Πέθανε πρώην μέλος των SS

Ο ολλανδός ναζί εγκληματίας πολέμου Κλάας Φάμπερ, δεύτερος στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών του κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο Ίνγκολστατ της νότιας Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε ιατρική πηγή.Ο Φάμπερ πέθανε την Πέμπτη, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πέθανε ο ναζί εγκληματίας πολέμου Κλάας Φάμπερ

Ο Κλάας Φάμπερ καταζητούνταν από την ολλανδική δικαιοσύνη επί χρόνια. Πρώην μέλος της SS Silbertanne είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από δικαστήριο του Λεουβάρντεν της βόρειας Ολλανδίας το 1947 για την εκτέλεση 22 Εβραίων.

Η ποινή του μετατράπηκε στη συνέχεια σε ισόβια και ο Φάμπερ κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή της πόλης Μπρέντα της δυτικής Ολλανδίας το 1952 και να καταφύγει στη Γερμανία.

Μια δεύτερη δίκη που πραγματοποιήθηκε το 1957 δεν κατέληξε σε απόφαση και έκτοτε ο Φάμπερ ζούσε στη μικρή βαυβαρική πόλη Ίνγκολστατ.

Το 2004 η Ολλανδία προσπάθησε ο Φάμπερ να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία, όμως το αίτημα απορρίφθηκε εξαιτίας της δίκης του 1957.

Το Νοέμβριο του 2010 η Χάγη εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Φάμπερ, όμως η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε εκ νέου την έκδοσή του στην Ολλανδία, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της σε άλλες χώρες. Ο Φάμπερ είχε γίνει γερμανός πολίτης καθώς υπηρέτησε στα SS, βάσει ενός νόμου των Ναζί.