Το “σκάνδαλο” με τα αξιόγραφα στην Κύπρο

Το χαρακτηρισθέν «σκάνδαλο» των αξιογράφων των τραπεζών και τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για την έκθεση των επενδυτών κυριαρχεί στη θεματολογία των ημερήσιων εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν το Tύπο είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των κρατικών οφειλών, οι προεδρικές εκλογές και οι ενδοκομματικές ζυμώσεις όπως και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής των ψηφοφόρων.
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δεν πληρώνουν εδώ και μήνες» γράφει ότι σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου η στάση πληρωμών είναι γεγονός,  με το κράτος να χρωστά 572.851.522 ευρώ αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, δεκάδες εκατομμύρια σε προμηθευτές, ενώ εκκρεμούν 137 εκ. ευρώ επιστροφές ΦΠΑ και να πληρώνει μόνο μισθούς. Αναφέρει επίσης ότι  ο κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν δηλώνει ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές μακροοικονομικές ισορροπίες. Αλλού γράφει ότι το λιμάνι της Λεμεσού ανεφοδιάζει τα ρωσικά πολεμικά πλοία που πραγματοποιούν ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η Σημερινή» αναφέρεται στις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο των αξιογράφων των τραπεζών και στεγάζει το θέμα υπό τον τίτλο «Σκάνδαλο 1,4 δις σε βάρος χιλιάδων καταθετών». Σε άλλα θέματα γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την επίσκεψη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο Μπιλ Κλίντον το Σάββατο. Γράφει ακόμα ότι η Triple Five είναι ενοχλημένη με τις Κυπριακές Αερογραμμές.
«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Στον αέρα 1,4 δις ευρώ» γράφει ότι οι επενδυτές αξιογράφων φαίνεται να είναι εντελώς ακάλυπτοι προσθέτοντας ότι η όποια διευθέτηση που θα αλλάξει την κατάσταση με τα αξιόγραφα θα πρέπει να περάσει από την κρίση της Τρόικας. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ έχει τρία σενάρια για τον πρώτο γύρο στις προεδρικές: Αυτόνομη κάθοδο, Ενδιάμεσο και Αναστασιάδη. Γράφει ακόμα ότι οι 6 κατηγορούμενοι για την έκρηξη στο Μαρί απάντησαν 208 «όχι» σε ισάριθμες κατηγορίες.
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Όχι στον δικηγόρο της ΕΟΚΑ Β΄» γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών τάσσεται κατά της υποψηφιότητας Αναστασιάδη για τις προεδρικές καθώς κρίνει ότι η διαχρονική συμπεριφορά του υποψηφίου Προέδρου προσβάλλει την ιστορική αλήθεια και τους ίδιους τους αντιστασιακούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης ενώ είναι ενυπόγραφη γραπτή καταγγελία από τον Ιανουάριο για τα αξιόγραφα περιορίστηκε σε χαλαρές συστάσεις. Γράφει ακόμα ότι Υπουργός Εσωτερικών και Κόμματα εξετάζουν αντιμετώπιση της αποχής στις προεδρικές.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Οι τράπεζες μπορεί να παραπλάνησαν τους επενδυτές» γράφει ότι οι Διευθυντές  των τραπεζών παραδέχονται ότι εσφαλμένα ώθησαν ποσό 1,4 δις σε επενδύσεις αξιογράφων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι  ο ετήσιος τζίρος του διασυνοριακού εγκλήματος ανέρχεται στα 870 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο συλληφθείς για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος του Ισραήλ έφθασε στην Κύπρο από τη Βρετανία.