Σάντος: «Χρειάζεται να το πιστέψουμε»

Την πίστη του ότι οι παίκτες του έχουν ικανότητες και αν πιστέψουν στις δυνάμεις τους θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ρωσίας και να προκριθούν στην προημιτελική φάση του Euro εξέφρασε ο Φερνάντο Σάντος στη σημερινή (13/06) συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Ελληνες διεθνείς θέλουν τη νίκη και για έναν ακόμα λόγο: Για να προσφέρουν χαρά στον κόσμο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Φερνάντο Σάντος:

Ερωτηθείς από Γερμανό δημοσιογράφο γιατί η Ελλάδα δεν ξεκινάει καλά τους αγώνες, τόνισε:

«Είναι κάτι αρκετά παράδοξο. Δεν είχε συμβεί στα προηγούμενα παιχνίδια μας, είναι ανεξήγητο. Είναι κάτι μη φυσιολογικό. Η προετοιμασία μας ήταν σωστή, οι ποδοσφαιριστές είχαν κίνητρα και θέληση να παίξουν καλά και να κερδίσουν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Μετά τρέχαμε για να γυρίσουμε το σκορ. Στο ένα παιχνίδι τα καταφέραμε, στο άλλο δεν είχαμε την τύχη να τα καταφέρουμε. Είναι κάτι ανεξήγητο».

Αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα αλλάξει στυλ παιχνιδιού από τη στιγμή που κόντρα στην Ελλάδα βολεύεται και με την ισοπαλία:

«Είναι ξεκάθαρα ένας τελικός για μας. Και για τους Ρώσους όμως μόνο που εμείς θέλουμε μόνο τη νίκη. Η ουσία είναι πως δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα αλλάξει κάτι. Έχει ένα στυλ παιχνιδιού και οι ποδοσφαιριστές της έχουν συνηθίσει να παίζουν έτσι. Οι μεγάλες ομάδες δεν αλλάζουν τον τρόπο που παίζουν».

Για τον Τζαγκόεφ που έχει πετύχει τρία γκολ στη διοργάνωση:

«Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Αλλά η Ρωσία έχει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές».

Για την αλλαγή του Χαλκιά:

«Ο ίδιος ζήτησε να γίνει αλλαγή. Είπε ότι ένιωσε έναν πόνο και από τη στιγμή που ζήτησε να αντικατασταθεί, δεν μπορούσαμε παρά να τον κάνουμε αλλαγή».

Για το Πολωνία – Ρωσία:

«Είδαμε το παιχνίδι σήμερα στο ξενοδοχείο. Δεν εξεπλάγην γιατί είναι αυτό που περίμενα. Μια καλή ομάδα που κατάφερε να πάρει την ισοπαλία».

Για το άσχημο ξεκίνημα της Εθνικής:

«Θα πω στους ποδοσφαιριστές μου να μην ξαναγίνει αυτό. Έχουν απόλυτη συνείδηση ότι δεν μπήκαν καλά. Οι ποδοσφαιριστές μου είμαι σίγουρος, θα δείξουν μεγαλύτερη διάθεση και θέληση και όλα θα πάνε καλά».

Για το  αν έχει πίστη στην Εθνική:

«Η πίστη μου είναι η ίδια που είχα μετά το παιχνίδι με τη Λετονία. Τότε είχα εκφράσει την πίστη μου σε αυτή την ομάδα και μετά δικαιώθηκα».

Για το γεγονός ότι οι Έλληνες μετά το τέλος του ματς με την Τσεχία τόνισαν πως αδίκησαν τους εαυτούς τους:

«Θα συμφωνήσω με αυτή την άποψη. Έχουμε αδικήσει τους εαυτούς όλοι με τον τρόπο που μπήκαμε, αλλά το θέμα είναι να αλλάξει αυτό, έστω και τώρα. Οι δυνατές ομάδες και οι δυνατοί ποδοσφαιριστές δείχνουν χαρακτήρα μετά από ήττες και πιστεύω πως η δική μου ομάδα και οι παίκτες μου έχουν χαρακτήρα».

Για το τι πήγε στραβά κόντρα στην Τσεχία:

«Δεν ήρθα εδώ για να αμυνθώ τον εαυτό μου. Να πω τι είπα στους ποδοσφαιριστές μου και δεν το έκαναν. Ο ρόλος του προπονητή είναι να πει στους ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια τι δεν έγινε σωστά. Αυτά δεν λέγονται στη συνέντευξη Τύπου. Πρέπει να βελτιώσουμε τη σκέψη μας και να είμαστε περισσότερο πιεστικοί».

Για το αν προχωρήσει σε αλλαγές με τη Ρωσία:

«Κάποιες αλλαγές θα γίνουν ώστε να εμφανιστούν τα στοιχεία που προανέφερα. Με γνώμονα αυτό, θα κάνω κάποιες αλλαγές. Κάποιοι ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί και στα δύο παιχνίδια και θα δούμε την κατάστασή τους. Αν είναι φρέσκοι να ξεκινήσουν και κόντρα στη Ρωσία».

