Υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

 

Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και τον κόσμο του θεάτρου αλλά επειδή ως γνωστόν «ηθοποιός σημαίνει φως» ανάβουν και φέτος οι προβολείς, τον Ιούλιο, για τους οκτώ θιάσους που φιλοξενεί στην Κύπρο το 16οΔιεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο διοργανώνεται από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει επίσης τον Ιούλιο.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι «οκτώ θίασοι θα δώσουν είκοσι έξι συνολικά παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία».

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους είπε πως «το ΥΠΠ θεωρούσε ανέκαθεν ότι, μέσα στα πλαίσια της αποστολής του για προώθηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και καλλιέργειας της θεατρικής παιδείας, ήταν επιβεβλημένη η ενθάρρυνση και η στήριξη διοργανώσεων που θα έφερναν την κυπριακή κοινωνία σε μέθεξη με υψηλού επιπέδου ποιοτικά θεάματα που προάγουν το οικουμενικό πνεύμα και αναβαθμίζουν εν γένει το κριτήριο της αισθητικής».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «μέσα στα πλαίσια της πολιτικής μας για προώθηση των διαχρονικών αξιών του θεάτρου προχωρήσαμε πριν από δεκαέξι χρόνια στη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού».

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα χρόνια έχουν φιλοξενηθεί ομάδες από πάρα πολλές χώρες του κόσμου καταδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού δράματος, καθώς και το γεγονός ότι το αρχαίο δράμα αντιμετωπίζεται ως πολιτιστική δημιουργία που υπερβαίνει τα χρονικά και τοπικά όριά του».

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «οι πολλές εκδοχές παρουσίασης των έργων των αρχαίων τραγωδών τεκμηριώνουν τη θέση ότι το αρχαίο ελληνικό δράμα κατέστη γέφυρα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τη σύγχρονη εποχή,πύλη για σύζευξη διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και πεδίο πειραματισμού και έρευνας».

Ανέφερε ότι «οι ζυμώσεις αυτές προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και την κατανόηση της κουλτούρας λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και παραδόσεις