“Ντροπή που η Αγία Σοφία δεν λειτουργεί ως χριστιανικός ναός”

UPDATED

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στον Φραντζή Φθιώτιδος βρέθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2012, πολυμελής αντιπροσωπεία  Αγιοσοφητών,  ο Πρόεδρος  και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, κ.κ. Κρις  Σπύρου και Σπύρος Σουρτζής. Οι αγιασοφήτες και οι κάτοικοι του Φραντζή και άλλων χωριών της περιοχής, τέλεσαν τον καθιερωμένο εδώ και μερικά χρόνια, Μεγάλο Εσπερινό, παραμονή της Πεντηκοστής, στο εκκλησάκι της  Αγίας Σοφίας.

Ο ναός έχει αναγερθεί με δαπάνες του Αναπληρωτή Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας  Σοφίας κ. Σπύρου Σουρτζή. Αποτελεί την υλοποίηση ενός ονείρου και μιας ενδόμυχης ανάγκης που ένιωθε ο επιτυχημένος επιχειρηματίας «να έχουμε την μικρή Αγία Σοφία να προσευχόμαστε μέχρι να μπορέσουμε να πάμε να λειτουργηθούμε ελεύθερα μέσα στην Μεγάλη Αγία Σοφία, την Αγία Σοφία της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη», όπως δήλωσε στην Panhellenic Post, η οποία βρέθηκε εκεί.

Ο κ. Σουρτζής

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της παγκόσμιας ενορίας Αγίας Σοφίας, κύριος Σπύρος Σουρτζής και δεξία ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενoρίας Αγίας Σοφίας, κύριος Κρις Σπύρου. Φωτογραφία PHP

Εξωτερικεύοντας αυτά ακριβώς τα αισθήματα, ο κ. Σουρτζής, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, σύντομα αλλά περιεκτικά,  αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Αγιοσοφητών και του Προέδρου κ. Κρις Σπύρου να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία, προσπάθεια την όποια, όπως είπε, «θερμώς οφείλουμε να επαινέσουμε και να συνδράμουμε με κάθε τρόπο».

«Η Αγία Σοφία, που χτίστηκε το 537 μ. Χ., είπε ο κ. Σουρτζής,  είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Είναι ένα έργο που προβάλει τον συμβολισμό της Αγίας Σοφίας για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα έργο που συμβολίζει την Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια την οποία δεν απώλεσε ούτε μετά το 1453, δηλαδή ούτε μςε την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως και παρά την μετατροπή της σε τζαμί μέχρι το 1934.

»Έκτοτε η Αγία Σοφία, μετατραπείσα σε μουσείο, εξακολουθεί να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες  από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η επιβληθείσα αυτή παύση λειτουργίας ως χώρου διακονίας της χριστιανικής πίστης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Προσβολή της ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας μας και βλασφημία προς την ιδίαν την ιστορία της ανθρωπότητας.

»Και, φυσικά όλα αυτά αποτελούν μεγάλη απογοήτευση όχι μόνο στους επισκέπτες χριστιανούς, αλλά και σε κάθε ελεύθερη ανθρώπινη συνείδηση.

»Φίλες και φίλοι, η πρωτοβουλία του συμβουλίου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, έχει  ένα καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή στοχεύει στην επαναλειτουργία του πιο ιερού αυτού τόπου της χριστιανοσύνης.  Της Αγίας Σοφίας, της μεγαλύτερης εκκλησίας που χτίστηκε ποτέ στον κόσμο εδώ και 15 αιώνες.  Η οποία ανεγέρθη και λειτούργησε επί χίλια, περίπου, χρόνια ως η μητέρα εκκλησία του χριστιανισμού.

»Φίλες και φίλοι, όπως χιλιάδες χριστιανοί της καθολικής εκκλησίας προσεύχονται ελεύθερα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, όπως οι Εβραίοι από το 1967 προσεύχονται και πάλι ελεύθερα στο Τείχος των δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, όπως οι μουσουλμάνοι κάνουν απρόσκοπτα το Προσκύνημά τους στην Μέκκα, έτσι και εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να προσευχόμαστε ελεύθερα στην αγία εκκλησία μας, την Αγία Σοφία.

»Φίλες και φίλοι, η Αγία Σοφία, παρά τα 559 χρόνια που πέρασαν από την Πτώση της Κωνσταντινούπολης, ήταν, είναι και θα είναι στη σκέψη μας. Στις καρδιές μας. Και στις ψυχές όλων των χριστιανών και ιδιαίτερα των ορθοδόξων χριστιανών, πάντων το καταφύγιο.

»Η Αγία Σοφία δεν έπαψε ποτέ, ούτε θα πάψει ποτέ να αποτελεί το άγιο ιερό τόπο της μητέρας των εκκλησιών για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς.  Συνεπώς και για εμα΄ς που παραβρεθήκαμε απόψε στον καθιερωμένο εδώ και πολλά πλέον χρόνια ετήσιο Εσπερινό, εδώ στον ναό της Αγίας Σοφίας, στο φιλόξενο χωριό μου Φραντζή.

