Ομπάμα – Ολάν θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Ουάσινγκτον

 

Κοινή θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη -με προσπάθειες τόσο από πλευράς της χώρας, όσο και από την Ευρώπη- καθώς και ενίσχυσης της ανάπτυξης, εξέφρασαν Φρανσουά Ολάντ και Μπαράκ Ομπάμα κατά την «επίσημη πρώτη» συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της G8.O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμανε ότι οι συνομιλίες των «Οκτώ» στο Καμπ Ντέιβιντ πρέπει να εστιαστούν στην προώθηση μίας ισχυρής αναπτυξιακής ατζέντας σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει «σύγκλιση» στις απόψεις του ιδίου και αυτές του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας παράλληλα πως αμφότεροι εξέφρασαν τη θέση πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε και οι δύο το ίδιο: ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές,

Ο Μπαράκ Ομπάμα Ομπάμα επισήμανε μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, ότι η Σύνοδος Κορυφής της G8, που αρχίζει το βράδυ της Παρασκευής στο Καμπ Ντέιβιντ, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρόπους προώθησης της ανάπτυξης παράλληλα με τις μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

«Ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν -το «καυτό» μέτωπο της συνάντησης του Φρανσουά Ολάντ με τον Μπαράκ Ομπάμα-, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι μένει πιστός στην προεκλογική του δέσμευση για την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων έως το τέλος του έτους.

Ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανέφερε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το Αφγανιστάν «με διαφορετικούς τρόπους» -χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ολάντ δεσμεύθηκε για την απομάκρυνση των 3.300 ανδρών των γαλλικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, το σχόλιό του μετά τη συνάντηση με τον Ομπάμα φαίνεται να ανοίγει ένα παράθυρο συμβιβασμού -ενδεχομένως να τερματιστεί ο επιχειρησιακός ρόλος των γαλλικών δυνάμεων, αλλά να διατηρηθεί μία γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press