Για το αν επιβεβαιώθηκε ο τραυματισμός του Χαλκιά από το ιατρικό επιτελείο και αν τα αμυντικά καθήκοντα του Χολέμπας έχουν επηρεαστεί από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε πίεση στο φετινό πρωτάθλημα:

«Πριν λίγο έκανε εξετάσεις και δεν έχουμε επικοινωνήσει ακόμα για να ξέρουμε την κατάστασή του. Είναι πιθανόν να συμβαίνει αυτό, εμείς όμως προετοιμαστήκαμε γι αυτό. Δουλέψαμε στην ομαδική άμυνα, έχουμε ακόμα κάποιες προπονήσεις να βελτιωθούμε και άλλο. Από εκεί και πέρα πάντα μετά το παιχνίδι όλες οι επιλογές είναι συζητήσιμες και μπορούμε να λέμε ότι δεν έπαιξε ο ένας ή ο άλλος. Στις ήττες οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές είναι στον πάγκο και οι χειρότεροι μέσα. Είναι κάτι φυσιολογικό, κάτι που συμβαίνει και δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Ακόμη και οι προπονητές σκέφτονται τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά. Μπορεί να σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν κάναμε άλλες επιλογές, αλλά αν το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο αρνητικό, θα σκεφτόμασταν γιατί να μην εφαρμόζαμε το πλάνο που είχαμε πρώτο στο μυαλό μας. Το χθεσινό παράδειγμα είναι ξεκάθαρο. Είδαμε μία ομάδα να παίζει πολύ καλά με την Πολωνία στο δεύτερο ημίχρονο, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Θεώρησα πως με την προσθήκη του Φωτάκη τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα. Ήταν μια αρκετά λογική σκέψη. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και είναι σεβαστή αυτή, αλλά αν είχαμε αλλάξει την ομάδα του ματς με την Πολωνία, θα συζητούσαμε γιατί το κάναμε».

Για το παιχνίδι πρωτοβουλίας της Εθνικής και αν αυτός ήταν ο λόγος του αρχικού μπλακ-άουτ κόντρα στην Τσεχία:

«Δεν βρεθήκαμε αιφνιδιασμένοι γιατί οι Τσέχοι έκαναν αυτό που περιμέναμε. Δεν εμφάνισαν κάποιο κρυφό όπλο και είχαμε προετοιμαστεί γι αυτά. Όσον αφορά στον επιθετικό τομέα είχαμε μία δυσλειτουργία, καθώς πράγματα που μας βγήκαν απέναντι στην Πολωνία, δεν λειτούργησαν όπως θα θέλαμε και θα έπρεπε να τα κυνηγήσουμε περισσότερο. Το γεγονός ότι η Τσεχία προηγήθηκε νωρίς με 2-0 μας δυσκόλεψε, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να παίξουν πιο κλειστά. Το αμυντικό τείχος της Τσεχίας δεν επέτρεψε να περάσουμε τις κάθετες πάσες. Τα τελευταία είκοσι λεπτά χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Παίξαμε περισσότερο με καρδιά παρά με μυαλό».

Για την αλλαγή του Μήτρογλου που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα:

«Με τον Μήτρογλου πίστεψα πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερους κινδύνους στη μεγάλη περιοχή της Τσεχίας, αλλά δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το ίδιο μπορούσε να γίνει και με άλλη αλλαγή και να λέγαμε πάλι το ίδιο. Ήταν η τελευταία αλλαγή που είχαμε. Και στους δύο αγώνες είναι η αλήθεια πως είχα περιορισμένες αλλαγές και δεν μπόρεσα να κάνω τις κινήσεις που θα ήθελα λόγω των τραυματισμών».
Για τον Φωτάκη:

«Ο Φωτάκης ποτέ δεν είχε θλάση. Δέχτηκε ένα χτύπημα στον τετρακέφαλο σε μία κόντρα που είχε στην προπόνηση. Θλάση σε εκείνο το σημείο είναι 2-3 μήνες έξω. Δεν είχε τέτοιο τραυματισμό και ήταν απόλυτα έτοιμος να αγωνιστεί. Οπότε θεώρησα καλό να βάλω τον Φωτάκη και τον Κατσουράνη σέντερ μπακ γιατί σουτάρει από μακριά. Νομίζω δικαιωθήκαμε γιατί ο Φωτάκης βρέθηκε στην αντίπαλη περιοχή και έβαλε και ένα γκολ το οποίο δεν μέτρησε».

Για τη φυσική  κατάσταση των διεθνών:

«Η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών είναι αυτή που ήταν πάντα. Είναι γύρω στο 8. Και στα δύο παιχνίδια βρεθήκαμε πίσω στο σκορ και παλέψαμε να το γυρίσουμε. Είμαστε ομάδα με πνευμόνια που τρέχει. Υπάρχει ένα πρόβλημα στην ταχύτητα, αλλά στην ταχύτητα σκέψης, το οποίο όμως είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από πολύ πίσω. Είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και αφορά τις βάσεις του ποδοσφαιριστή. Είναι κάτι που ο ποδοσφαιριστής το μαθαίνει νέος. Και δεν κάνω κριτική, αλλά αυτό είναι κάτι που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το λέω γιατί πρέπει να παίζουμε βάσει των χαρακτηριστικών που έχουμε σαν ομάδα και σαν παίκτες, όχι με αυτά τα χαρακτηριστικά ή τους παίκτες που δεν έχουμε. Να παίζουν όσο πιο κοντά οι γραμμές για να κρύβουμε το πρόβλημα που υπάρχει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε όλα πίσω και να επικεντρωθούμε στον πολύ σημαντικό αγώνα με τη Ρωσία. Να βγάλουμε το πάθος και τα έμφυτα χαρακτηριστικά που έχουμε. Είμαι σίγουρος πως μπορούμε να δώσουμε χαρά στους Έλληνες, όπως και πριν τον αγώνα με την Κροατία. Ας το πιστέψουμε όλοι και είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί θα κερδίσουμε και θα περάσουμε».