»Αποτελεί ευκαιρία επιστροφής στους αγίους εκείνους  χώρους και χρόνους της ένδοξης βυζαντινής μας Ιστορίας.

»Για εμάς που ονειρευόμαστε την ημέρα εκείνη που θα μπορούμε ελεύθερα να προσευχόμαστε στην Αγία του θεού Σοφίας της Κωνσταντινούπολης,  τούτο αποτελεί τον υψηλότερο σκοπό της ζωής μας. Είναι, κυρίες και κύριοι mottos Vivendi, τρόπος του ζην,  στην πιο άγια αποστολή της ανθρώπινης ύπαρξης» κατέλεξε στην ομιλία του που καταχειροκροτήθηκε, ο κ. Σουρτζής.

Πραγματικό κόσμημα

Ο κόσμος πολύς. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών πλαισίωσαν τους Αγιασοφήτες που κατέφθασαν στην περιοχή με ναυλωμένο πούλμαν από την Αθήνα και με Ι.Χ. αυτοκίνητα από κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Μία πρόσκαιρη αδιαθεσία κράτησε, φέτος, μακριά από τον Μεγάλο Εσπερινό τον μητροπολίτη Λαμίας κ. Νικόλαο, ο οποίος ευλόγησε την λειτουργία  και τους αγιασοφήτες με τον αντιπρόσωπό του Αρχιμανδρίτη και πέντε ιερείς.

Πραγματικό κόσμημα ο ναός, μικρός στο μέγεθος μεγάλος στο συμβολισμό και στην ευλάβεια, με αγιογραφίες (φωτογραφία) της Αλεξίας Σκάντζη να καλύπτουν όλο το εσωτερικό του και λαξευμένη πέτρα στον εξωτερικό του διάκοσμο.

Σε ύψος από όπου «επιτηρεί» όλο το χωριό, όλο τον κάμπο μέχρι κάτω, μακριά, τον Γοργοπόταμο, το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας φροντισμένο και γιορτινό υποδέχθηκε τους έξι ιερείς που τέλεσαν τον Εσπερινό και τον ευσεβή λαό όπου κατέλαβε τον μεγάλο, σκεπαστό, πλακόστρωτο περίβολο του ναού.

Ο κ. Κρις Σπύρου

Στην συγκυρία, να είναι ημέρα Τρίτη, η 29η Μαϊου, αποφράδα ημέρα της Πτώσης της Πόλης, αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος  της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου και εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί «για 559 χρόνια δεν μπορέσαμε να πάμε να κάνουμε ένα μνημόσυνο στις 30.000 από τους παππούδες μας που ήταν μέσα στην Εκκλησία, στις 29 Μαΐου του 1453. Τι πολιτισμός μπορεί να είναι σ΄ αυτόν τον κόσμο, αναρωτήθηκε ο πρώην Πολιτειακός βουλευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χαμπσάιρ, κ. Σπύρου και πρόσθεσε:

«Τι 21ος αιώνας μπορεί να υπάρχει, για ποιά αγάπη και συμφιλίωση των εκκλησιών μιλάνε οι ιερείς και οι ιεράρχες όλων των θρησκειών, μπορείτε να μου εξηγήσετε; 559 χρόνια η έδρα της Ορθοδοξίας 559 χρόνια το Σύμβολο της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας, η Αγια Σοφία, παραμένουν υπό τουρκική θρησκευτική κατοχή. Αυτοί προσδιορίζουν τους όρους, αυτοί προσδιορίζουν τους ιερείς και ιεράρχες. Τα φιρμάνια τους καθοδηγούν την ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία! Ντροπή μας! Όχι τους ιερείς και τους ιεράρχες.  Εμάς. Τους πιστούς. Σε μας ανήκει η Εκκλησία. Σε μας ανήκει η ορθοδοξία. Οι ιερείς είναι υπηρέτες μας, υπηρέτες ποιών; Του εκκλησιάσματος.

»Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είμαστε εμείς. Εμείς θα ζητήσουμε από την Οικουμένη να λειτουργήσει η Αγία Σοφία και εμείς το απαιτούμε. Το Κογκρέσο της Αμερικής  ασχολήθηκε περισσότερο από ό,τι έχουν ασχοληθεί όλοι οι σημερινοί ιερείς και ιεράρχες  όλων των θρησκειών. Περάσανε στο κοινοβούλιο της Αμερικής με 436 ψήφους και 1 κατά, να απαιτήσουν από την Τουρκία: Δώστε πίσω όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες. Ακριβώς, σε εισαγωγικά, λέει η αμερικανική νομοθεσία. Και εάν δεν ελευθερωθεί η Αγία Σοφία, εάν δεν λειτουργήσει η Αγία Σοφία, από ελεύθερο Ορθόδοξο χριστιανό ιερέα και ιεράρχη, καμία εκκλησία, καμιάς θρησκείας δεν πρέπει να θεωρείται ελεύθερη. Καμία.

»Η Αγία Σοφία είναι η μητέρα των εκκλησιών. Η Αγιά Σοφιά είναι η μητέρα της Ορθοδοξίας. Για 916 χρόνια λειτούργησε ως ο καθεδρικός ναός της Ορθοδοξίας. 559 χρόνια για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι αρκετά. Πρέπει να είναι αρκετά και για τους Τούρκους οι οποίοι για 559 χρόνια προσδιορίζουν τη χρήση ιερών χώρων , διορίζουν ιερείς και ιεράρχες και εάν τους αφήσουμε ελεύθερους, μια μέρα  το Κοινοβούλιο της Τουρκίας θα μας πει ότι ο Φατίχ Μεχμέτ ο Κατακτητής έσωσε τη χριστιανοσύνη και τη θρησκεία της ορθοδοξίας. Θα μας τον κηρύξουν αύριο με νομοθεσία της Τουρκίας και θα μας επιβάλλουν να προσευχόμαστε και να φιλάμε το χέρι του άγιου Φατίχ Μεχμέτ του Κατακτητή!

»Επομένως, σας καλώ όλους σήμερα στην Επέτειο, τη χρονιά που ήταν Τρίτη η 29η Μαίου, να πάμε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα το ξεκινήσουμε από την επομένη εβδομάδα και να απαιτήσουμε αυτό που λέει το Κογκρέσο της Αμερικής. Την κλεμμένη βασιλική της ορθοδοξίας.

»Κι όταν λειτουργήσει η Αγία Σοφία ελεύθερα, θα λειτουργήσουν και όλες οι άλλες εκκλησίες. Εμείς θα τους επιβάλουμε το Δικαστήριο να πει ότι η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία, όπως είπε και για τα χωράφια της Λοϊζίδου και για τα σπίτια του Φωκά. Εμείς θα τους αποδείξουμε αυτό που είπε το Κογκρέσο: Δώστε πίσω τις κλεμμένες Εκκλησίες  στους νόμιμους δικαιούχους. Οι νόμιμοι δικαιούχοι όλων των Εκκλησιών είναι οι ενορίτες. Εμείς.

»Από το Φραντζή, στην Αγιά Σοφιά και σύντομα», κατέληξε ο κ. Σπύρου.

ο Προεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, κύριος Κρις Σπύρου με την κυρία Δέσποινα Λέκα, σύζυγο του εκδότη Χρήστου Μαλασπίνα και τον μικρό τους γιό. Φωτογραφία PHP

Αφθονία

«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν» έλεγε το τροπάριο της Πεντηκοστής. Πλούσια, ήταν, όμως, και τα εδέσματα, ψητά αρνιά, τυροπιττάκια, σπανακοπιττάκια, σαλάτες κλπ. που η φιλόξενη οικογένεια Σουρτζή πρόσφερε στους Αγιασοφήτες και τους συγχωριανούς, αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού.  Άφθονος έρευσε ο οίνος και τα διάφορα αναψυκτικά.

Λίγο νωρίτερα, η μικρή καμπάνα της εκκλησιάς, που σήμανε την έναρξη του Εσπερινού, έστελνε ολόγυρα στην μοσχοβολούσα στο ανοιξιάτικο απομεσήμερο φύση,  τον ήχο της προσμονής για την ώρα που θα ελευθερωθεί η Αγία Σοφία.

Σ΄ αυτό ακριβώς εστίασε ο Πρόεδρος της Αγίας Σοφίας και πρώην Πολιτειακός Βουλευτής του Νιού Χάμπσαϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ. Κρις Σπύρου σε δήλωση που έκανε αποκλειστικά για την “Panhellenic Post”, αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού:

«Ο Εσπερινός, μας δήλωσε ο κ. Σπύρου, είναι καθιερωμένος μέχρι τη στιγμή που  θα μπορέσουμε να ασκήσουμε  το δικαίωμά μας να λειτουργήσουμε ελεύθερα στην Αγία Σοφία,  στην Κωνσταντινούπολη. Εγώ πιστεύω ότι σύντομα το όνειρο όλων των χριστιανών και ιδιαίτερα όλων των ορθοδόξων χριστιανών θα γίνει πραγματικότητα.

Σύντομα θα φέρουμε το θέμα εκεί που πρέπει, στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο και θα ξεκινήσει επί της ουσίας ο αγώνας να δοθεί πίσω η Αγία Σοφία στους νόμιμους δικαιούχους της, όπως είπε το Κογκρέσο της Αμερικής. Και νόμιμοι δικαιούχοι είναι η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, από τη μία άκρη της γης μέχρι την άλλη. Αντιπροσωπεύουμε και διεκδικούμε την Αγία Σοφία ως απόγονοι αυτών οι οποίοι προσεύχονταν ελεύθερα στην Αγία Σοφία για 916 χρόνια. Ήλθε η ώρα!

Ήλθε η ώρα της αλήθειας, της πραγματικότητας, της απελευθέρωσης και της Αγίας Σοφίας και του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας. 559 χρόνια, φτάνουν. Φτάνουν για μας τους Χριστιανούς και πρέπει να φτάνουν και για τους Τούρκους βασιλείς, πρωθυπουργούς, σουλτάνους, πασάδες και μπουνταλάδες!»