Οι επτά πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας

 

Στον κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών που δημοσιεύει το περιοδικό BRW περιλαμβάνονται και επτά Ελληνικής καταγωγής πολίτες.

Πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας είναι ο πρώην ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής Κώστας Μακρής με 910 εκατομμύρια δολάρια. Τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Μακρής ήταν ο μοναδικός ομογενής δισεκατομμυριούχος αλλά, σύμφωνα με το περιοδικό τον τελευταίο χρόνο έχασε 97 εκατομμύρια δολάρια. Ο Κώστας Μακρής και ο γιός του Ρος είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νότιο Αυστραλία και όχι μόνο.

Οπως γράφει το ΑΠΕ, ομογενής επιχειρηματίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1963. Δούλευε αρχικά στα χυτήρια και αργότερα αγόρασε μια αλυσίδα μαγαζιών Fast Food, μεταπηδώντας στη συνέχεια στον κλάδο των ακινήτων. Το πρώτο εμπορικό κέντρο το αγόρασε με τις εισπράξεις από την πώληση των μαγαζιών Fast Food στη δεκαετία του 1980. Σήμερα έχει πολλά εμπορικά κέντρα, το Optus House στην Αδελαΐδα και το Bonnyridge Plaza στα περίχωρα του Σίδνεϊ, ενώ έχει και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου συχνά χαίρεται τη θάλασσα με το πανάκριβο γιοτ του, Ouzo Palace.

Ο Ρος Μακρής άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του το 1987 και ίδρυσε την εταιρεία Precision Investment Corporation το 1995 σαν δικό του όχημα επενδύσεων. Το πρώτο του ακίνητο ήταν ένα εμπορικό κέντρο που απέκτησε από τον πατέρα του. Εξακολουθεί να εργάζεται μαζί με τον πατέρα του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας τους, αλλά διατηρούν χωριστές επιχειρήσεις. Τα σχέδια τους είναι τώρα η ανάπτυξη των εμπορικών τους κέντρων, για να αυξήσουν το ωφέλιμο εμβαδόν τους. Μακρόχρονα θα στραφούν και σε άλλες πολιτείες.

Στη 2η θέση των πλουσιότερων ομογενών είναι η οικογένεια Πάσπαλη, γνωστή για την καλλιέργεια μαργαριταριών. Η περιουσία της επιχείρησης ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Η οικογένεια Πάσπαλη κυριαρχεί στον κλάδο καλλιέργειας μαργαριταριών της Αυστραλίας που πωλούνται με τη φίρμα South Sea. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νικ Πάσπαλης χρησιμοποίησε επαναστατικές μεθόδους καλλιέργειας, που έδωσαν άριστα αποτελέσματα. Παρά την κρίση στο κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια, τα μαργαριτάρια παραγωγής Πάσπαλη εξακολουθούν να κυριαρχούν στη διεθνή αγορά, αφού περισσότερο από το 90% της παραγωγής εξάγεται. Η οικογένεια έχει επίσης μια τοπική αεροπορική επιχείρηση με 21 αεροσκάφη, ένα στόλο 120 αλιευτικών σκαφών και ακίνητα στο Σίδνεϊ και στο Ντάργουϊν.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2009 η κόρη του Ιδρυτή της εταιρίας, Roslynne Bracher, για την δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ και η οποία προβλήθηκε στην εκπομπή “Οδύσσεια” σε ρεπορτάζ του τότε συνεργάτη της ΕΡΤ κ. Χρήστου Μαλασπίνα, η ίδια, αν και, όπως είχε πει, δεν γνωρίζει καθόλου τα ελληνικά, εντούτοις είχε δηλώσει λάτρης της Ελλάδος, των ελληνικών φαγητών και της ελληνικής φύσης. “Όλα ξεκίνησαν, είχε πεί, όταν ο πατέρας μου που έφτασε απένταρος  στην Αυστραλία, αποφάσισε να ασχοληθεί με την αλίευση μαργαριταριών. Στην αρχή όλα ήταν δύσκολα. Από εκείνη την αρχή, φθάσαμε στο σήμερα”.

Στη τρίτη θέση, από ελληνικής πλευράς, βρίσκεται ο Κέρι Χαρμάνης με 570 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Χαρμάνης έχει μια συμβουλή για όλους που θέλουν να πετύχουν. «Να αφιερώνουν, τουλάχιστον, δέκα λεπτά κάθε μέρα για… ήσυχο προσωπικό διαλογισμό».

Στην 4η θέση βρίσκεται ο Θόδωρος Καρύδης, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια δολάρια που διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης ποτών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως από τις επενδύσεις στα ακίνητα.

Ακολουθεί η οικογένεια Σταμούλη που ίδρυσε ο Σπύρος Σταμούλης, με επικεφαλής τώρα τον γιο του Χάρη Σταμούλη. Η περιουσία ανέρχεται στα 453 εκατομμύρια δολάρια.

Στην 6η θέση των ομογενών κροίσων είναι ο Γιώργος Κούκης με περιουσία 315 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Κούκης, που γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία. Βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης εταιρείας “Temenos”, κ. Γιώργος Κούκης είναι, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό “Bilanz”, ο πέμπτος πλουσιότερος Ελληνας της Ελβετίας.

Και στην 7η θέση είναι ο, γεννημένος στην Κεφαλονιά, ταξιδιωτικός πράκτορας της Μελβούρνης Σπύρος Αλυσανδράτος με 245 εκατομμύρια δολάρια.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