Νέα διεθνής διάκριση για τον Γιώργο Λάνθιμο

Μπορεί εδώ ο ελληνικός κινηματογράφος να μην έχει τη θέση που του αρμόζει – ειδικά όσον αφορά την κρατική υποστήριξη (χρηματοδότηση) – αλλά σίγουρα στο εξωτερικό όχι μόνο έχει αναγνωριστεί αλλά διακρίνεται συνεχώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος το 2009 διακρίθηκε στις Κάννες με τον αμφιλεγόμενο «Κυνόδοντα». Το 2012 επέστρεψε για να αποδείξει πως δεν ήταν μια κινηματογραφική φούσκα, με την νέα του ταινία «Άλπεις», η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Ρέιτσελ Γουορντ (Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας) μετά τη βράβευση τόνισε για τις «Άλπεις» πως «μπορεί η ελληνική οικονομία να διαλύεται, αλλά οι κινηματογραφιστές και οι αθλητές της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για της φτιάξουν τη διάθεση. Αποτελούν οξυδερκές, μοναδικά συγκινητικό σινεμά από μια σημαντική νέα φωνή του ελληνικού κινηματογράφου».

«Ποτέ δεν περίμενα ότι σήμερα θα ξυπνούσα μ’ ένα τόσο ευχάριστο τηλεφώνημα. Είμαστε όλοι τρομερά χαρούμενοι», είπε ο Έλληνα σκηνοθέτης για την βράβευσή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2011 η ίδια ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν το βράδυ της Κυριακής, στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, που θα ολοκληρωθεί με την προβολή του «Safety Not Guaranteed» του Κόλιν Τεβόροου, που τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου στο φετινό Σάντανς.