Μπιτσαξής: «Τη Δευτέρα (21/05) ο πρώτος τελικός της Α1 μπάσκετ»

Την προσεχή Δευτέρα, 21 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρώτος τελικός της Α1 μπάσκετ που αναβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης λόγω της επίθεσης στο πούλμαν του Παναθηναϊκού.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, μετά τη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (18/05) παρουσία του ΕΣΑΚΕ, των δύο ομάδων και της Αστυνομίας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν παρουσία φιλάθλων. Ο δεύτερος τελικός θα διεξαχθεί την Πέμπτη (24/05), ενώ ο 5ος και τελευταίος τελικός (εφόσον εξαντληθεί η σειρά) θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου. Η σειρά αρχίζει τη Δευτέρα από το ΣΕΦ, καθώς έτσι προβλεπόταν λόγω πλεονεκτήματος έδρας της ομάδας του Πειραιά. Το μεσημέρι του Σαββάτου (19/05) η Αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών.

Η σύσκεψη ήταν επεισοδιακή καθώς αρχικά ο γγ Αθλητισμού απέκλεισε την παρουσία των δημοσιογράφων και στη συνέχεια αρνήθηκε να αναλάβει από πλευράς Πολιτείας το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί σ’ αυτήν για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων της Α1.

Τόσο ο εκ των μεγαλομετόχων της ΚΑΕ ΠαναθηναΪκός που έδωσε το παρών στην σύσκεψη όσο και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος Σκινδήλιας που εκπροσώπησε τους «ερυθρόλευκους» αποχώρησαν από τη σύσκεψη, αφού θεώρησαν πως ο κ. Μπιτσαξής τους κάλεσε εκεί για… ακρόαση και όχι για συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αρνήθηκε να αναλάβει την ποινική ή αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές ή αντίποινα που θα κάνει μερίδα των οπαδών της ομάδας του, από την στιγμή που όπως είπε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός πληρώνει χρήματα προκειμένου να είναι σε θέση η Πολιτεία και η αστυνομία να διαφυλάξουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Ο δε κ. Σκινδήλιας τόνισε από την πλευρά του πως δεν είναι δυνατόν οι λίγοι να κάνουν ό,τι θέλουν τους πολλούς, εννοώντας τους λίγους ανεγκέφαλος που δημιουργούν έκτροπα στο μπάσκετ και πως πρέπει αυτό να σταματήσει, ενώ διευκρίνισε πως η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα κάνει ό,τι θεωρήσει απαραίτητο η Αστυνομία.

Εξερχόμενος απ΄ τη σύσκεψη ο κ. Μπιτσαξής τόνισε:

«Κανένας αγώνας δεν θα διεξαχθεί αν οι ομάδες δεν έχουν δεσμευτεί για την τήρηση του επιχειρησιακού σχεδίου που θα εκπονήσει η Αστυνομία. Η ΓΓΑ επιφυλάσσεται να πάρει αποφάσεις για κάθε πρόσθετο μέτρο και επιφυλάσσεται ακόμη και για διακοπή των πλέι οφ αν δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες. Αυτές είναι οι αποφάσεις, με αυτές θα πορευτούμε. Είναι ομόφωνες, από ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και από πλευράς πολιτείας, ελληνικής αστυνομίας και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Η αναβολή του χθεσινού αγώνα οφείλεται σε 3-4 άτομα. Επρεπε όμως να γίνει. Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη πολιτεία. Δεν είναι ακυβέρνητη Πολιτεία».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι δύο ομάδες, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μας έχουν δώσει 8 ευρωπαϊκά Κύπελλα. Εκφράζω τη λύπη μου για όσα συνέβησαν χθες και την απόλυτη αποδοκιμασία μου, που είναι αυτονόητη. Δεν μπορούν να αμαυρώσουν κάποιοι τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Η απόφαση που λήφθηκε εκφράζει το σύνολο των φορέων. Τα πλέι οφ θα αρχίσουν κανονικά και θα τηρηθούν οι νόμοι κανονικά».

Αφού ενημέρωσε για την ημερομηνία έναρξης και ολοκλήρωσης των φετινών τελικών, συνέχισε: «Η ΕΟΚ δεσμεύεται ότι ο πειθαρχικός κανονισμός θα τηρηθεί στην ολότητά του. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διακοπής ενός αγώνα που δεν έχει προϋποθέσεις ομαλής διεξαγωγής, αλλά και όποιο άλλο μέτρο προβλέπει ο κανονισμός του πρωταθλήματος. Η ΓΓΑ, με τη σύμφωνη γνώμη ελληνικής αστυνομίας, επιφυλάσσεται να πάρει αποφάσεις για κάθε πρόσθετο μέτρο και επιφυλάσσεται ακόμη και για διακοπή των πλέι οφ αν δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες. Αυτές είναι οι αποφάσεις και με αυτές θα πορευτούμε. Είναι ομόφωνες. ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και από πλευράς ελληνικής αστυνομίας και ΓΓΑ. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά».

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο πρώτος τελικός δεν γίνεται την Κυριακή (ημερομηνία για την οποία εξ αρχής είχε οριστεί ο δεύτερος τελικός), ο κ. Μπιτσαξής απάντησε: «Ο πρώτος τελικός γίνεται στο ΣΕΦ, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το πλεονέκτημα έδρας το έχει ο Ολυμπιακός. Η Αστυνομία δεν μπορεί να διαθέσει δυνάμεις σε περισσότερα παιχνίδια λόγω αναγκών. Ας περιμένουμε το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας».

Μιλώντας για το χθεσινό περιστατικό της επίθεσης με πέτρες στο πούλμαν του Παναθηναϊκού, ήταν κάθετος: «Αυτοί πρέπει να συλληφθούν. Αν εμφανιστούν πέντε άτομα από έναν παράδρομο, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί στο σύνολο της κοινωνικής ζωής. Αν και όποτε χρειαστεί θα πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο. Χθες, δύο παίκτες είχαν τραυματιστεί. Δεν θα περιμέναμε την αξονική τομογραφία. Ο αγώνας έπρεπε να αναβληθεί. Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις».

Οσο για τις ποινικές και νομικές ευθύνες των ΠΑΕ («απάντηση» επί της ουσίας στον Θανάση Γιαννακόπουλο) είπε: «Στην έννομη τάξη το δεν παίρνω την ευθύνη, δεν υπάρχει. Η ευθύνη προκύπτει από νόμους και κανονισμούς».