Κοντά στο “σωματίδιο του Θεού” οι επιστήμονες

Ερευνητές του εργαστηρίου CERN στην Ελβετία, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή ατόμων, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την Τετάρτη την ύπαρξη του πολυπόθητου «σωματιδίου του Θεού», που φέρεται να απαντάει σε βασικές ερωτήσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Έπειτα από δεκαετίες έρευνας, με την δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ερευνητές του CERN δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν μετά βεβαιότητας την ύπαρξη του σωματιδίου, ωστόσο βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην επιβεβαίωση παρά την απόκλισή του.
Μέσα από τη σημαντικότατη βάση δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει δυο ομάδες κορυφαίων φυσικών του CERN, εκτιμάται πως ίχνη του «σωματιδίου του Θεού», ή αλλιώς σωματίδιο Higgs, το οποίο στη θεωρία είναι εκείνο που δίνει μάζα στην ύλη, ανακαλύφθηκαν στο σύμπαν και θα παρουσιαστούν στις 4 Ιουλίου.
Το ερευνητικό κέντρο διαθέτει έναν επιταχυντή ατόμων αξίας 10 δισ. δολάρια, με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί εξήγηση στις μαύρες τρύπες, την ύλη και την αντιύλη, καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας του σύμπαντος.