Οι θέσεις των κομμάτων για την φορολογία ακινήτων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τις θέσεις των κομμάτων για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας παρουσίασαν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΛΑΟΣ και της Δράσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΟΜΙΔΑ στα κεντρικά της γραφεία, στην Αθήνα. Αν και δεν έγινε ιδική μνεία για τις ακίνητες περιουσίες των Αποδήμων Ελλήνων στη γενέτειρα, εντούτοις, όπως είπε στην ΡΗΡ ο Πρόςεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, “πλέον και οι Ομογενείς, επειδή είναι κάτοχοι ακινήτων στην Ελλάδα, εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τους Έλληνες και ό,τι ισχύσει για τους μεν θα ισχύσει και για τους δε>

Ο κ., Παραδιάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΡΗΡ για την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, είπε ότι “και σε μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η απουσία εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ παρότι τους είχαμε καλέσει επανειλημμένως και επισταμένως”.

Κύκλοι των Ιδιοκτητών Ακινήτων Αθηνών, έλεγαν στην ΡΗΡ ότι κάτο αντίστοιχο είχε συμβεί μόνον το 2009, όπου απών ήταν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο αμέσως επόμενο διάστημα υλοποίησε “την επίθεση εναντίον της ιδιοκτησίας επαναφέροντας το ΦΑΠ και πολλαπλασίασε τους φορολογικούς συντελεστές σε βάρος των  ιδιοκτητών ακινήτων”.

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση, στην οποία είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η κοινωνική ομάδα που τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα σήμερα, καλείται να πληρώσει ληστρικούς φόρους πέρα από κάθε πραγματική δυνατότητά τους, και ανέφερε ενδεικτικά το τέλος ακινήτων 2011 – 2012 που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, την επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, δεκαπλάσου από το ΕΤΑΚ, το δεκαπλασιασμό των φόρων κληρονομιάς – δωρεάς – γονικής παροχής, το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης, και την επαπειλούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων των ιδιοκτητών.

<Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στα μέλη μας>, τόνισε ο κ. Παραδιάς, <είναι ότι αυτοί αποτέλεσαν τα <<εύκολα θύματα>> της φορολογικής πολιτικής, επειδή η ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με άλλες μορφές αποταμίευσης δεν μπορεί να μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.

>Η πρακτική αυτή, δεν είναι μόνο άδικη, αλλά έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε απόγνωση καθώς σήμερα που άρχισε η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και επομένων ετών, καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά, την ώρα που χιλιάδες σπίτια και καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται δραματικά και χιλιάδες ενοικιαστές αδυνατούν να τα πληρώσουν. Επιπλέον από πολλές πλευρές ακούγονται απόψεις για επιβολή και νέων φόρων και εισφορών στους ιδιοκτήτες ακινήτων>>.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και έλαβαν το λόγο: -Από τη Νέα Δημοκρατία ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Γιάννης Βρούτσης δεσμεύθηκε για κατάργηση του τέλους ακινήτων από το 2013 και επαναφορά του ΕΤΑΚ με διεύρυνση της φορολογικής του βάσης, ώστε περισσότεροι να πληρώνουν από λιγότερα ο καθένας. Τόνισε επίσης την ανάγκη μείωσης της φορολογίας μεταβίβασης και επαναφοράς του φόρου υπεραξίας, εξορθολογισμού των τεκμηρίων, μείωσης του ΦΠΑ και <<παγώματος>> των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2015.

Από το ΠΑΣΟΚ ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης δύο τελών στην ακίνητη ιδιοκτησία, υπέρ του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με το ΕΕΤΗΔΕ, έσωσαν τον προϋπολογισμό του 2011 και είπε ότι έχει ζητήσει από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να μη σταλούν καθόλου προς είσπραξη τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2010 και του 2011.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Διευθυντής και Τομεάρχης Οικονομικών κ. Ζώης Κολιός ζήτησε να τεθεί τέλος στη φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία και τόνισε την ανάγκη η φορολογία να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Έθεσε επίσης το ερώτημα για ποιο λόγο τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις που δίνουν σήμερα.

Η κα Σοφία Ανδριοπούλου (Δημοκρατική Αριστερά) τόνισε ότι η συζήτηση περιορίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στον περιορισμό των δαπανών και τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση, ειδικά στα ακίνητα, ενιαίου τέλους που θα λαμβάνει υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.

Ο κ. Δημήτρης Τσαμόπουλος (ΛΑΟΣ) είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα και ζήτησε να γίνει πραγματική αναστολή του πόθεν έσχες καθώς με το σημερινό καθεστώς παραμένει το ενδεχόμενο δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρόεδρος της Δράσης κ. Στέφανος Μάνος τάχθηκε κατά της επιβολής οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης στην απλή κατοχή περιουσίας η οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση και της καθιέρωσης τέλους για τους Δήμους με βαση το εμβαδόν και όχι την αξία των ακινήτων.

Οι Ομογενείς ιδιοκτήτες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΡΗΡ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στρ. Παραδιάς είπε ότι δεν ετέθηκαν ειδικότερα θέματα για τους ομογενείς γιατί οι ομογνενείς εντάσσονται  μέσα στις γενικότερες ρυθμίσεις. “Δεν είναι εύκολο πιά να βγαίνεις και να ζητάς ιδιαίτερες ρυθμίσεις. πριν μία 20ετία ήταν το πολύ σημαντικό κομμάτι για την εθνική οκονομία, όταν η Ελλάδα ήτανε ο φτωχός συγγενείς της Ευρώπης,  όλη η ιστορία ήτανε το δραχμοποιούμενο συνάλλαγμα. Τα μισά λεφτά από αυτά που δραχμοποιούνταν ήταν για αγορά ακινήτων.

Όταν άρχισαν να μπαίνουν λεφτά από την Ευρώπη, αγνοήσαμε τους ομογενείς. Τώρα, όμως, θα ξανάρθει αυτή η ιστορία πάλι. Όταν η Ελλάδα βρεθεί έξω από το ευρώ, θα αναζητήσει αιμοδοσία πάλι από τους ομογενείς για εισαγωγή συναλλάγματος. Και τότε, εάν το ακίνητο δεν είναι ελκυστικό, θα είναι κλεισμένη η μεγαλύτερη κάνουλα για να στάξει κάποιο συνάλλαγμα να σωθεί αυτή η χώρα”…