Μειώνονται οι πωλήσεις σπιτιών στην Αυστραλία

Με τον κίνδυνο να σκάσει η «φούσκα» στα ακίνητα, η αξία των οποίων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 1994, ενώ μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων σπιτιών, βρίσκεται η κτηματαγορά (Real Estaite) της Αυστραλίας, επιβεβαιώνοντας έτσι, τους φόβους για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί τελευταία στον τομέα της οικοδομής.

΄Οπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», επικαλούμενη πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι πωλήσεις των νεόκτιστων σπιτιών υποχώρησαν κατά 9,4% τον περασμένο Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την Αυστραλία, πουλήθηκαν 5.443 νεόκτιστες κατοικίες, ενώ ένα μήνα πριν είχε σημειωθεί αύξηση στις πωλήσεις κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο διευθυντής του Housing Industry Association, Harley Dale, είπε ότι όλοι οι δείκτες, όπως και αυτός των νεόκτιστων σπιτιών, επιβεβαιώνουν ότι ο οικοδομικός τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η συνολική μείωση στις τιμές των νέων σπιτιών έφτασε το 9,4% ενώ των διαμερισμάτων 6,9%.

Η μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων του αριθμού των νεόκτιστων σπιτιών, σημειώθηκε στην πολιτεία του Κουίνσλαντ με 15,3% και ακολουθεί η Δυτική Αυστραλία με 12%.
Σε καλύτερη –σχετικά- κατάσταση βρίσκεται η Βικτώρια όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,6%.

Όπως σημειώνει η ομογενειακή εφημερίδα, «παρά την διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, οι τιμές των σπιτιών στην Αυστραλία διατηρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Στο μεταξύ και ενώ οι πωλήσεις μειώνονται, οι τιμές των ενοικίων τραβούν συνεχώς προς τα πάνω, με αποτέλεσμα οι χαμηλόμισθοι και άτομα που ζουν από διάφορα επιδόματα της Κοινωνικής Πρόνοιας, να μην μπορούν να πληρώσουν.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ενοίκια στις μεγαλουπόλεις της χώρας.

Στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, για παράδειγμα, οι πιο πάνω κατηγορίες των πολιτών δεν μπορούν να βρουν στέγη την οποία να μπορούν να πληρώσουν με τα χρήματα που παίρνουν, καταλήγει η εφημερίδα «Νέος Κόσμος».