Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας

 

Σύγκρουση με την κυβέρνηση
Χωρίς περιστροφές και σε υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα», κάνοντας έτσι αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των δύο μεσογειακών χωρών.
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο κύριος Τσίπρας απαίτησε αν «αυτό δεν ισχύσει, (σ.σ. η Ελλάδα) να προβάλλει βέτο στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο».
Από το βήμα της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ηγέτης του σχήματος είπε ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε κερδίσει τουλάχιστον όσα και τα άλλα δύο κράτη του Νότου.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έδινε διαφορετική εικόνα στην Ευρώπη, προσέθεσε ο νεαρός πολιτικός, ο οποίος αφού ευχήθηκε «περαστικά» στον πρωθυπουργό, κατηγόρησε τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη για φυσική (τους δύο τελευταίους) και ουσιαστική (όλους) απουσία από την αίθουσα της Συνόδου και τις διακυβεύσεις της.
Αν μη τι άλλο, μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, «δε θα παρενέβαινε στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με επιστολές υποτέλειας και δουλοπρέπειας. Επιστολές που διαβεβαιώνουν την προσήλωση της κυβέρνησης στην καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και της ύφεσης. Που χαραμίζουν μέσα σε λίγες μέρες όσα ο λαός μας με τις διεκδικήσεις αλλά και με την ψήφο του κέρδισε, το προηγούμενο διάστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους συντρόφους του επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν διαφορετικό, ήδη σήμερα η Ελλάδα θα ήταν «βασική συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου» και όχι «το μαλακό μαξιλαράκι για την κυρία Μέρκελ».
Από τα λεκτικά βέλη Τσίπρα δεν ξέφυγαν ούτε οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, καθώς διαπίστωσε πως «όχι μόνο δεν τους καίγεται καρφί αν θα φεσώνεται ο έλληνας φορολογούμενος για να σώσουν τις τράπεζές τους, μη σας πω αντίθετα ότι τους τρομάζει η ιδέα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, αφού έτσι πιθανώς θα μπουν εμπόδια στο σκάνδαλο της διατήρησης των χαρτοφυλακίων από τους ίδιους. Όχι πως αν κάτι τέτοιο κερδηθεί, θα έχουμε σωθεί από την κρίση. Αλλά τουλάχιστον θα σταματούσαν τα λεφτά και τα χρέη του ελληνικού λαού να χρησιμοποιούνται για να διασωθούν χρεοκοπημένοι τραπεζίτες».
Δομική αντιπολίτευση και ΣΥΡΙΖΑ-ενιαίο κόμμα
Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε λόγος για αποφασιστική και δομική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.
Επίσης, τονίστηκε ότι ήρθε η ώρα να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από συνεργατικό εγχείρημα σε ενιαίο κόμμα.

Απάντηση από την κυβέρνηση
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σε απάντηση στις θέσεις του Αλ.Τσίπρα δήλωσε ότι «τρεις δεκαετίες μετά, οι Έλληνες άκουσαν και πάλι υποσχέσεις για έναν απροσδιόριστο Τρίτο Δρόμο για το Σοσιαλισμό. Αντιπαρερχόμαστε τον πειρασμό αναφορών περί ιστορίας, επανάληψης και φάρσας. Ευχόμαστε στον κ. Τσίπρα να τηρήσει τη μόνη του ρεαλιστική υπόσχεση και να μετασχηματιστεί κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπεύθυνη αντιπολίτευση που απαιτεί η σοβαρότητα των περιστάσεων.
» Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας, ότι το σχέδιό του να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή, προσέκρουσε στη θέληση του Ελληνικού Λαού για ελπίδα και ανάπτυξη εντός Ευρώπης. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την τροποποίηση των πολιτικών εκείνων, που οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση και χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία».