Τα ελληνόπουλα του Μονάχου μαθαίνουν να δημιουργούν στίχους

 

Στο Μόναχο της Γερμανίας, ο Σύλλογος Αριστοφάνης (www.aristofanis.com) σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «Πυθαγόρας», αφιέρωσε την εβδομάδα 7-14 Μαΐου 2012 στα Ελληνόπουλα των Λυκείων Μονάχου και Νυρεμβέργης όπου επισκέφτηκε και μίλησε σε αυτά ο συγγραφέας κ. Γιώργος Λεκάκης, (www.lekakis.com)  ως επίσημος καλεσμένος από την Ελλάδα, εβδομάδα που ήσαν επίσης αφιερωμένη στον ίδιο και το έργο του.

Υπενθυμίζεται ότι  στα πλαίσια της 11ης Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 στο Μόναχο της Γερμανίας, εκεί που χτυπά η καρδιά 30.000 απόδημων Ελλήνων,  είχαν κληθεί  καλεσμένες  του Συλλόγου «Αριστοφάνης» οι  συγγραφείς Μαρία Ρουσάκη, η γνωστή Μέλπω των παιδικών βιβλίων, η Ελένη Πριοβόλου, του βραβευμένου Όπως ήθελα να ζήσω και η Αναστασία Ευσταθίου και μήυσαν  2500 παιδιά και έφηβους στα μυστικά της λογοτεχνίας. https://www.panhellenicpost.com/archives/5702

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση με τον Γιώργο Λεκάκη  ξεκίνησε με επισκέψεις στα σχολεία και συζητήσεις με τους μαθητές πάνω στο θέμα ανάλυσης εύρεσης τρόπων εκμάθησης συγγραφής στίχων.

Το Σαββάτο 12 Μαΐου 2012 και ώρα 18:00 παρουσίασε, ως υπεύθυνος του 1ου Διαγωνισμού Στίχων, τα έργα συμμετοχής στους χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου, βάζοντας έτσι το λιθαράκι του για την έναρξη πλέων μιας καινούργιας εκδήλωσης αφιερωμένη στον στίχο και τη ποίηση.

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 και ώρα 19.00 παρουσίασε το βιβλίο του “Παξοί, τα νησιά του πάθους” (εκδ. “Ερωδιός”) στην αίθουσα Interim του Μονάχου, Agnes Bernauer Str. 97,(Am Laimer Anger2),80687 München-Laim, χώρο που μαζεύονται τα παιδιά του συλλόγου μας κάθε Κυριακή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά επίσημα πρόσωπα όπως εκπρόσωποι του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης με τον κύριο Μακρή, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολικές Επιτροπές όπως και ο μεγάλος δάσκαλος της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής κύριος Θανάσης Πολυκανδριώτης. Ενώπιων όλων διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Παξών κύριου Σπύρου Μπογδάνου που ήταν ο εξής:

«ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Χαιρετώ τους Έλληνες της διασποράς, που παρά τις δύσκολες μέρες που όλοι βιώνουμε, κρατάνε το λάβαρο ψηλά και καμαρώνω γι΄ αυτούς. Ευτυχώς που η Ελληνικότητα δεν έχει σύνορα και εκκολάπτεται όπου γης υπάρχουν Έλληνες.

Είναι εξ άλλου αποδεδειγμένο ότι η διασπορά μεταλαμπάδευσε το πνεύμα και τον πολιτισμό εκτός συνόρων, τα ανάδειξε και τα υποστήριξε επάξια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα ένα τέτοιο άξιο τέκνο της ελληνικής διασποράς, που το κέρδισε η πατρίδα, ο Γώργος Λεκάκης, παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, που με τόσο μεράκι αλλά και κοπιαστική έρευνα ολοκλήρωσε για τους Παξούς και τους Αντίπαξους, τα νησιά που έχω την τιμή να υπηρετώ και να νιώθω περηφάνια. Το αποτέλεσμα είναι αντάξιο της πραγματικότητας. Ως κοινωνία τον ευχαριστούμε πολύ, όπως και σας που παρευρίσκεσθε στη σημερινή παρουσίαση. Θάναι μεγάλη μας χαρά να σας δούμε στον μικρό μας τόπο με τις πολλές ομορφιές και τη μακραίωνη ιστορία, για να εξακριβώσετε τα όσα ο κ. Λεκάκης περιγράφει και ν΄ ανακαλύψετε κι άλλα.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο συγγραφέα – ερευνητή και σε σας δύναμη για τους ίδιους και τις οικογένειές σας και απόθεμα αγάπης για την πατρίδα μας, που τόσο το χρειάζεται.

Με σεβασμό και εκτίμηση, Σπύρος Μπογδάνος, Δήμαρχος Παξών. »

Δώσαμε την υπόσχεση όλοι όσοι παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση πως θα επισκεφτούμε τα όμορφα μέρη των Παξών.

Τέλος, με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά αποφασίσαμε μαζί με τον Κρητικό Σύλλογο Μονάχου, πως θα συνεχίσουμε και του χρόνου τις Λαογραφικές Παρουσιάσεις του Γιώργου και να σημειωθεί εδώ πως θα παραδοθεί σε όλους τους απόφοιτους της τρίτης Λυκείου το βιβλίο του “Γαύδος, η αρχαία Ωγυγία” ως αναμνηστικό δώρο.

Δείγμα γραφής:

Και κει,

που είχα έτοιμο το δελτίο τύπου,

με κόκκινα κατσαριδάκι, με χελιδονάκια που τιτιβίζουν,

με μια πασχαλίτσα που κουβαλούσε πάνω της όλα τα παραμύθια.

και την ιστορία της Πατρίδας, τέτοια και άλλα πολλά…

ξαφνικά και λίγο πριν δώσω την εντολή στο ποντικάκι να

ανεβάσει γράμμα γράμμα του κειμένου στο διαδίκτυο.

μου ‘ρχεται το δικό σου…

έμεινα άναυδος

μου κοκάλωσε το χέρι,

το ποντικάκι με κοιτούσε ίσα μέσα στα μάτια,

για μια στιγμή έχω την εντύπωση πως τρόμαξε για μένα,

σκοτείνιασε για μερικά δευτερόλεπτα ο εγκέφαλος.

άρχισα να διαβάζω σιγά σιγά.

για να συνειδητοποιήσω τη μου γίνετε,

βλέπω το ποντικάκι να σκουπίζει μια παγωμένη.

σταγόνα ιδρώτα από το μικρό του μέτωπο.

και να ξεφυσάει από ανακούφιση….

τι κάνουμε τώρα το ρωτάω;.

τρόμαξα; μου λέει εκείνο.

άστα τώρα αυτά και πες μου σε παρακαλώ τι να κάνω;.

στείλτο, στείλε το δικό της μου λέει τρυφερά.

τι να πω;.

κάτι τέτοιο δεν μου έχει ξαναγίνει.

Αναστασία, με ξάφνιασες…

μια όμορφη έκπληξη,

Σ’ ευχαριστώ

σας ευχαριστώ όλες μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.

με εκτίμηση

καπετάν Πανάγος