Νέα επεισόδια ξέσπασαν στην Πάτρα

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 21.30 έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής – Πατραϊκής στην Πάτρα, όπου χθες σημειώθηκαν εκτεταμένες συμπλοκές. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε νέα, ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρομένων πολιτών.

Δεκάδες άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών.

Mετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη, αποχώρησαν και οι ελάχιστοι μετανάστες που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα.

Συγκεντρωμένοι συμπολίτες, που ξεπέρασαν τους 100, κρατούσαν ένα μαύρο πανί και φωνάζουν συνθήματα, όπως «Θανάση ζεις, εσύ μας οδηγείς», αναφερόμενοι στον 30χρονο Θανάση Λαζανά ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, ύστερα από τη δολοφονική επίθεση τριών Αφγανών. Πληροφορίες έκαναν λόγο για μαζική προσέλευση μελών της Χρυσής Αυγής και από κοντινές περιοχές, γι’ αυτό και τα μέτρα ήταν δρακόντεια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι ενισχυμένες.

Ανακοίνωση, με αφορμή τα σοβαρά χθεσινά επεισόδια εξέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου: «Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αποτελεί αυστηρά αρμοδιότητα της Aστυνομίας σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, όπως η ελληνική. Ας μην ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης υπάρχουν συνάνθρωποι μας και γι’ αυτό φαινόμενα αυτοδικίας, έλλειψης νηφαλιότητας και εκδήλωσης ακραίων και βίαιων συμπεριφορών δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία».

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα, οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στην εκκένωση του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας , λόγω προειδοποιητικού τηλεφωνήματος από άγνωστο για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κτίριο.
Οι δίκες διακόπηκαν και άπαντες έχουν βγει εκτός ενώ στο εσωτερικό του μεγάρου μπήκαν ειδικοί πυροτεχνουργοί της ασφάλειας με εκπαιδευμένο σκύλο και ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή.

Να σημειωθεί ότι απίστευτες σκηνές βίας εκτυλίχτηκαν τη νύκτα στην Πάτρα. Όλα άρχισαν από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ στην Ακτή Δυμαίων. Κάτοικοι νοτίων περιοχών της πόλης απέκλεισαν τον δρόμο στο ύψος του νέου λιμανιού, διαμαρτυρόμενοι με αφορμή το θάνατο του 30χρονου Αθ. Λαζανά μετά από συμπλοκή με αλλοδαπούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο 30χρονος δολοφονήθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, στον οικισμό Ιτέων της παραλίας Πατρών, λίγα μέτρα από το σπίτι του. Οι δολοφόνοι τον μαχαίρωσαν σε όλο του το σώμα, μετά από λεκτική αντιπαράθεση. Ο 30χρονος που είναι μοναχοπαίδι, ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης. Για τη δολοφονία συνελήφθη ένας 17χρονος Αφγανός και αναζητούνται οι συνεργοί του.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, η κατάσταση στην παραλιακή ζώνη ξέφυγε και σημειώθηκαν πρωτοφανή επεισόδια. Κάτοικοι και μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν ακόμα και σε αστυνομικούς, ενώ επιχείρησαν να κάνουν έφοδο με μπουλντόζα στην Πειραϊκή – Πατραϊκή.

Έγινε εκτεταμένη χρύση δακρυγόνων και η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Υπήρξαν τραυματίες, ενώ έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, έχουν συλληφθεί πέντε Έλληνες, ενώ έχουν γίνει  22 προσαγωγές Ελλήνων και Αλλοδαπών.

Από τα επεισόδια τραυματίσθηκαν ελαφρά 7 κάτοικοι της περιοχής και 3 αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ένα υπηρεσιακό λεωφορείο, ένα περιπολικό και 2υ υπηρεσιακές μοτοσικλέτες.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, συγκάλεσε για τη 13.00 το μεσημέρι, σύσκεψη στο Δημαρχείο, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ο Λιμενάρχης Πατρών και η Πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν μέτρα.

Παράλληλα, ο κ. Δημαράς δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 17.30), για να ληφθούν αποφάσεις άμεσης αντιμετώπισης, αλλά και για να διαμορφωθούν αιτήματα, που θα μεταφερθούν από το Σώμα στην Πολιτεία και στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Μέχρι τότε, θα ζητηθεί να ενισχυθεί η αστυνόμευση της περιοχής, ώστε να νιώσουν οι κάτοικοι ασφαλείς και να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι δίωρη σύσκεψη στο Δημαρχείο, υπό τον κ. Δημαρά, πραγματοποιήθηκε και χθες, με τη συμμετοχή τριών αντιδημάρχων, αλλά και αντιπροσωπείας κατοίκων, φορέων και συλλόγων του Νοτίου Διαμερίσματος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Πατρέων επισήμανε ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να συντονιστούν, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Περισσότερα: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=141382&catid=4