Χαλκός και Χρυσός στα σύνορα Ελλάδος-Σκοπίων

«Η καναδική εταιρεία «EUROMAX RESOURCES LIMITED» που ερευνά την περιοχή της Ιλόβιτσας, κοντά τα ελληνικά σύνορα , περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Διαδρόμου 10, δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών της, μετά τις γεωτρήσεις που πραγματοποίησε. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και αυτά εκφράζονται με δύο κριτήρια, γράφει το σλαβοσκοπιανό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Το πρώτο κριτήριο αφορά τους πόρους που άμεσα διαπιστώθηκαν κατά τη γεώτρηση αυτή και σύμφωνα με αυτήν εντοπίστηκαν 50,8 χιλιάδες τόνοι χαλκού και 7,62 τόνοι χρυσού, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο κριτήριο που δεν είναι βάσει των διεθνών προτύπων, αλλά χρησιμοποιούνται γεωλογικές μελέτες δείχνει την παρουσία 789 χιλιάδων τόνων χαλκού και 130,6 τόνων χρυσού.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση μετά την αρχική που δημοσιεύθηκε το 2008, που ανέρχονταν τότε σε 726 χιλ. τόνους και 80,9 τόνους χρυσού στην δεύτερη κατηγορία.
Ενδεικτικά σημειώνεται, ως συγκριτικό στοιχείο, ότι η κατάσταση αποθεμάτων χρυσού στην FYROM, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ανήλθε στους 6,87 τόνους.

«Το έργο της περιοχής Ιλοβίτσας περιέχει μία από τις μεγαλύτερες εκτιμήσεις για την ύπαρξη ορυκτού πλούτου στα Σκόπια, μια χώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν καλές συνθήκες για μεταλλευτικές έρευνες και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της «EUROMAX».

Η τελευταία εκτίμηση είναι το αποτέλεσμα της γεώτρησης σε συνολικό βάθος 7.400 μέτρων και πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2010-2011. Σύμφωνα με την εκτίμηση, υπάρχει υπόστρωμα υδρόθειου και μικτών μεταλλευμάτων από χρυσό, χαλκό, μολυβδαίνιο και πόρους οξειδίου του χρυσού.

Η Ιλοβίτσα είναι μέρος του ίδιου γεωλογικού συστήματος, στο οποίο υπάρχει ένα ορυχείο χρυσού στις περιοχή Σκουριές της Βόρειας Ελλάδας και το οποίο ανήκει στην εταιρεία «Eldorado Gold», γράφει το δημοσίευμα.