«Ας το πάρει ο καλύτερος»

Την ευχή να κερδίσει ο καλύτερος και τη διαπίστωση ότι η σειρά των αγώνων θα είναι δύσκολη αλλά αμφότεροι έχουν την εμπειρία να αντεπεξέλθουν έκαναν οι δύο Σέρβοι προπονητές του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ιβκοβιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εν όψει των τελικών της Α1 μπάσκετ που ξεκινούν την Πέμπτη (17/05) από το ΣΕΦ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δύο αρχηγοί, Δημήτρης Διαμαντίδης και Βασίλης Σπανούλης που τόνισαν ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να στεφθεί η ομάδα τους πρωταθλήτρια.

Οσο για το αν οι οπαδοί των «αιωνίων» είναι πια ώριμοι να παρακολουθήσουν από κοινού ένα παιχνίδι στις εξέδρες του ΣΕΦ ή του ΟΑΚΑ, είπαν πως ακόμα οι οπαδοί τους δεν είναι έτοιμοι, αν και παραδέχτηκαν πως ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννης Σπανουδάκης και ο  πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος απένειμε τιμητικές πλακέτες στις δύο ομάδες για τη συμμετοχή τους στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραμονή του τροπαίου σε ελληνικά χέρια.

«Οι δύο ομάδες τιμούν το ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό και τις ευχαριστούμε. Πριν από μια εβδομάδα, στην ίδια αίθουσα, ευχηθήκαμε στις δύο ομάδες καλή τύχη στο ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη. Το μπάσκετ είναι αναμφισβήτητα το πιο θεαματικό άθλημα, όπως και το σπορ των μεγάλων ανατροπών και των εκπλήξεων, όπως αποδείχθηκε και στον τελικό της Ευρωλίγκας. Συγχαίρω τις δύο ελληνικές ομάδες, που είναι κορυφαίες διαχρονικά. Να απολαύσουμε τώρα τη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος» είπε ο κ. Σπανουδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Οικονομίδης τόνισε: «Οι φετινοί τελικοί αποτελούν το επίκεντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς ο απερχόμενος πρωταθλητής Ευρώπης θα αντιμετωπίσει τον νυν. Το μπάσκετ κάθε χρόνο βγάζει τους Έλληνες στους δρόμους και κρατάει ψηλά το φρόνημα των φιλάθλων. Θα γίνουν σίγουρα δυνατά παιχνίδια, μεταξύ πολύ καλών παικτών, οι οποίοι θα τιμήσουν και την Εθνική ομάδα το καλοκαίρι. Πρόκειται για τα κορυφαία παιχνίδια στην Ευρώπη και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω τους. Γι’ αυτό θέλω να πω σε αυτούς που θέλουν να βγάλουν τα απωθημένα τους, ότι δεν έχουν θέση στο μπάσκετ και να δώσουν το ραντεβού τους έξω από τα γήπεδα».

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Μέχρι να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, έχει γίνει πολλή δουλειά. Είναι μια καινούργια εμπειρία και θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια στοιχεία. Από την άλλη, οι παίκτες μου θα πρέπει να είναι έτοιμοι γι’ αυτό το παιχνίδι. Ήταν μεγάλη έκπληξη ακόμη και για μένα το ότι κερδίσαμε δύο ματς σε χαμηλό ρυθμό και πόντους. Εμείς αύριο θα πρέπει να σκοράρουμε πάνω από 65 πόντους, που ήταν ο μέσος όρος σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Εκτιμούμε πάρα πολύ τον αντίπαλό μας. Από εκεί υπάρχει μεγάλη εμπειρία και δώδεκα πρωταθλήματα. Ελπίζω ότι ο Ολυμπιακός μετά το ευρωπαϊκό θα πάρει και το πρωτάθλημα Ελλάδος», είπε ο κόουτς του Πρωταθλητή Ευρώπης.

Ο τεχνικός των «πρασίνων», Ζέλικο Ομπράντοβιτς είπε: «Κατ’ αρχήν, θα ήθελα γι’ ακόμη μια φορά να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για το εξαιρετικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη. Ηταν καταπληκτικό. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, μετά από κάθε φάιναλ φορ τα πράγματα είναι δύσκολα για τους παίκτες, ό,τι και αν έχει γίνει, είτε είσαι πρώτος, είτε είσαι τελευταίος. Έχουμε εμπειρία, όμως, εμείς για να διαχειριστούμε αυτό που έχουμε μπροστά μας. Και κάτι που είναι σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται για ένα νοκ αουτ αγώνα, αλλά απαιτούνται τρεις νίκες. Αυτό θα είναι δύσκολο, έχουμε παίξει τρεις φορές φέτος με τον Ολυμπιακό. Το ένα παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, που σε όλη τη διάρκεια προηγούμασταν συνέχεια και κερδίσαμε τελικά μόλις με τέσσερις πόντους. Στο δεύτερο παιχνίδι στο ΣΕΦ κέρδιζε εύκολα ο Ολυμπιακός, αλλά στο τέλος η διαφορά ήταν ένας πόντος, αλλά και το ματς του Κυπέλλου, που το προβάδισμα το είχαμε εμεις στο πρώτο ημίχρονο και στη συνέχεια το πήρε ο Ολυμπιακός, τελικά ο νικητής κρίθηκε στην τελευταία επίθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα είναι σπουδαία και δύσκολα ματς».

