Χτυπάνε ελληνικές καρδιές στην Beni του Ανατολικού Κονγκό!

Αρχιμανδρίτη π. Τιμοθέου Ntumba.

Από την Bunia αναχωρήσαμε με τον αγαπητό κ.Ηρακλή Στάμο για το Beni, μια πόλη του Ανατολικού Κονγκό. (Από τις 25.05. μέχρι και τις 28.05.2012)

Το Beni βρίσκεται στο NordKivu, 200 χιλιόμετρα από την Bunia, κατοικείται από τις φυλές Bandande, Mbabumba (που θεωρούνται πρώτοι κάτοικοι του Μπένι ) και από Πυγμαίους .

Στο Beni έχουν μείνει μόνον 4 Έλληνες. Καλοί και ευλογημένοι άνθρωποι του Θεού, οι οποίοι ζούνε σε καλή αρμονία μεταξύ τους. Είναι πολύ δεμένοι με ντόπιους και με άλλους ευρωπαίους. Κάθε Κυριακή έχουν κοινό γεύμα στην Ελληνική Κοινότητα.

Είχαν μείνει πολλά χρόνια χωρίς να λειτουργηθούν.

Ο ερχομός του Ιερέως πατρός Τιμοθέου Ntumba στη πόλη τους ήταν μια μεγάλη και ιδιαίτερη ευλογία του Θεού. Ετοιμαστήκαν για να κοινωνήσουν στη Θεία Λειτουργία, συνέβαλαν προηγουμένως στην Βάπτιση των νεοφώτιστων και ήταν πρόθυμοι να προτείνουν στον Ιερέα διάφορες λύσεις για την αναζωογόνηση της Ορθοδοξίας στην πόλη αυτή, για την ανάπτυξη και την επέκτασή Της.

Η Λειτουργία έγινε στην ʽʼΚατʼ οίκον Εκκλησίαʼʼ όπως τα παλιά χρόνια της ανατολής της Εκκλησίας του Χριστού επί της γης, αφού Ορθόδοξος Ναός δεν υπάρχει. Ο Θεός να βοηθήσει και να φωτίσει κάποιον καλό χριστιανό ώστε να αποκτήσει η πόλη Beni δικό της Ναό. Η λειτουργία έγινε ταυτόχρονα σε 3 γλώσσες: Ελληνικά, Γαλλικά και Σουαχίλη.

Ο αυτόχθων λαός του Beni είναι απλός, ευγενικός, υποδεκτικός και πολύ κοινωνικότερος και από τους κατοίκους της Μπούνια. Εδώ μπορεί να καταλάβει κανείς τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου. Επειδή οι κάτοικοι της Μπούνια γνώρισαν πολλούς πολέμους μέχρι και εμφύλιους με γενοκτονίες ακόμα, τους βλέπει κανείς να μην είναι τόσο κοινωνικοί. Είναι τραυματισμένοι, έχουν χάσει το νόημα της ζωής και της αγάπης . Μα εδώ βρίσκεται και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας να εμπνεύσει την συμφιλιώσει, να αναμορφώσει το αρχαίον κάλος και να ξανά δώσει την αληθινή χαρά στους ανθρώπους, μέσω Μυστηρίων.

Στο Μπένι ο πατήρ Τιμόθεος Ntumba πήγε πιο βαθιά στα δάση όπου ζουν μερικές ομάδες των Πυγμαίων. Συνάντησε αρκετούς από τους Πυγμαίους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τους ανακούφισε προσφέροντάς τους από ένα σακούλι αλάτι, διότι πολύ τους αρέσει το αλάτι! Μίλησε με αρκετούς από αυτούς, τους είπε για την ορθοδοξία, για την διδασκαλία της, την οικουμενικότητα και την καθολικότητά της. Τους υποσχέθηκε να ξαναπεράσει σύντομα, να τους επισκεφτεί και να τους δώσει κάποια χαρά για τη δόξα του Θεού και της Ορθοδοξίας μας.