Οι ομογενείς προσπαθούν, η πολιτική αστάθεια διώχνει τους τουρίστες από την Ελλάδα.

Την ώρα που οι ομογενείς τόσο στην Αυστραλία, όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στη Γαλλία, προσπαθούν να παρακινήσουν τις τοπικές κοινωνίες για να προκαλέσουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, η παρατεινόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Αθήνα λειτουργεί ανασταλτικά, με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί ήδη τις τελευταίες ώρες ένα “τσουνάμι” ακυρώσεων κρατήσεων από το εξωτερικό!

Υπενθυμίζουμε ότι κορυφαία ενέργεια των ομογενών, στις ΗΠΑ, για την προσέλκυση ενδιαφέροντος για επισκέψεις τουριστών στην Ελλάδα, αποτελεί η τοποθέτηση “σουπλά” στα εστιατόρια , ντάινερς κλπ καταστήματα εστιάσεως ελληνο-αμερικανικής ιδιοκτησίας, με θέματα από την ελληνική ύπαιθρο, ελλήνων σύγχρονων ζωγράφων, από τους Pangregorians.

ΌΠως γράψαμε σε προηγούμενη αναφορά στο θέμα, η ενέργεια αυτή των ελληνικής καταγωγής εστιατόρων της Αμερικής, που αφορά, σε πρώτη φάση, 4,500 εστιατόρια και 40 έργα Ελλήνων ζωγράφων, θα εξαπλωθεί σύντομα καθώς οι Pangregorians έχουν ζητήσει τα έργα 20 ακόμη σύγχρονων ζωγράφων και συνολικά θα τυπώσουν περίπου 7 εκατ. “σουπλά”. https://www.panhellenicpost.com/archives/4076

Εξάλλου στην Ωκεανία βρίσκεται σε εξελιξη εκστρατεία ενημέρωσης – πρόσκλησης των Αυστραλών από ομογενειακές εφημερίδες “γιατί πρέπει να επισκεφθείτε φέτος την Ελλάδα”, ενώ στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία και αλλού, τουριστικοί παράγοντες προσπαθούν να προωθήσουν τουριστικά πακέτα με την Ελλάδα στο επίκεντρο.

Έτσι, την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός εισέρχεται σε πολύ κρίσιμη καμπή,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο παρουσίασης νέου κρουαζιερόπλοιου στη Μαρίνα Ζέας, επεσήμανε ότι τις δυο τελευταίες ημέρες παρατηρείται πτώση 50% στο ρυθμό των κρατήσεων στις αγορές του εξωτερικού!

Αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, αποτελεί έναν πολύ μεγάλο σκόπελο για να αναστραφεί η ήδη αρνητική εικόνα από τις αγορές της Γερμανίας περισσότερο αλλά και από τις άλλες χώρες (Αγγλία, Γαλλία κ.λπ.). Μάλιστα οποιαδήποτε άλλη αύξηση από την αγορά της Ρωσίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισοσκελίσει τις απώλειες για την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΣΕΤΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η παρούσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις για το σύνολο της χρονιάς, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, καθώς εκτιμάται πτώση τουλάχιστον 10% στα έσοδα αλλά και 7% έως 10% στις αφίξεις. Πλέον, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, οι υποψήφιοι πελάτες τους, ρωτάνε εάν η Ελλάδα θα έχει ευρώ ή δραχμή, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κράτησή τους.

Εστιάζοντας στην πολιτική ατζέντα των ημερών, ο κ. Ανδρεάδης μετέφερε την απογοήτευση του τουριστικού κόσμου για το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου υπογραμμίζοντας ότι ο τουριστικός κόσμος της χώρας περιμένει από τις πολιτικές ηγεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Όσον αφορά το μέτωπο του θαλάσσιου τουρισμού και εκεί τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, με τον πρόεδρο των επαγγελματικών σκαφών Αντώνη Στελιάτο να δηλώνει ότι τα επαγγελματικά σκάφη οδηγούνται σε κατάρρευση κάνοντας λόγο για παντελή έλλειψη πολιτικής και διαφήμισης σε αυτό τον κλάδο.