Εκτός φυλακής ο Σάββας Ξηρός της 17ης Νοέμβρη

Την πεντάμηνη διακοπή της κράτησής του καταδικασθέντος για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17Ν», αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Πλέον ο Σάββας Ξηρός θα νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ενώ αναμένεται να ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση οριστικής αποφυλάκισής του.

Σύμφωνα με τη συνήγορό του, ο Σ. Ξηρός κινδυνεύει στο ένα μάτι με ολική απώλεια όρασης ενώ στο άλλο έχει περιοριστεί σημαντικά. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο είχε χειρουργηθεί στο ένα από τα δύο του μάτια.

Επιπλέον, αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα ακοής ενώ μικρόβιο του προκάλεσε σοβαρά οιδήματα στα πόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου είχε προσφύγει ο Σάββας Ξηρός, είχε κάνει δεκτή την προσφυγή του για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 από το ελληνικό κράτος (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει επιδικάσει την καταβολή στον προσφυγόντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ο Σάββας Ξηρός είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.

Η ποινή του με την προσφυγή του στο Εεφετείο μειώθηκε σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Ο Σάββας Ξηρός γεννήθηκε το 1962 στη Φλώρινα, γιος του ιερέα Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας. Εργαζόταν ως αγιογράφος και η κλίση του σε αυτό τον οδήγησε στην Αθήνα, όπου εγκαθίσταται μόνιμα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. ‘Εχει εννέα αδέλφια, πέντε αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο Ξηρός ως φοιτητής στην Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ιδιαίτερα στην ομάδα Πήγασος.

Στον αντιεξουσιαστικό χώρο φαίνεται ότι τον έβαλε ένας νεαρός συγγενής του, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «Τσε».
Ηδη από το 1980 ο Σάββας Ξηρός κατεβαίνει στην Αθήνα και ενεργοποιείται σε κύκλους των Εξαρχείων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τον προσεγγίζουν άτομα που έχουν σχέση με τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα. Ως άνθρωπος που τον στρατολογεί εμφανίζεται ο – 23χρονος τότε – Δημήτρης Κουφοντίνας, από την Τερπνή Σερρών.

Ο Σάββας Ξηρός ταυτόχρονα είχε επαφές με αντιεξουσιαστικά στέκια στα Εξάρχεια, όπου φαίνεται να ήλθε σε επαφές με άτομα που έχουν καταγραφεί ως «συνήθεις ύποπτοι». Ταυτόχρονα φέρεται να υπάρχει από την περίοδο 1983-1984 τοποθέτησή του μέσω Κουφοντίνα στον «προθάλαμο» της «17 Νοέμβρη» και μάλιστα τότε συμμετέχει στη δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη. Τον θεωρούν όλοι την «άγνωστη, ήρεμη, δύναμη» της οργάνωσης.

Στις 23 Απριλίου 1984 παντρεύεται στη Φλώρινα την επίσης 22χρονη τότε Αγγελική Σωτηροπούλου. Λέγεται ότι η γνωριμία έγινε μέσω ατόμου του αντιεξουσιαστικού χώρου που γνώριζε τον Δημήτρη Κουφοντίνα και δίνει παρόν στην ίδια περιοχή της Αθήνας, χωρίς όμως αυτό να έχει διευκρινισθεί ακόμη.