Κι όμως, η άλλη Ελλάδα, η δημιουργική, είναι εδώ!

Το Spiegel προβάλει την ιδέα του διαφημιστή Π.Οικονομίδη να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο ιδεών στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, «όπου νέοι άνθρωποι θα εργάζονται για τη σωτηρία της πατρίδας τους και για τη δημιουργία μιας νέας εικόνας». Αλλά και στο εσωτερικό δεν λείπουν οι νέες σύγχρονες επιχειρηματικές ιδέες.

Μία καινοτομία του καλοκαιριού  είναι το παγωμένο γιαούρτι. Απλό, είναι γευστικό, δροσιστικό και κυρίως δεν παχαίνει όσο το παγωτό. Τα καταστήματα που εμπορεύονται τη δροσιστική λιχουδιά ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τους τελευταίους μήνες στους πιο εμπορικούς δρόμους όχι μόνο της Αττικής αλλά και των μεγάλων πόλεων της περιφέρειας.

Οι τιμές ξεκινούν από 2,00 ευρώ το μικρό κύπελάκι των 100 γραμμαρίων και το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε στη λιχουδιά μας όπως δήλωσε ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Αθήνα.

Το προϊόν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (μόνο 2%) ενώ δεν περιέχει ζάχαρη και ως εκ τούτου δεν παχαίνει παρόλο που αποτελεί έναν απίστευτα γευστικό πειρασμό που μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από μικρούς και μεγάλους. Bέβαια τα υλικά με τα οποία θα επιλέξετε να συνδυάσετε το γιαούρτι σας θα καθορίσουν και το πόσες θερμίδες θα λάβετε. Η πιο υγιεινή πρόταση είναι τα φρούτα.

Είναι  μια επιχειρηματική δραστηριότητα ραγδαία εξελισσόμενη παρά την οικονομική κρίση. Η τιμή μιας γιαουρτομηχανής είναι περίπου 8.000 εύρω και από εκεί πέρα η τιμή αυξάνει ανάλογα με το είδος της μηχανής. Η πρώτη ύλη δηλαδή το γιαούρτι υπάρχει άφθονο στην ελληνική αγορά. Τα 15 λίτρα γιαούρτι βγάζουν περίπου 100 κυπελάκια.

Πϊσω, τώρα στον ¨δικό¨μας  Πέτρο Οικονομίδη. Είναι ο άνθρωπος που «πούλησε στους Κινέζους Nescafe, όταν όλοι στοιχημάτιζαν ότι θα έμεναν πιστοί στο τσάι. Έπεισε τις γυναίκες για τις ξυριστικές μηχανές Gilette και υπήρξε συνεφευρέτης της εκστρατείας “Think different” της Apple…Τώρα έχει σειρά η Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι η Apple το 1997. Σχεδόν καθημερινά λάμπει ο ήλιος, υπάρχουν ένα σωρό νησιά με κόλπους που έχουν ακτές με λευκή άμμο, υπάρχουν οι Δελφοί, η Ολυμπία και η Ακρόπολη, αλλά η εικόνα της χώρας δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.»

Η πρωτοβουλία του λέγεται ”Γίνεται”. Δεν ξορκίζει μόνο την κατάθλιψη, αλλά είναι και προτροπή για δράση, πράγμα σημαντικό σε μια χώρα στην οποία ο κόσμος αρέσκεται να μιλά πολύ και φωναχτά αλλά κάνει λίγα. Ο Οικονομίδης θέλει να δημιουργήσει ένα καταφύγιο, μια προστατευόμενη περιοχή, όπου θα μπορούν να αναπτύσσονται ιδέες και να προστατεύονται από τις αντίξοες συνθήκες, από την κρίση και την πολιτική.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κτίριο, ένα ”open space” με γραφεία, ατελιέ και μια καντίνα, κάτι σαν τα κεντρικά της Google ή το κτίριο Gehry της διαφημιστικής εταιρείας TBWA στην Καλιφόρνια, όπου κάποτε δούλεψε ο Οικονομίδης. Θα υποβάλει κανείς μια αίτηση με ένα business-plan, ένα expose, θα παίρνει μια υποτροφία και – πράγμα σημαντικό για τη ζούγκλα της ελληνικής γραφειοκρατίας – νομική υποστήριξη για την εφαρμογή του».

«Οι τελευταίοι αισιόδοξοι της Αθήνας»

«Οι τελευταίοι αισιόδοξοι της Αθήνας» είναι ο τίτλος των Financial Times Deutschland, η οποία σημειώνει «η κρίση έσπρωξε πολλούς Έλληνες στην ανέχεια. Παίρνουν οι ίδιοι την τύχη τους στα χέρια τους. Ο δρόμος που επιλέγουν είναι πρωτότυπος και συχνά λίγο περίεργος».

Το άρθρο αναφέρεται στην πρωτοβουλία της Εκάβης Βαρελά, η οποία διευθύνει την οργάνωση «Δεσμός» και στόχο έχει να προωθήσει με συστηματικό τρόπο προϊόντα διαφόρων επιχειρήσεων σε οργανώσεις που βοηθούν άτομα που έχουν ανάγκη. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στην πρωτοβουλία του επενδυτή Πέτρου Νομικού με την επωνυμία Greece Dept Fee για την εξαγορά του ελληνικού χρέους. «Στην πρωτοβουλία του αυτή συνέβαλε και ο φίλος του, πλοιοκτήτης Ευάγγελος Μαρινάκης με 168.580 ευρώ. Επίσης το ένα τρίτο των εσόδων προέρχεται από τη Γερμανία, πιθανότατα από Έλληνες επιχειρηματίες».

Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στην προτροπή του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη, οι πλούσιοι επιχειρηματίες αντί να διαθέτουν τα χρήματα τους σε τέτοια projekt, καλύτερα θα ήταν να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Τέλος η Financial Times Deutschland, μιλά και για την πρωτοβουλία της νεαρής αρχιτεκτόνα Λιάνας Λιάκου, η οποία μαζί με συναδέλφους της κατέγραψε γύρω από την Ομόνοια «τους νιπτήρες της πρωτεύουσας». Η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να εξωραϊστεί η περιοχή. Πρώτες μικρές επιτυχίες υπάρχουν ήδη, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή Deutsche Welle,  Newsit.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε