Γιατί μειώνουν τις πτήσεις προς Ελλάδα οι αεροπορικές εταιρίες

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες και γιατί, μία-μία, είτε ματαιώνουν τις πτήσεις προς και από την Ελλάδα είτε τις μειώνουν σε αριθμό; Το ερώτημα τίθεται μετ΄ επιτάσεως καθώς είναι βέβαιο ότι η «πολιτική» αυτή θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, μια βιομηχανία στην οποία κάθε δυσκολία μετακίνησης ή κάθε εστία αναταραχής,  συνιστά λόγο αλλαγής τουριστικού προορισμού.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι μετά την Delta Airlines, που ανακοίνωσε ότι διακόπτει από το φθινόπωρο το δρομολόγιο Αθήνα-Νέα Υόρκη, αποκόπτοντας, έτσι τον κύριο όγκο των ομογενών από τη δυνατότητα απευθείας πτήσης προς τη γενέτειρα, και η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι προχωρεί και αυτή στην αναστολή των δρομολογίων της προς Αθήνα και Abu Dhabi λόγω της συνεχούς μειωμένης κερδοφορίας. Οι τελευταίες πτήσεις προς τις δυο πόλεις θα αναχωρήσουν από τη Σιγκαπούρη στις 26 Οκτωβρίου 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία και νυν Olympic Airways, έχει διακόψει προ πολλού (σταδιακά από το 2006) τις απευθείας πτήσεις από Νέα Υόρκη προς Αθήνα καθώς και προς άλλες υπερατλαντικές πόλεις και πολιτείες ενώ στην Αθήνα έπαψε εδώ και χρόνια να πετάει και η Japan Airlines.

Το ομιχλώδες «τοπίο» στις αερομεταφορές ήλθαν να συμπληρώσουν και άλλες πληροφορίες που θέλουν την THAI Airways να διακόπτει και αυτή -σύμφωνα με το ethnos.gr- τις πτήσεις της από την Μπανγκόκ προς την Αθήνα μετά από 36 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ενώ και η Gulf Air δεν εκτελεί πια το δρομολόγιο Αθήνα – Μπαχρέιν.

Μάλιστα κατά το δημοσίευμα, τις πτήσεις τους από την Πράγα στην Αθήνα διέκοψαν και οι τσεχικές αερογραμμές (CSA) ενώ, την ίδια ώρα, άλλοι αερομεταφορείς έχουν μειώσει τις συχνότητες των πτήσεών τους. Ετσι, δύο αντί για τρία δρομολόγια εκτελεί πλέον η Croatia Airlines στη γραμμή Αθήνα – Ντουμπρόβνικ, ενώ η Aerosvit περιορίζει σε μία εβδομαδιαίως τις πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Οδησσού, αντί των δύο που δρομολογούσε πέρυσι το καλοκαίρι.

Η φινλανδική Blue1 θα εκτελεί ένα απευθείας δρομολόγιο την εβδομάδα στη γραμμή Αθήνα – Ελσίνκι έως τις 29 Σεπτεμβρίου και τρεις πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ 5 Ιουλίου και 4 Αυγούστου, αντί τεσσάρων το καλοκαίρι του 2011  ενώ και η Easy Jet θα καταργήσει μερικά δρομολόγια, όπως είπε στην Panhellenic Post ο εκ των μεγαλυτέρων Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων κ. Σπύρος Γκίνης.

Πάντως, όπως έλεγαν έγκυροι επιχειρηματικοί κύκλοι στην PHP, “αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ομογενείς, που επίσης δυσκολεύονται στα ταξίδια τους προς και από τη γενέτειρα.  Πρέπει να το θέσουν στις αεροπορικές εταιρείες, εκεί όπου κατοικούν, ως αίτημα, ώστε, αν είναι δυνατόν, να ανακοπεί αυτή η τακτική”.

Η Singapore Airlines

Μιλήσαμε, επίσης, με τον κ. Παναγιώτη Δημητρίου, εμπορικό διευθυντή της εταιρίας Singapore Airlines στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι ο λόγος της διακοπής της γραμμής προς Ελλάδα είναι καθαρά οικονομικός. «Πράγματι από 26 Οκτωβρίου θα διακοπή η γραμμή. Γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους. Το δρομολόγιο αυτό μαζί με το Abu Dhabi απέβη ασύμφορο την εταιρεία”.

Ρωτήσαμε γιατί είναι ασύμφορο. Γιατί δεν έχει αρκετούς επιβάτες η εταιρεία; Το αρνήθηκε. Επέμεινε πως “λόγω των υψηλών καυσίμων δεν υπάρχει βιωσιμότητα στο δρομολόγιο.  Έγινε μία προσπάθεια να το διατηρήσουμε και να πετούσαμε μαζί με την Κωνσταντινούπολη και να μοιραζόντουσαν τα έξοδα. Όμως η Κωνσταντινούπολη το ¨Κεμάλ Ατατούρκ” δεν μας έδωσε χρόνους, γιατί έχει μεγάλη πληρότητα το αεροδρόμιό τους. Άρα δεν μπορέσαμε να το συνδέσουμε. Δεν έγινε μέσω Κωνσταντινούπολης, και δυστυχώς προχωρήσαμε στην κατάργηση και τον αποκλεισμό των πτήσεων στην Ελλάδα”.

Ρωτήσαμε γιατί δεν προσπάθησαν να συνδέσουν την Αθήνα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. την “διπλανή” Ιταλία. Ο κ. Δημητρίου υποστήριξε: «Προσπαθήσαμε, αλλά δεν γίνεται, δυστυχώς». Στην παρατήρησή μας γιατί δεν γίνεται, είπε «θα έπρεπε να γίνει Σιγκαπούρη-Αθήνα-Ρώμη. Άρα η Ρώμη θα πετούσε πάντα μέσω Αθηνών. Δηλαδή μία πόλη που πηγαίνει πολύ καλύτερα από την Αθήνα θα χαλούσε το προϊόν της. Δεν γίνεται αυτό. Γι αυτό και η Κωνσταντινούπολη –επειδή ήτανε πρώτη ερχόμενο το αεροπλάνο από Σιγκαπούρη, η στάση του στην Κωνσταντινούπολη ήταν πιο λογική και πιο εύκολη».

Ο κ. Δημητρίου αποσύνδεσε την απόφαση από την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και πρόσθεσε πως η εταιρία, για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες, θα συνεργασθεί με την Aegean, από Μιλάνο, από Ρώμη, από Φραγκφούρτη, από Μόναχο είτε από Κωνσταντινούπολη με την Ολυμπιακή. Δήλωσε δε πως έγινε πρόταση από την εταιρία στους εργαζόμενους να μετακινηθούν σε άλλα γραφεία της Ευρώπης, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Άπό την Croatia Airlines μας είπαν ότι “ήταν πάντα εποχικές οι πτήσεις . Σταματάνε κάθε χρόνο 26 Οκτωβρίου. Αρχίζουν πάλι αρχές Απρίλη”, ενώ από την πλευρά της Ουκρανικής “Aerovit” η υπεύθυνη πωλήσεων κυρία Ιασωνίδου αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την μείωση από δύο σε μία των πτήσεων από οδυσσό. «Ετσι γίνεται κάθε χρόνο, είπε. Ξεκινά το χειμερινό πρόγραμμα από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι το τέλος του Μαρτίου και από τέλος Μαρτίου έως το τέλος Οκτώβρη το καλοκαιρινό πρόγραμμα».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το καλοκαίρι θα μας προσθέσουν και άλλες ημέρες. Τώρα έχουμε τέσσερις και θα γίνουν πέντε. Και θα έχουμε και άλλες δύο πτήσεις απευθείας Σήμερα έχουμε Αθήνα – Κίεβο απευθείας πτήση Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή και Σάββατο και θα έχουμε από 6 Ιουνίου απευθείας πτήση για την Οδυσσό. Από 7 του μηνός Ιουνίου ξεκινάει από την Αθήνα για το Νιέσκ απευθείας. Επίσης έχουμε κάθε Σάββατο από Θεσσαλονίκη προς Κίεβο και από εκεί προς Νέα Υόρκη, Ντουμπάι, Πεκίνο και πολλούς ακόμη προορισμούς».

 Ο κ. ΓΚΙΝΗΣ

«Βασικό, για τη βιωσιμότητα ενός δρομολογίου,  είναι η πληρότητα του αεροπλάνου» Αυτό είπε στην Panhellenic Post ο κ. Σπύρος Γκίνης. Και πρόσθεσε: «Τα καύσιμα δεν παίζουν ρόλο δεδομένου ότι έχουν επίναυλους καυσίμων όλες οι εταιρείες. Μαζί με τους φόρους, είναι τεράστια ποσά. Μπορεί να έχετε ένα ναύλο 100 ευρώ για την Ιταλία  και με τους φόρους αεροδρομίου και τους επίναυλους φτάνει η τιμή του 150 ευρώ».

                                                          Ο κ. Σπύρος Γκίνης

Πρόσθεσε ότι πέρυσι, η αύξηση του 10% που είχαμε, επετεύχθηκε γιατί εκτός από τις αγορές της Βόρειας Αφρικής που μετατοπίστηκαν στις άλλες αγορές της Μεσογείου, Ιταλίας, Ισπανίας Ελλάδας και Τουρκίας, υπήρχαν και οι κατευθείαν πτήσεις των low cost airlines  τύπου Easy Jet κλπ. οι οποίες πήγαν κατευθείαν στα νησιά ή σε άλλες πόλεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Δηλαδή από το Μάντσεστερ, το Αμβούργο, το Βερολίνο κλπ. μπήκαν κάπου 18 πτήσεις κατευθείαν στα ελληνικά νησιά και συνέτειναν, μαζί με μείωση των προσγειωτικών-απογειωτικών  δικαιωμάτων, στην μείωση του κόστους και, άρα στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Ένας λόγος που μας αποφεύγουν οι αεροπορικές εταιρείες είναι σίγουρα  και το γεγονός ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων είναι το δεύτερο –ίσως και πρώτο τώρα- ακριβότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης!

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τις καταργήσεις πτήσεων, ο κ. Γκίνης υπήρξε απόλυτος:   «Οποιαδήποτε μείωση της συχνότητας ή κατάργηση πτήσεων από μία χώρα προς μία άλλη, είναι αρνητικό στοιχείο για το γέμισμα του τουρισμού».

Μια ακόμα ερώτηση, -πως θα την αποφεύγαμε;- για τη σημερινή κατάσταση του τουρισμού στη χώρα. «Δυστυχώς, μας είπε ο κ. Γκίνης, ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι αρνητικός. Έχουμε μείωση. Χάνουμε το περσινό συν 10%, που σημαίνει 1,5 εκατομμύριο λιγότερα έσοδα και κατά το Επιμελητήριο των Ξενοδόχων η μείωση θα κινηθεί σε διψήφιο νούμερο».

Τι φταίει; «Ένας βασικός παράγοντας είναι η ασάφεια του πολιτικού σκηνικού. Οι «λεονταρισμοί» που υπάρχουν από τα νέα ρεύματα τα οποία δυστυχώς ο ελληνικός λαός τα ευνόησε –ναι μεν να τιμωρήσεις κάτι αλλά μέχρι ενός σημείου προκειμένου να μην δημιουργηθούν αντίρροπα ρεύματα- με αποτέλεσμα την ακυβερνησία. Και βεβαίως οι απεργίες, οι εκδηλώσεις με τις όποιες παρεμφερείς επιπτώσεις που έχουν τα μολότοφ οι εμπρησμοί των κτιρίων και βεβαίως τα αντεθνικά που τελευταίως ακούγονται με τους Γερμανούς κλπ.  Ο κ. Γκίνης χαρακτήρισε «εγκληματική» τη μη διαφήμιση της πραγματικής Ελλάδος στο εξωτερικό. «Δεν διαθέτουν, είπε,  20-30 εκατομμύρια να διαφημίσουν την χώρα ενώ το δημόσιο θα εισπράξει με οποιεσδήποτε συνθήκες από ένα έως ενάμιση δισεκατομμύριο  μόνο από το ΦΠΑ!».

Και ο κ. Γκίνης κατέληξε με έναν ύμνο στην ελληνική φύση: «Είναι μοναδική η Ελλάδα, είναι μοναδικό το Απολλώνιο, το θεϊκό, το ερωτικό καλοκαίρι που κρατάει οκτώ μήνες, η μοναδική, ακόμη και σε σχέση με την Καραϊβική, που είναι μεγάλη έκταση , η ποικιλία της πολυνησίας, που έχουμε, τα Επτάνησα, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα μεγαλονήσια όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Κως η Ρόδος, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και η καθαρότητα των νερών, η γευστικότητα των φαγητών, όλα αυτά, τα Πολιτιστικά, τα Μουσεία, οι Αρχαιότητες δεν μπορεί να τα βρει ένας τουρίστας σε μία χώρα τόσο μικρή και τόσο ωραία.