Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με 13 σύγχρονες ελληνικές ταινίες, από το 2009 μέχρι το 2012, διοργανώνεται στο Βερολίνο από τον κινηματογράφο Arsenal, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-Παράρτημα Βερολίνου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

H Ελλάδα, από σήμερα έως και τις 30 Μαΐου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – αυτήν τη φορά με κινηματογραφικές καινοτομίες. Μια νέα γενιά κινηματογραφιστών αντιπαραθέτει στην κοινωνική και οικονομική κρίση ένα εντυπωσιακό έργο, που χαρακτηρίζεται από σύγχρονες αισθητικές και κινηματογραφικές αντιλήψεις. Οι πρωτότυπες, αντισυμβατικές και συχνά παράδοξες εικόνες των νέων κινηματογραφιστών δίνουν μια νέα ώθηση στη διεθνή σινεφίλ παραγωγή και κερδίζουν τις εντυπώσεις στα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ.

Οι ταινίες
Οι δεκατρείς συνολικά ελληνικές ταινίες -μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ- που θα προβληθούν, είναι οι εξής: «Aλπεις» και «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ, «’δικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη,« L» του Μπάμπη Μακρίδη, «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, το ντοκιμαντέρ «Khaima» του Αθανάσιου Καρανικόλα (παρουσία του σκηνοθέτη), «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη, «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, το ντοκιμαντέρ «The Palace» του Ιωάννη Ρουμελιώτη και «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου.

Λάνθιμος– Τσαγγάρη
Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου ελληνικού κινηματογράφου θα είναι παρόντες στον κινηματογράφο Arsenal: ο Γιώργος Λάνθιμος θα παρουσιάσει τις ταινίες του «Άλπεις» και «Κυνόδοντας» ενώ στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή στη Γερμανία της ταινίας «Attenberg», παρουσία της σκηνοθέτιδος Αθηνάς Τσαγγάρη.

Στο Σαν Φρανσίσκο
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί και στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο στην Αμερική, από τις 7 έως τις 13 Μαΐου, με προβολές ελληνικών ταινιών πρόσφατης αλλά και παλαιότερης παραγωγής. Το φετινό Φεστιβάλ -9ο κατά σειρά- θα περιλαμβάνει κωμωδίες, δράμα, ντοκιμαντέρ, και παιδικό πρόγραμμα με ταινίες κατάλληλες για παιδιά.

Η τελευταία μέρα του θα είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό Θανάση Βέγγο, ενώ φέτος, για πρώτη χρονιά, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει για την αγαπημένη του ταινία και βραβεία θα απονεμηθούν στην καλύτερη ταινία μακράς και σ’ αυτήν μικρής διαρκείας. Τέλος, η κινηματογραφική εβδομάδα θα ανοίξει και θα κλείσει με δεξίωση που θα περιλαμβάνει ελληνικούς μεζέδες, ποτό, και μουσική.

Στο Φεστιβάλ της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης στην Καλιφόρνια θα προβληθούν οι εξής ταινίες:
«RF» του Σταύρου Λιόκαλου, «Ο Ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Η Λίμνη» του Δημήτρη Αργυρίου, «The Tramp» του Κωνσταντίνου Μουσούλη, «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη, «Οι Εγκλωβισμένοι στην Κύπρο» της Αθηνάς Κρικέλη, «Καναρίνι μου γλυκό» του Roy Sher, «Beachless» του Παναγιώτη Τσιμπιρίδη, «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, «Loverly» της Κατερίνας Μουτσάτσου, «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Νήσος Νο 2» του Αντώνη Αγγελόπουλου, «Ανθρώπινη Φύση» του Νάσου Βαλάκη, «Το Φως που σβήνει» του Βασίλη Ντούρου, «Στο ντιβάνι» της Σοφίας Σαμαρά, «Το ‘Έτερον ‘Ήμισυ» του Βαγγέλη Σειτανίδη, «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» και «Θανάση πάρε τα όπλα σου!» του Ντίνου Κατσουρίδη. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της πόλης του Αγίου Φραγκίσκου γίνεται κάτω από την αιγίδα της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Αγίου Φραγκίσκου.

πηγή: naftemporiki.gr