Στις Βρυξέλλες ο Παπούλιας για τη Σύνοδο Κορυφής

Στις  Βρυξέλλες φθάνει σήμερα Τετάρτη (27 Ιουνίου 2012) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εν όψει των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Ιουνίου.
Στο πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης παπούλια στη Σύνοδο κορυφής συμπεριλαβάνονται επαφές και συζητήσεις με κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες.

Ειδικότερα το πλήρες Πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012
17.00 Aναχώρηση κ. Προέδρου Δημοκρατίας με πτήση AEGEAN 622
19.30 Αφιξη στο αεροδρόμιο Βρυξελλών.
20:30 Διμερής συνάντηση κ. ΠτΔ με Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
κ. Van Rompuy στο Συμβούλιο.

Πέμπτη 28 Ιουνίου
Μετάβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
14:15 – 14:45 Αφίξεις μελών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
14:30 Διμερής Συνάντηση κ. ΠτΔ με Πρωθυπουργό Αυστρίας κ. Werner Faymann
15:00 – 16:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου
κ. Martin Schulz
16:00 Οικογενειακή Φωτογραφία
16:15 – 19:00 Πρώτη συνάντηση εργασίας μελών Ε.Σ.
19:00 Διμερής συνάντηση κ. ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
κ. José Barroso
19:15 – 22:00 Δείπνο εργασίας Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

Παρασκευή 29 Ιουνίου
09:15 – 09:45 Αφίξεις μελών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
10:00 – 13:00 Δεύτερη συνάντηση εργασίας μελών Ε.Σ.
Αναχώρηση κ. Προέδρου της Δημοκρατίας για Αθήνα
00.15 Άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»\

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ως γνωστών, η εγχείριση στην οποία πρόσφατα υποβλήθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και να συμμετάσχει στη Σύνοδο κορυφής. Όμως έχει ήδη συντάξει και θα αποστείλει επιστολή προς τους Ευρωπαίους Εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Real fm, στο περιεχόμενο της επιστολής δεν υπάρχει η λέξη διαπραγμάτευση και έχει αντικατασταθεί από την τροποποίηση. Αυτό σημαίνει ότι επικοινωνιακά ο πρωθυπουργός εμφανίζεται μετριοπαθέστερος ωστόσο η βασική στόχευση, που είναι οι ουσιαστικές αλλαγές (στα πεδία που αυτό είναι εφικτό, όπως στο χρόνο) εξακολουθεί να ισχύει καθώς ηοι όποιες «τροποποιήσεις» θα γίνουν μετά από αναγκαστική διαπραγμάτευση.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αντώνης Σαμαράς τονίζει στην επιστολή του ότι παραμένει ο στόχος δημοσιονομικής εξυγίανσης, ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υποστηρίζει ότι οι Έλληνες στις εκλογές αποφάσισαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ και θα επισημαίνει την ανάγκη για τροποποιήσεις και θα παροτρύνει τους εταίρους να αναζητηθούν τρόποι για την ανάπτυξη και την καλύτερη αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος.

Μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ το βράδυ θα μιλήσει με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί στις 5 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αύριο, ο κ. Βενιζέλος θα πάρει μέρος στην καθιερωμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είχε συναντήσεις με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι τον ενημέρωσαν σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής.

Συνάντηση είχε επίσης ο κ. Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης σημείωσε ότι η ύφεση και η απουσία ανάπτυξης είναι πρόβλημα ολόκληρης της ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη.

Σε δήλωσή του ενόψη της αυριανής Συνόδου Κορυφήςε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας τονίζει, μεταξύ άλλων και τα εξής: “Ο λαός έβαλε ψηλά τον πήχη για τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 του μήνα, όμως βλέπω ότι αυτόν τον πήχη δεν θα τον ρίξει η κυβέρνηση, αλλά δεν θα τον ρίξει γιατί δεν θα προσπαθήσει καν να τον υπερβεί και θα περάσει από κάτω. Και το λέω αυτό με λύπη, διότι τέτοιες ευκαιρίες δεν θα έχουμε πολλές από δω και στο εξής. Όσο περνάει ο καιρός, οι ευκαιρίες θα συρρικνώνονται δραματικά.
Αυτοί φαίνεται ότι βρίσκονται σε ένα καθεστώς νηφαλιότητας, ψυχραιμίας, αναμονής. Μακάρι να μην δικαιωθούμε και να έχουμε άδικο, αλλά απ’ ότι φαίνεται όχι μόνο έτοιμοι για διαπραγμάτευση δεν ήταν αλλά ούτε καν έτοιμοι να συγκροτήσουν με επάρκεια ένα κυβερνητικό σχήμα”.