30 τραυματίες στη Σόφια από σεισμό 5,8 Ρίχτερ

Τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν από το σεισμό 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την επαρχία Πέρνικ της Βουλγαρίας και την πρωτεύουσα της χώρας, Σόφια.

Στο επίκεντρο του σεισμού, την πόλη Πέρνικ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έχουν προκληθεί μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σπίτια και σε όλη την επαρχία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Σόφια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ζημιές σε 13 σχολεία και 10 παιδικούς σταθμούς.

Οι κάτοικοι του Πέρνικ, τρομοκρατημένοι από τον ισχυρό σεισμό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν αρχίσει να τους διανέμουν εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.

Οι δημόσιοι οργανισμοί, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούν σήμερα σε όλη την επαρχία και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί άλλες 30 μικρότερου μεγέθους μετασεισμικές δονήσεις.

Πολλοί κάτοικοι φεύγουν από την πόλη προς τα κοντινά χωριά για να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών.

ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Ισχυρή καταιγίδα «χτύπησε» τη Σόφια και περιοχές της δυτικής Βουλγαρίας, σήμερα, λίγες ώρες μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» τα ξημερώματα τους κατοίκους της βουλγαρικής πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών.

Την ώρα που η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται –  αν και με μειωμένη ένταση-  ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές «σάρωσαν» τη Σόφια, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην πόλη Κιουστεντίλ, η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν τουλάχιστον 11 δέντρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της περιοχής