ΓΝΩΜΗ: Να παραμείνει ανοικτό το ΑΠΕ, αλλά χωρίς κροκοδείλια δάκρυα

 Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Ελληνική Ομογένεια, κυρίως των ομογενειακών ΜΜΕ και ορισμένων οργανώσεων και των ηγεσιών τους, για την εισήγηση που έχει κατατεθεί από την κοινοπραξία των συμβούλων του Δημοσίου Planet- Deloitte προς την κυβέρνηση, για κατάργηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), το οποίο από καιρό τώρα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στον αγώνα για τη διάσωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων -το οποίο προ δεκαετίας περίπου συγχωνεύτηκε με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων χωρίς μαζί να επιτύχουν να περάσουν σε κερδοφορία- συμμετέχουν ενυπογράφως και δημοσιογράφοι του ίδιου του Πρακτορείου, πρωτοστατώντας, μάλιστα, στην συλλογή «συμπαθούντων δηλώσεων», όπως τεκμαίρεται από τις διάφορες συνεργασίες. Βέβαια, η αγωνία των εργαζομένων δημοσιογράφων να προστατέψουν τη δουλειά τους, είναι απολύτως θεμιτή, όπως επίσης και η υποχρέωση, αλλά και διάθεσή τους, να υπερασπισθούν την πολυφωνία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Ωστόσο, οι ίδιοι δημοσιογράφοι, μέσα από το ίδιο Πρακτορείο Ειδήσεων «παρέλειψαν» πρόσφατα να υποστηρίξουν ή απλώς και να αναφέρουν περιπτώσεις άλλων εργαζομένων που έχασαν την εργασία τους γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τους όρους λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)… Δεν τους είδαμε να αρθρογραφούν για εκείνους, ούτε και όλους τους αξιωματούχους του ΣΑΕ να επιδίδονται σε δακρύβρεχτες δηλώσεις συμπαράστασης. Ούτε να συμπεριλαμβάνουν στα δελτία δηλώσεις συμπαράστασης υπέρ των «αδυνάτων»…

Επίσης, μάλλον αδόκιμο είναι το φαινόμενο έγκριτοι δημοσιογράφοι της Ομογένειας να αρθρογραφούν επιδεικτικά υπέρ της συνεχίσεως λειτουργίας του Πρακτορείου, αδιαφορούντες για το όποιο παθητικό του, όταν κατά τρόπο τόσο κραυγαλέο εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους από τη δραστηριότητα του ΑΠΕ το οποίο τους παρέχει άφθονη πληροφόρηση έναντι ελαχίστης συνδρομής, μπροστά στα τεράστια ποσά που θα χρειαζόντουσαν προκειμένου να καλύψουν όλη αυτή την ύλη απασχολώντας δικούς τους δημοσιογράφους. Κάτι που αν γινότανε θα μηδένιζε, βεβαίως, την ανεργία από τον κλάδο…

Παρά ταύτα, διόλου δεν θέλουμε να πούμε με όλα αυτά ότι πρέπει να κλείσει το ΑΠΕ-ΑΜΠΕ και οποιοδήποτε άλλο μέσο ΜΜΕ ηλεκτρονικό, έντυπο ή περιοδικό. Το αντίθετο. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών για το έθνος, έχει να επιτελέσει εθνικό έργο- ιδιαίτερα στην εποχή μας που έχουν αμβλυνθεί αρκετά οι δεσμοί του με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ας αφήσουν, όμως, οι θρηνολογούντες τα κροκοδείλια δάκρυα και ας αποδεχθούν, επιτέλους, ότι ως διαμορφωτές και οι ίδιοι της κοινής γνώμης, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ούτε μπορούν να αποκρύπτουν το ίδιον όφελος. Άλλωστε, στο χέρι τους είναι να αυξήσουν δραματικά το ποσό της συνδρομής που καταβάλουν στο ΑΠΕ  (όσοι και όταν το δίνουν) ώστε να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

The Panhellenic Post