Απάντηση προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό ζητούν από την ΕΕ οι Οικολόγοι

Την “έμπρακτη υπεράσπιση των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιών”, από τις χώρες- μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναμένει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε σχέση με τις οδηγίες του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για διακοπή κάθε επαφής με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Σε δηλώσεις της στη Λεμεσό, η ΓΓ του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε πως “ο Ταγιπ Ερντογαν έχει γράψει στα παλιά του παπούτσια τις ευγενικές υποδείξεις της ΕΕ” και εξέφρασε την άποψη πως, “αντί να υπάρξει οποιαδήποτε τιμωρία, αναμένεται ότι μετά τις εκλογές στη Γαλλία, θα αρχίσει η σταδιακή άρση του βέτο σε τρία ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, ενώ για τα υπόλοιπα βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή τη θετικής ατζέντας, στην οποία συμφώνησε και η Κυπριακή Δημοκρατία”.

Η αντίδραση της ΕΕ, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να είναι μόνον”μια χλιαρή και άνευ πρακτικής σημασίας ανακοίνωση” και σημείωσε ότι οι Οικολόγοι αναμένουν την “έμπρακτη υπεράσπιση των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιών από τις χώρες- μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ”.

Η κ. Παναγιώτου δήλωσε επίσης πως η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να επισημάνει στους εταίρους της, που θα απολαμβάνουν την κυπριακή φιλοξενία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, ότι η Τουρκία, με αυτήν της τη στάση,προσβάλλει τους θεσμούς και τις αρχές ύπαρξης της Ε.Ε.

Αναφερόμενη, τέλος, στις προεδρικές εκλογές, η ΓΓ των Οικολόγων δήλωσε πως η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος θα συνέλθει στις 8 Ιουλίου για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, έχοντας μπροστά της όλα τα πιθανά σενάρια.

“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά προς συζήτηση”, είπε,προσθέτοντας ότι το Κίνημα θα έχει επαφές με υποψηφίους και κόμματα που θα επιθυμούσαν να συζητήσουν τις θέσεις τους με τους Οικολόγους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, κάποιες από αυτές τις συναντήσεις, να γίνουν εντός της νέας εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