“Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο”- Περιήγηση στα νάματα του Ελληνισμού

” Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο” έλαμψε το βράδυ της τρίτης στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, στο κέντρο της Αθήνας.  Περισσότεροι από 6οο Αθηναίοι, οι περισσσότεροι από αυτούς με καταβολές από την Πόλη, παρακολούθησαν την πρώτη προβολή του Ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η Δρ. Ερατώ Πάρη, διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνισμού, με έδρα τη Γαλλία, με  τον τίτλο «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο¨.

Πρόκειται για μία αφηγηματική εξιστόριση των σημαντικότερων Φαναριώτικων Οικογενειών που έδρασαν ακόμη και έξω από τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συμβάλοντας στην εδραίωση του νεοσύστατου εληνικού κράτους και στην διεθνοποίησή του, αλλά και στην διάχυση στην Ευρώπη ενός οικουμενικού πνεύματος.

Όπως δήλωσε στην Panhellenic Post η κυρία Ερατώ Πάρη, «Διανύσαμε περίπου 50.000 χλμ: γυρίσματα έγιναν σε διάφορες  πόλεις, εξωτικές και μη όπως Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Καλκούτα, Βομβάη, Μασσαλία, Παρίσι, Βουκουρέστι, Οδησσό, Χίο, Αλεξάνδρεια, Ιάσιο, Σύρο και Κάϊρο».

Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ μίλησαν οι κ.κ. : Ο Ομότιμος καθηγητής γενικής γλωσσολογίας, Δρ. Χρήστος Κλαίρης, , Σορβόννη (Παρίσι-Γαλλία),  ο Ομότιμος καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Ευελπίδων κ. Σάββας Σπέντζας. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Ζαϊμης, ο Ακαδημαϊκός κ. Σβολόπουλος και η Δρ. Ερατώ Πάρη. Τον Συντονισμό είχε ο εκδότης, κ. Βασίλης Χατζηιακώβου.

Μιλώντας στην Pamhellenic Post, αμέσως μετά την προβολή του ντικιμαντέρ, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, δήλωσε: «Είναι τεράστιο το έργο που κάνει η κυρία Πάρης. Αντιλαμβάνεσθε ότι καλύπτει όλον τον οικουμενικό ελληνισμό, τον απανταχού ελληνισμό και, μάλιστα, τις καλές εκείνες εποχές που μπορούσε ο απανταχού απόδημος ελληνισμός να βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι τώρα είναι η στιγμή και ότι οι νεο-έλληνες, εμείς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό, είμαστε στη διάθεση της πατρίδας μας, εφόσον εκείνη δεχθεί τη συμμετοχή μας και τη συμπαράστασή μας και την προσφορά μας».

Σε δηλώσεις της στην Panhellenic Posto η κυρία Ερατώ Πάρης, είπε:

«Σ’αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα μας, η χτεσινή βραδυά ήθελε να τονίσει ότι ο Ελληνισμός συνεχίζει και θα συνεχίσει ακάθεκτος κάθε φορά, κάθε δευτερόλεπτο, που υπάρχει όραμα, ισχυρή θέληση για την υλοποίησή του και  η επιθυμία δημιουργίας, όσο το δυνατόν πιο ανώτερης, υπερβατικής. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη, που παρουσιάστηκε, μετά από πολυετή προσπάθεια, χτες στον “Παρνασσό”, το ντοκιμαντέρ “Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο”.

«Το έργο αυτό του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών, το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη εργασία του ινστιτούτου μας, επελέγη από διάφορα Διεθνή φεστιβάλ και ετιμήθη με το βραβείο του Φεστιβάλ Ρουμανίας. Βασικός στόχος είναι να προωθηθεί και να προβληθεί το ντοκιμαντέρ, όχι μόνο σε διεθνή φεστιβάλ και σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Επίσης, στόχος είναι η ανάδειξη, στο επίπεδο του τουρισμού και των επιχειρήσεων, των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Παρευρίσκονταν μαζί μας το ελληνικό κανάλι ΣΚΑΙ.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το κανάλι ΣΚΑΙ, θα παρουσιάσει 8 επεισόδια 30 λεπτών για τις μεταβυζαντινές οικογένειες ανά τον κόσμο, εφόσον βρεθούν οι οικονομικοί πόροι της παραγωγής για τους οποίους άμεσα εργαζόμαστε, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Η νέα παραγωγή των 8 ημίωρων επεισοδίων έχει επίσης τον προσωρινό τίτλο: «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο».

Αναφερόμενη στην παραγωγή των 8 επεισοδίων που θα παρουσιά οΣΚΑΙ, η Δρ. Πάρη είπε στην ΡΗΡ: « Όπως το ντοκιμαντέρ των 53 λεπτών, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια, η νέα παραγωγή των 8 επεισοδίων που θα παρουσιάσει το κανάλι ΣΚΑΙ το 2013, έχει ως στόχο την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών «μεγάλων» οικογενειών στη διάπλαση και αναδιαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής ταυτότητας στην Ανατολή και στην Δύση, από τον 15ο έως και τον 21ο αιώνα, σε πολιτισμικό, οικονομικό, ιστορικό, γλωσσολογικό, πολιτικό, θρησκευτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Ευελπιστούμε ότι τα έσοδα των χορηγιών που θα προκύψουν από τις βραδυές που οργανώνουμε, θα μας επιτρέψουν την υλοποίηση της παραγωγής των 8 ημίωρων επεισοδίων για το κανάλι ΣΚΑΙ.

Στόχος μας πάντα είναι να συνεχίσουμε αυτήν την πολιτιστική προσπάθεια, που κυρίως στους τωρινούς δύσκολους καιρούς που βιώνει η Ελλάδα μας, είναι τόσο απαραίτητη για να σηματοδοτήσει την ιστορία και τη λάμψη του χτεσινού αλλά και του σημερινού Ελληνισμού».

Ηταν η πρώτη φορά που το φιλμ παρουσιάστηκε στην Αθήνα, έπειτα από ένα ταξίδι του ανά τον κόσμο που και συνεχίζεται: στις 7 Ιουνίου, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και λίγες μέρες αργότερα στο Βανκούβερ του Καναδά, χάρη στους πολύτιμους πανεπιστημιακούς συνεργάτες μας, Δρ. Κατερίνα Λαγού του California State University Sacramento, και Δρ. Ανδρέα Γερολυμάτου του Simon Fraser University.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας, η Δρ. Ερατώ Πάρη με τον καθηγητή γενικής γλωσσολογίας, Δρ. Χρήστο Κλαίρη.