Μέτρα 3 δισ. ζητάει ο κ. Στουρνάρας

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ εντός των επομένων εβδομάδων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά, εντός του 2012, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012. Ως εκ τούτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, εξήγησε. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη της κρίσιμης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ο πρόεδρος του Eurgroup ξεκαθάρισε ότι ο έλληνας υπουργός Oικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, λέγοντας: «Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά αλλά οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο». Ταυτόχρονα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά την Ισπανία το Eurogroup έλαβε πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών ενώ ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι οι όροι της βοήθειας περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου».
Τέλος, το Eurogroup αποφάσισε να δώσει παράταση ενός έτους στην Ισπανία, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014.

Πηγή: Newpost.gr