Αμετακίνητοι Τσίπρας – Κουβέλης προκάλεσαν νέες εκλογές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψη για την σύσταση Κυβέρνησης. Η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη αρνούμενη να συμπράξει σε οτιδήποτε άλλο εκτός από νέες εκλογές.

Αντίθετα, ο αρχηγός της <Χρυσής Αυγής> κ. Μιχαλολιάκος, δεν εκλήθη να συμμετέχει στη σύσκεψη προφανώς μετά τις “βολές” Τσίπρα, Κουβέλη και Βενιζέλου ότι δεν δισανοούνται να συμμετάσχει σε μία Κυβέρνηση η “Χρυσή Αυγή”.

Σρη σύσκεψη εξετάζεται η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης προσωπικοτήτων με συγκεκριμένη διάρκεια . Αυτή την ώρα αποχωρο΄’υν οι πολιτικοί αρχηγοί χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

 

Νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή (εκτός της Χρυσής Αυγής) συγκαλεί για την Τρίτη το μεσημέρι στις 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μιά ύστατη προσπάθεια συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και εξεύρεσης κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Κουβέλης, ο πρώτος εκ των τριών πολιτικών αρχηγών που έκανε δηλώσεις πριν από λίγα λεπτά, αποκάλυψε ότι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη τον σχηματισμό Κυβέρνησης Προσωπικοτήτων – Τεχνοκρατών, κάτι που απέρριψε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι μιά τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε ήττα της Πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το ενδεχόμενο -όπως άφησε να εννοηθεί σε γραπτό σημείωμα που έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παν. Καμμένος, να στηρίξει εκείνος κυβέρνηση εθνικής ενότητος.

Έτσι ο Πρόεδρος τηςς Δημοκρατίας θα συναντηθεί μία ώρα νωρίτερα με τον κ. Καμμένο (στις 1 μ.μ.) και ακολούθως με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι ακόμη και μία λύση ανάγκης είναι καλύτερη από μη λύση. Χαρακτήρισε δε αλλαζονική τη στάση του κ. Κουβέλη να αρνείται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση εξ αιτίας της άρνησης του κ. Τσίπρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι αν και η ευθύνη πρέπει σε  κάθε δημοκρατία να ανήκει στα πολιτικά κόμματα, εντούτοις είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ώστε δέχεται την πρόταση του πορόεδρου της Δημοκρατίας για Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων.  Θα πρέπει, όμως, είπε, η κυβέρνηση αυτή να τύχει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ακόμη και από το ΚΚΕ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε ο κ. Βενιζέλος τον κ. Τσίπρα για “πρώϊμη αλλαζονεία” και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ  τον ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστή των εξελίξεων.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι ο κ. Καμμένος, σε έγγραφο που έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δέχεται, υπό προϋποθέσεις και μόνον για λόγους εθνικής ασφάλειας (άναρχη χρεωκοπία, στάση πληρωμών μισθών, συντάξεων κλπ.) να παράσχει ψήφο ανοχής σε μία πολιτική κυβέρνηση στην οποία θα έχουν συμφωνηθεί οι δύο αντιπρόεδροι και ο Υπουργός Άμυνας.

Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί δυσφορία για τους χειρισμούς του κ. Παπούλια και υποστηρίζουν ότι πλέον κινείται εκτός συνταγματικών αρμοδιοτήτων, ερμηνεία που αποκρούουν κατηγορηματικά έγκυροι Συνταγματολόγοι. Αργά το βράδυ αναμένονταν να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα Πρακτικά της χθεσινής σύσκεψης (πρώτης μέρας) των πολιτικών αρχηγών σε Ιστοσελίδα της  Προεδρίας. http://www.presidency.gr/?p=2577

Η  ΣΥΣΚΕΨΗ

Μία ώρα διήρκεσε (7:30 – 8:30 ώρα Ελλάδος) η νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξεύρεση κυβερνητικού σχήματος ικανού να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης απο την βουλή. Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κ.κ Α. Σαμαρά, Ε.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια ορίστηκε για την Τρίτη στις δυο το μεσημερι (ώρα Ελλάδος)

Σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post καθώς η διαβούλευση συνεχίζεται, οι τρείς αρχηγοί των κομμάτων αποχώρησαν απο το προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Δηλώσεις οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα κάνουν απο τα γραφεία των κομμάτων τους στα οποία κατευθύνθηκαν μετά την λήξη της σύσκεψης στο προεδρικό Μέγαρο.

Να σημειωθεί οτι στη σύσκεψη ειχε προσκληθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί.

