Mέτρα λιτότητας θα ληφθούν και στην Κύπρο

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει μέτρα, τα οποία όμως δεν θα φορτωθούν στους ώμους των απλών ανθρώπων. Υπογράμμισε, επίσης ότι όσο ο ίδιος είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κοινωνική πολιτική του κράτους δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, κατά την τελετή επίδοσης κρατικών χορηγιών για το έτος 2012 προς εθελοντικές οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «την οικονομική κρίση δεν την προκάλεσε ο Χριστόφιας, δεν την προκάλεσε η Κυβέρνηση», αλλά «είναι κρίση του συστήματος, είναι παγκόσμια, είναι βαθιά».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για κρίση θεσμών, αξιών και κρίσης της οικονομίας, που είναι πρωτοφανής, διότι, όπως είπε «η δίψα για κέρδος δυστυχώς είναι ακόρεστη».

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση διαφορετικά από τον τρόπο αντιμετώπισης άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μέσα από απάνθρωπη λιτότητα και φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στον απλό άνθρωπο, ενώ είπε ότι «παίρνουμε μέτρα, τα οποία η ΕΕ μερικές φορές έχει χαιρετίσει».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι «είμαστε στα πλαίσια της υλοποίησης ακριβώς των κατευθύνσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους και ευρύτερα των προβλημάτων της χώρας μας».