Αδειοδότηση σε Παναθηναϊκό, «όχι» σε ΑΕΚ, Αρη, ΟΦΗ, ΠΑΣ, Κέρκυρα και Πανιώνιο

Μόνο ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου από τη δευτεροβάθμια επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ. Αντίθετα, η επιτροπή δεν χορήγησε άδεια συμμετοχής στην ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία χάνει και το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς και στις ΠΑΕ Αρης, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρα και Πανιώνιος.

Για την αδειοδότηση των «πρασίνων» έχουν εκφράσει ήδη δυσαρέσκειά τους επίσημα ο Ολυμπιακός και ανεπίσημα ο ΠΑΟΚ, καθώς θεωρούν ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ κύκλοι του Παναθηναϊκού απάντησαν υπερασπιζόμενοι την νομικότητα της απόφασης, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησε η πρόεδρος της επιτροπής, Αθηνά Φλίνδρη. Στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για παράβαση της καταληκτικής ημερομηνίας.

Ψύχραιμα δέχτηκαν την απόφαση, ΑΕΚ και Πανιώνιος, για «σκάνδαλο του αιώνα» μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, κ. Χριστοβασίλης, ενώ έκπληκτοι δήλωσαν στην Κέρκυρα.

Η ΠΑΕ ΟΦΗ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως ο φάκελός της πληρούσε τα κριτήρια, ενώ ο επίσημος Αρης επιτέθηκε κατά των δικαστών χαρακτηρίζοντάς τους άσχετους, ισχυριζόμενος ότι ο περυσινός φάκελος βάσει του οποίου οι «κίτρινοι» πήραν το «πράσινο φως» για να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα της σεζόν 2011-12 ήταν χειρότερος!

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόρριψη της έφεσης της ΑΕΚ αλλάζει και το «χάρτη» των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου. Ο Ατρόμητος, που κατέλαβε την τέταρτη θέση της τελικής κατάταξης της Σούπερ Λίγκας, παίρνει το «καλό» ελληνικό εισιτήριο και θα αγωνιστεί απευθείας στα πλέι οφ της διοργάνωσης, ο ΠΑΟΚ θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο, ενώ τη θέση της ΑΕΚ παίρνει ο έκτος της κατάταξης, Αστέρας Τρίπολης, που θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον β΄ προκριματικό.

Για τις έξι ομάδες που δεν πήραν άδεια συμμετοχής, ισχύει η τελευταία απόφαση της Σούπερ Λίγκας, βάσει της οποίας δεν υποβιβάζονται, αλλά χάνουν το δικαίωμα να κάνουν μεταγραφές ή να προχωρούν σε ανανεώσεις συμβολαίων, εκτός των Ελλήνων ή γηγενών ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών. Επίσης, τους επιβάλλεται παρακράτηση 20% επί των τηλεοπτικών και λοιπών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε πάρει άδεια από την αρμόδια πρωτοβάθμια επιτροπή, όμως ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης αυτής από τον επικεφαλής του τμήματος αδειδοτήσεων, Γιώργο Δημητρίου, η οποία έγινε δεκτή από τη δευτεροβάθμια επιτροπή, με αποτέλεσμα η ηπειρωτική ομάδα να μην εξασφαλίσει άδεια.