Σε αναμονή των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών ορισμένες πληροφορίες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων την οποία θα στήριζαν τα νέα κόμματα (Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Αριστερά)

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Νέα Προσπάθεια για την υπέρβαση των προβλημάτων και το σχηματισμό οικουμενικής Κυβέρνησης θα καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος χθες Κυριακή, μετά την άκαρπη σύσκεψη που είχε το πρωϊ με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, (Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα)  είχε το απόγευμα αλληλοδιάδοχες επαφές με τους υπολοίπους  πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που πέρασαν το εκλογικό μέτρο του 3%.

Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκαν οι Παν. Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Φώτης Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά) , Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και ο Α. Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή).

Στη σημερινή καθοριστική σύσκεψη έχουν προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμμετάσχουν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Εύαγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Φώτης Κουβέλης , πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ, Τσίπρας προσανατολίζεται να μην προσέλθη στην υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη με το σκεπτικό ότι η παρουσία του στη σύσκεψη θα είναι ανώφελη,  αφού ο ίδιος δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να αλλάξει θέση.

Ως γνωστόν ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε Οικουμενική κυβέρνηση καθώς, όπως έχει δηλώσει, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  “δεν θέλουν συμμετοχή, θέλουν συνενοχή”. Ο κ. Τσίπρας έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μία τέτοια κυβέρνηση την καταγγελία του Μνημονίου 2 από τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά.

 Το χθεσινό μας άρθρο

Η άκαρπη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκροτηθεί κυβέρνηση οικουμενική, κατέδειξε τι ακριβώς επιδιώκει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέξης Τσίπρας. Νέες εκλογές, με την προσδοκία να αυξήσει το «ρεύμα» του κόμματός του και να σχηματίσει κυβέρνηση με τους δικούς του όρους και τις δικές του επιδιώξεις, Κυβέρνηση η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής  Ένωσης και, φυσικά, και εκτός Ευρώ. Πίσω στη δραχμούλα, δηλαδή.

Η διαβούλευση, βέβαια, συνεχίζεται. Είναι, άλλωστε, δεδομένο ότι κατά την πρώτη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη, αυτό που γίνεται είναι μία καταγραφή των θέσων των συμμετεχόντων. (https://www.panhellenicpost.com/archives/6208)

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δει χωριστά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Θα επανέλθει, πιθανότατα αύριο με νέα, τελική, σύσκεψη των τριών, υπό την προεδρία του.

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς,  όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους ο πρώτος, με ομιλία του προς του υποψηφίους βουλευτές του κόμματός του ο δεύτερος, κατέστησαν σαφές ότι:

1. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ συμφωνούν στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με διετή θητεία που στόχο και έργο θα έχει την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την  σταδιακή απαγκίστρωση μέσα σε μία τριετία από το Μνημόνιο,  παράλληλα με την προσπάθεια μερικής επαναδιαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής του χρέους.

2. Τα τρία κόμματα συμπίπτουν, ακόμη στην προσπάθεια για σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχουν επωμισθεί οι πολίτες.

3.  Οι  κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ξεκάθαρα είπαν ότι ο κ. Τσίπρας αρνείται  όχι μόνο να συμπράξει σε μία οικουμενική κυβέρνηση, αλλά ακόμη και να δώσει ψήφο ανοχής.

Κατόπιν αυτών, και δεδομένων των κρισίμων περιστάσεων, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης οφείλουν να προχωρήσουν μόνοι τους στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Διαθέτουν περί τις  168 έδρες.  Βέβαια το έργο μιάς τέτοιας κυβέρνησης θα είναι άχαρο αφού, από τη μιά μεριά θα έχει να αντιμετωπίσει  τα εσωτερικά προβλήματα, την Ευρώπη και τους δανειστές  και, από την άλλη, τον ανέξοδο λαϊκισμό του σύγχρονου κακέκτυπου Ρομπέν των Δασών, κ. Τσίπρα.

Δυστυχώς, οι περιστάσεις δεν παρέχουν την πολυτέλεια επιλογών. Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι μονόδρομος μπροστά στο αδιέξοδο μιάς νέας εκλογικής αναμέτρησης που κανείς δεν εγγυάται ότι θα δώσει και διαφορετικά αποτελέσματα.

Επομένως, Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ- και ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και εάν και στη νέα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη, ο κ. Τσίπρας παραμείνει στις  μάγκικες συνήθειές του και προσέλθει και πάλι, χωρίς γραβάτα και δίχως συναίνεση, τότε να τον βγάλουν εκτός Προεδρικού Μεγάρου και οι κ.κ. Σαμαράς-Βενιζέλος και Κουβέλης  να προχωρήσουν αποφασιστικά στην μεταξύ τους τελική συνεννόηση και τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης.

Όποιος δειλιάσει, όπως αλλαξοπιστήσει, όποιος προσχηματικά αρνηθεί το αυτονόητο, θα είναι υπόλογος έναντι της ιστορίας και του απανταχού ελληνισμού.