Ο MVP του φάιναλ φορ της Κωσνταντινούπολης, και αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης επισήμανε: «Το σημαντικό είναι πως νίκησε η ομάδα, το σημαντικό είναι αυτό, όχι το ποιος θα βάλει το καλάθι. Αύριο ξεκινούν οι τελικοί, που είναι δύσκολα παιχνίδια, όπως είπε ο κ. Ίβκοβιτς, γιατί ο Παναθηναϊκός κουβαλάει μεγάλη εμπειρία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο τίτλος της Ευρωλίγκα ανήκει στο παρελθόν κι ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε στους τελικούς, όπου θα κριθεί ο τελευταίος τίτλος της χρονιάς. Μακάρι να κερδίσει ο καλύτερος, αυτός που το αξίζει, και να γίνουν ωραίοι αγώνες. Τα τελευταία δέκα χρόνια το μπάσκετ βρίσκεται στην κορυφή και σε επίπεδο Εθνικής, αλλά και συλλόγων και γι’ αυτό πρέπει να το προσέχουμε και να το διαφημίζουμε όπως πρέπει. Να το διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Τέλος, ο αρχηγός του «τριφυλλιού», Δημήτρης Διαμαντίδης, είπε: «Συγχαρητήρια και από εμένα στον Ολυμπιακό. Αυτό που κάνουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια είναι να δίνουμε το 100% σε κάθε ματς. Όλοι ξέρουμε ποια ομάδα έχουμε απέναντι μας, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και όλοι θα δώσουμε το 100% για να φτάσουμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος».

Σε ερώτηση για το χειροκρότημα των οπαδών του Παναθηναϊκού στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, μετά τη νίκη στον τελικό της Ευρωλίγκας επί της ΤΣΣΚΑ, ο «πράσινος» γκαρντ απάντησε ότι «νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό που έγινε στην Πόλη και να υπάρχουν οπαδοί και των δύο ομάδων και να χειροκροτάνε και την άλλη ομάδα», για να προσθέσει ο Βασίλης Σπανούλης: «Είναι πολύ δύσκολο. Μακάρι να γίνει, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Ελπίζω στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ να μην συμβεί τίποτα».

Σε ερώτηση για το αν οι δύο ομάδες είναι διατεθειμένες να αποχωρήσουν από το παρκέ, αν γίνουν επεισόδια, ο Ιβκοβιτς απάντησε: «Ο κ. Ομπράντοβιτς είχε πει «αν πέσει ένα μπουκάλι θα φύγουμε». Ναι, αλλά εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι. Ας μην απαντάμε όμως σε ερωτήσεις που δεν είναι για μας», ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς συμπλήρωσε: «Θα επαναλάβω κάτι που είπα πριν. Αυτό είναι θέμα του ΕΣΑΚΕ, να πει ότι, με το που πέσει ένα κέρμα, θα μηδενιστεί η ομάδα. Να υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί. Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Ίβκοβιτς μπορούμε να κάνουμε κάτι. Και το πρόβλημα είναι ότι ούτε οι διαιτητές κάνουν κάτι. Και τους είχα πει σε διαιτητή σε αγώνα με τον Πανιώνιο που είχε χτυπήσει ο Διαμαντίδης: «Αν σε χτυπήσει εσένα κέρμα, δεν θα σταματήσεις το παιχνίδι»; Τα χέρια μας είναι δεμένα και πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες. Τα πράγματα είναι απλά: να υπάρχει ένας κανόνας, απλός και κατανοητός και να εφαρμόζεται παντού».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Οικονομίδης, απαντώντας στον Ομπράντοβιτς: «Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων, όχι των προπονητών. Υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα σε ένα δευτερόλεπτο εδώ. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Οι διαιτητές τους τηρούν, αλλά ο καθένας επιλέγει αν θέλει να είναι ο άρχοντας του αγώνα ή αν θέλει να μην επηρεάζει. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με μαγικά. Ζητήσαμε μια συνάντηση από τον κ. Νικητιάδη, να μιλήσουμε όλοι από το κάθε πόστο. Η αστυνομία το δικό της, ο ΕΣΑΚΕ το δικό του, οι προπονητές το δικό τους, το ίδιοι κι οι διοικήσεις. Εμείς δώσαμε στην Πολιτεία τρεις σελίδες με ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες όμως απαιτούν τη συμβολή όλων των φορέων. Δεν μπορεί ο ΕΣΑΚΕ μόνος του» είπε ο κ. Οικονομίδης, για να καταλήξει απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μέτρια εικόνα του πρωταθλήματος, εκτός των «αιωνίων»: «Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό έκτρωμα. Στην Ελλάδα δεν τηρούμε τα μέτρα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το υπόγειο και τη βιτρίνα όπως λέτε, δεν είναι βιτρίνα. Σκληρό και ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, όπως και η Εθνική από αυτό το εκτρωματικό πρωτάθλημα που λέτε εσείς, από αυτό το πρωτάθλημα βγαίνει. Από τα άλλα πρωταθλήματα, τα πολυδιαφημισμένα, πόσες ομάδες παίρνουν Πρωταθλήματα Ευρώπης και φάιναλ φορ; Σε ό,τι έχει να κάνει με το υπόγειο και αναφορικά με την ΕΕΑ, που είναι για… μπάνια συνήθως το καλοκαίρι, όπως ξέρετε και εσείς, θα πρέπει να ξέρουμε ποιες ομάδες παίρνουν άδεια, γιατί διαφορετικά να δίνουμε wild card».