλογών, ενώ το 3,8% επέλεξε την απάντηση «Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ».

Σε άλλη δημοσκόπηση της MARC, για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τα ποσοστά διαφοροποιούνται ως εξής:

Η ΝΔ προηγείται με 22,7%, και έπονται το ΠΑΣΟΚ με 17,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 9,5%, το ΚΚΕ με 9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 8,4%, η Χρυσή Αυγή με 4,8%, ο ΛΑΟΣ με 3,9%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%, ενώ, «άλλo κόμμα» προτιμά το το 3,4%.

Μία, ακόμη, δημοσκόπηση, της MRB για το Real.gr. δίνει τα ακόλουθα αποτελέσματα σε πρόθεση ψήφου:  ΠΑΣΟΚ 12,7%, ΝΔ 20,5%, ΚΚΕ 7,9%, ΛΑΟΣ 2,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8,6%, Δημοκρατική Αριστερά 7%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,9%, Αρμα Πολιτών 1%, Χρυσή Αυγή 3,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,1%. Στο 4,1% το «άλλο κόμμα», εκ των οποίων 0,7% η Δράση, 0,6% η Κοινωνική Συμφωνία και 0,8% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τέλος, το Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής δίνει  πρώτο κόμμα τη ΝΔ με 21,5%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 14% (35,5% και τα δύο κόμματα), τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 11%, 9,5% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Αριστερά, 5,5% καταγράφει η Χρυσή Αυγή, 3,5% οι Οικολόγοι, 3% ο ΛΑΟΣ, 2% η Δημοκρατική Συμμαχία, 1,5% η Δράση και το ΕΠΑΜ, 1% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 2% τα υπόλοιπα κόμματα. Η αποχή φτάνει το 19%.