Αβραμόπουλος: Να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία

«Να αλλάξει στάση και συμπεριφορά η Τουρκία» “ζήτησε” από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

«Είμαι βέβαιος, ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί πλήρως στην προώθηση της ιστορικής πρώτης της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε και πρόσθεσε: «Μία πρόκληση που είναι ακόμη μεγαλύτερη στην παρούσα συγκυρία της βαθιάς ύφεσης και της κρίσης χρέους που δοκιμάζει την Ευρώπη.

Μετέφερα στον Πρόεδρο Χριστόφια τις θερμές ευχές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και βέβαια, τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας και επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να βρίσκεται στο πλευρό των Κυπρίων και να στηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως είναι πράγματι λυπηρό, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την πρόοδο του Κυπριακού. Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι έχει συμφέρον να υπάρξει πρόοδος. Αυτό εξάλλου τόνισα και προς τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο είχαμε μια σύντομη συνάντηση εργασίας στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Διάσκεψης των χωρών της Παρευξείνιας συνεργασίας.

Αυτό απαιτεί, τόσο η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας, όσο και η ανάγκη εμπέδωσης της σταθερότητας στην περιοχή μας. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και βέβαια με την Τουρκία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά της.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσβατος. Θα πορευθούμε μαζί, επιδεικνύοντας σύνεση και αποφασιστικότητα, με στόχο πάντα την επίτευξη μίας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα απαλλάξει την Κύπρο από την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού».

– Πότε η Ελλάδα μελετά να προχωρήσει στην οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ, δεδομένων των αντιδράσεων που υπάρχουν;

«Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της, ανά πάσα στιγμή. Όλες της οι κινήσεις εντάσσονται σε έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό και, όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν ανακοινώσεις».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλος επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα.