Στα δικαστήρια για τα Ομόλογα – Παρέμβαση της Γραμματέως ΣΑΕ για Ομογενείς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των Ομογενών ομολογιούχων που με το αναγκαστικό «κούρεμα» έχουν χάσει το σύνολο σχεδόν των αποταμιεύσεών τους. Ήδη, μετά την ενέργεια της απελθούσης κυβέρνησης Παπαδήμου να πληρώσει το λήξαν στις 15 Μαΐου ομόλογο ξένου δίκαιου αξίας 435 εκατ. Ευρώ (https://www.panhellenicpost.com/archives/6752), οι Έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι θεωρούν ότι προκύπτει διακριτική σε βάρος τους μεταχείριση και παραπλάνηση επενδυτών. Παρέμβαση στο θέμα έκανε, όπως γράψαμε χθες,  η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου η οποία, καλεί την (όποια) επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να αποζημιώσει τους ομογενείς ομολογιούχους. https://www.panhellenicpost.com/archives/6925

Στην Αθήνα, με το Σύλλογο που έχουν συστήσει, οι ομολογιούχοι που μετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θεωρούν πως από την περίπτωση του «κουρέματος» υπέστησαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος και θα προχωρήσουν σε διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Προβάλλουν δε το επιχείρημα πως ενώ από τη μία πλευρά το ελληνικό δημόσιο τους έλεγε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από το «κούρεμα», από την άλλη, αποδεικνύεται ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές ήταν χωρίς βάση, αφού ήδη το κράτος μπόρεσε προχθές να εξοφλήσει τα ομόλογα των ξένων ομολογιούχων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους ομολογιούχων «φυσικών και νομικών προσώπων» οι επενδυτές θεωρούν πως παραπλανήθηκαν καθώς το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών τους είχε ενημερώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την αναδιάρθρωση χρέους και ότι όσοι δεν μετείχαν στο PSI δεν θα πληρωνόντουσαν.

Ωστόσο, η προχθεσινή απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου για την εμπρόθεσμη αποπληρωμή του ομολόγου ξένου δίκαιου ύψους 435 εκατ. ευρώ κατέδειξε πως υπήρχαν χρήματα για πληρωμές, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του «Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου».

Σε δικαστικές ενέργειες προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post, και πολλοί ομογενείς ομολογιούχοι οι οποίοι επίσης θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από το ελληνικό κράτος καθώς τους πουλούσε ομόλογα «με την εγγύηση του Δημοσίου», που σήμαινε, δηλαδή, ότι τα χρήματά τους ήταν ασφαλή.

Η προσφυγή του «Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου», δημιουργεί νέα δεδομένα και διευκολύνει την προσφυγή και ομογενών ομολογιούχων, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι της Αθήνας.

Στο μεταξύ, με άρθρο της,  με τίτλο: “Τα ομόλογα ‘κουρεύουν’ την εμπιστοσύνη των Ομογενών”, η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κυρία Όλγα Σαραντοπούλου, ζητά από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης (;) Ιουνίου να εξετάσει σοβαρά το αίτημα των ομογενών ομολογιούχων για την απόλυτη επιστροφή των οικονομιών τους στις τιμές κτήσης.

Ειδικότερα, το άρθρο της Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου αναφέρει:

“Η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε μια έντονη προεκλογική περίοδο υπό την σκιά της βαθιάς κρίσης που εξαθλιώνει την μεσαία τάξη, πνίγει κάθε ευκαιρία ανάπτυξης και ενός πολιτικού συστήματος που προσπαθεί να πείσει για την αξιοπιστία του.

Η Ελληνική Ομογένεια ανά τον κόσμο παρακολουθεί τις εξελίξεις και για μια ακόμη φορά γίνεται μάρτυρας μιας απίστευτης τραγωδίας που θύματα της είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι Ομογενείς. Όσοι δηλαδή εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο και επένδυσαν τις οικονομίες τους αγοράζοντας ομόλογα, βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση αφού μετά την απόφαση για το κούρεμα του δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν υποστεί απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η Πατρίδα για μια ακόμη φορά πληγώνει τα παιδιά της καθώς δεν είναι μονάχα η οικονομική απώλεια, αλλά κυριότερα το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά το Ελληνικό Κράτος εμφανίζεται αφερέγγυο προς τους πολίτες του, προς τους Έλληνες του εξωτερικού που το εμπιστεύτηκαν.

Ο συναισθηματικός δεσμός που ενώνει τους απόδημους με την γενέτειρα είναι πάντοτε ισχυρός και ακατάλυτος, μα σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται να πείσει ότι μπορεί να ανατρέψει τις συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση. Χρε ιάζεται να πείσει για τις ειλικρινείς της προθέσεις να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές, να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα προσφέρουν την συνταγή για ανάπτυξη και κατά συνέπεια έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται ακόμη να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό και ζητά την συνδρομή της Ομογένειας. Αλλά δίχως να μπορεί να εγγυηθεί τα αυτονόητα προς τα μέλη της. Ότι δηλαδή μπορεί να αλλάξει και να προσφέρει ένα περιβάλλον αξιοπιστίας για την άνθιση της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, η πρώτη γενιά των αποδήμων πάντα θα γυρνά στην πατρίδα του, το πρόβλημα είναι ότι η δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη γενιά που διανύουμε τώρα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ν. Αφρική, τον Καναδά, χρειάζεται να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που δίνει η πατρίδα όταν επενδύει στην καλλιέργεια σχέσεων με μακροπρόθεσμους στόχους.

Η Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα βάσισαν πάντα τις σχέσεις με την Ομογένεια σε τυχοδιωκτικά κριτήρια. Όποτε και όταν παρέστη ανάγκη οι Ομογενείς καλούνταν να προσφέρουν. Κανένας σχεδιασμός, καμία πολιτική που θα ευνοούσε και θα καλλιεργούσε περεταίρω τις σχέσεις τους με την Ελλάδα δεν έγινε. Αντίθετα, οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν τους στόχους αυτούς, χειραγωγήθηκαν από τα κομματικά συμφέροντα και στο τέλος, με το πρόσχημα της κρίσης εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται με τα ομόλογα των Ομογενών, που πολλοί από αυτούς επένδυσαν οικονομίες μιας ζωής για να τα αγοράσουν, πιστεύοντας ότι προσφέρουν στην Πατρίδα.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17η Ιουνίου θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το αίτημα των ομολογιούχων που διεκδικούν την απόλυτη επιστροφή των οικονομιών τους στις τιμές κτήσης. Είναι θέμα τιμής περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για την Ελλάδα.

Βιέννη, 17η Μαΐου 2012”