Προειδοποιήσεις της Λευκωσίας για την τουρκική στάση

Εάν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο ενημέρωσης των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ στην Κύπρο για τα θέματα που θα προωθήσει το Υπουργείο του κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Αμυνας να αναλάβει και να ασκήσει με επάρκεια τα καθήκοντα της προεδρίας σε πλήρη συνεργασία με την Υπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Βαρόνη Catherine Ashton, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και με όλους τους εταίρους μας με πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης.

«Με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε με τα υπό ένταξη κράτη, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί, δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την ίδια την ΕΕ», σημείωσε.

Ως Υπουργείο Αμυνας, πρόσθεσε, «θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη συλλογική ασφάλεια και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης».

Οπως ανάφερε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών αποστολών, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το ΥΠΑΜ, μεταξύ άλλων, θα διοργανώσει στην Κύπρο τις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Αμυνας και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής, ενώ άλλα σεμινάρια και εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κύπρο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις διάφορες επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (Κ.Π.Α.Α.) και ακόμη διαθέτει τις υποδομές της, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, για διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών.

Η συνεισφορά μας, πρόσθεσε, στα θέματα Ασφάλειας και Αμυνας θα επεκταθεί και στον τομέα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (Ε.Ο.Α.). Κατά την προεδρία θα συνεχίσουμε την ενεργή στήριξη μας με την από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων στην Κύπρο και τις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ.