«Καρτέρι θανάτου» στο πούλμαν του Παναθηναϊκού και αναβολή τελικού (photos)

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόλις λίγες ημέρες για να απωλέσει το ελληνικό μπάσκετ τον ευρωπαϊκό του αέρα και να αποκτήσει ξανά τον προβληματικό του χαρακτήρα.

Ο προγραμματισμένος για το βράδυ της Πέμπτης (16/05) πρώτος τελικός της Α1 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ δεν έγινε ποτέ, αφού το πούλμαν του Παναθηναϊκού δέχτηκε επίθεση καθ’ οδόν προς το γήπεδο  από ανεγκέφαλους με πέτρες και άλλα αντικείμενα και μάλιστα τραυματίστηκαν δύο παίκτες, ο Περπέρογλου και ο Σμιθ.

Το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για αναβολή του αγώνα και τη διεξαγωγή σύσκεψης την Παρασκευή (17/05) στις 4 μ.μ. το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παρουσία του γγ Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή, εκπροσώπων των δύο ομάδων, της Αστυνομίας και της διοργανώτριας αρχής.

Πιο συγκεκριμένα, 150 μέτρα πριν η αποστολή φτάσει στο Μοσχάτο, το πούλμαν των «πράσινων» άρχισε να δέχεται καταιγισμό από πέτρες, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια, ενώ από θαύμα αποφεύχθηκε η σύγκρουση με άλλα οχήματα, καθώς ο οδηγός κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του και να ακινητοποιήσει το πούλμαν!

Από τα θραύσματα τραυματίστηκαν στο πρόσωπο οι Περπέρογλου και Σμιθ, ενώ η αστυνομία απαγόρευσε αμέσως τη συνέχιση της πορείας της αποστολής του Παναθηναϊκού προς το ΣΕΦ αποκλείοντας την ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο παίκτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κάτι σοβαρό. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και θεραπευτική αγωγή.

Μετά από αρκετή ώρα η αποστολή του Παναθηναϊκού έφτασε στο ΣΕΦ, όμως λόγω της έκρρυθμης κατάστασης η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης. Ετσι η ευθύνη πέρασε στα χέρια της Πολιτείας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που αποφάσισε την αναβολή του αγώνα.

Αρχικά οι δύο ομάδες επεξεργάστηκαν σχέδιο διεξαγωγής του αγώνα την ίδια ώρα (10.00 μ.μ.) το βράδυ της Παρασκευής, αλλά από την στιγμή που το μεσημέρι θα διεξαχθεί σύσκεψη για το μέλλον των τελικών, αυτό το σχέδιο ναυάγησε.

Η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου, αφού αρχικά οι παίκτες του Παναθηναϊκού από τη στιγμή ακόμα που βρίσκονταν μέσα στο πούλμαν που δέχτηκε την επίθεση, κοινοποίησαν το γεγονός στο twitter, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία να την γνωστοποιήσουν ανά την Υφήλιο με αποτέλεσμα να γίνουμε για μια ακόμα φορά διεθνώς ρεζίλι.

Πιο συγκεκριμένα, ισπανικά, λιθουανικά, γερμανικά και ιταλικά Μέσα, αναφέρθηκαν στο γεγονός που ήρθε να αμαυρώσει την εικόνα του ελληνικού μπάσκετ, λίγες μόλις ημέρες μετά την αναρρίχηση του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά, έγραψαν:

Sportal.de: «Λόγω της επίθεσης χούλιγκαν το πρώτο παιχνίδι του τελικού του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ακυρώθηκε. Χούλιγκανς επιτέθηκαν με πέτρες την Πέμπτη το βράδυ στο λεωφορείο του Παναθηναϊκού λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν από το γήπεδο του Ολυμπιακού».

AS: «Ultras του Ολυμπιακού επιτέθηκαν στον λεωφορείο του Παναθηναϊκού. Περπέρογλου και Σμιθ στο νοσοκομείο και ο πρώτος τελικός αναβλήθηκε. Το λεωφορείο καταστράφηκε, αλλά το χειρότερο είναι πως οι δυο παίκτες εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Σκέφτονται παιδιά για τους τελικούς».

basketnews.lt: «Ο πρώτος τελικός αναβλήθηκε αφού μετά από επίθεση τραυματίστηκαν δυο αθλητές. Ο λόγος; Κάτι συνηθισμένο για τη χώρα, ο χουλιγκανισμός! Ενα τούβλο έσπασε το τζάμι και τραυμάτισε δυο αθλητές».

lrytas.lt:«Απίστευτη επίθεση. Βάνδαλοι έριξαν τούβλα και έσπασαν το παράθυρο, με συνέπεια να χτυπήσουν δυο παίκτες. Έπρεπε να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Αναβλήθηκε ο πρώτος τελικός».