Στην Πάτρα, συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο μεγάλο μέτωπο στην Πάτρα, οι πυροσβέστες θα είναι επί ποδός όλη τη νύχτα, καθώς αν και η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, λόγω των θυελλωδών ανέμων υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πέμπτη πρωϊ και στα μέτωπα της Αχαΐας η εικόνα είναι ακόμη ανησυχητική.

Με το πρώτο φως της ημέρας ευτυχώς τα αεροπλάνα εμφανίστηκαν στο πλευρό των ελικοπτέρων και κατάφεραν να περιορίσουν τα μέτωπα σε Δρέπανο και Πλατάνι. Οι φλόγες κατακαίνε ακόμη την περιοχή όμως είναι μακρυά από κατοικημένες περιοχές. Ειδικά στο μέτωπο του Δρεπάνου οι πυροσβέστες έχουν περιορίσει τις φλόγες κατά πολύ. Ωστόσο από τις 10:00 οι άνεμοι ενισχύθηκαν και πάλι και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, ενώ και το μέτωπο στο Πλατάνι εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο.  15.000 στρέμματα έχουν καεί.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αυξημένος και σήμερα Πέμπτη είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Κρήτη Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια, Χίο, Σάμο και Ικαρία Φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Αργυρά Αχαΐας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή, δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.  Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς τόνισε ότι τα ξημερώματα απειλήθηκαν σπίτια εξετάστηκε το ενδεχόμενο να εκκενωθεί η περιοχή στα χωριά Σελλά και Αργυρά. Ο κίνδυνος αποσοβήθηκε για τα χωριά αυτά, αλλά η φωτιά πλέον απειλεί το χωριό Πλατάνι, και όπως δήλωσε ο κ. Δημαράς η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από αέρος. Τα δυο αεροσκάφη της πυροσβεστικής που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δεν επιχειρούν λόγω των ισχυρών ανέμων διευκρίνισε.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή Σφηνάρι Κισσάμου Χανίων. Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.

– Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών στο Κ. Καστρίτσι – Στις 13:10 η φωτιά έφτασε στο Νοσοκομείο Ρίου αλλά κατασβέστηκε αμέσως – Ενα δεύτερο μεγάλο μέτωπο καίει περιμετρικά του Πλατανίου –  Καίγονται περιοχές φιλέτο της Πάτρας, εκεί που βρισκονται όλες οι βίλες – Τι λεει στο Νewsit o Aντιδήμαρχος Πατρέων, Γιώργος Σιγαλός –

Αίσθηση προκαλεί η φωτογραφία  που  «τραβήχτηκε» τις πρώτες πρωινές ώρες, στο πανηγύρι της Αγίας  Μαρίνας, μετά την εκδήλωση της  πυρκαγιάς σε δασική έκταση στα Σελλά…

Στο φακό του φωτορεπόρτερ  Γιάννη Πεφάνη, καταγράφεται ο κόσμος να γελά και να γλεντά χορεύοντας  ενώ πίσω τους στην κορυφογραμμή έχει ξεπροβάλλει το πύρινο μέτωπο.

Η  λήψη της φωτογραφίας που δημοσιεύει το flashstar.gr, έγινε στις τέσσερις το πρωί, δηλαδή δυο  ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών που  βρέθηκαν στο χώρο της θρησκευτικής πανήγυρης, όταν οι φλόγες «ξεπήδησαν»  από το βουνό και έγιναν αντιληπτές, ένας εκ των παρευρισκόμενων φώναξε  «φωτιά». Τότε  φέρεται μέλος του Συλλόγου της περιοχής να τον  πλησίασε και να του ζήτησε να σιωπήσει για να μην θορυβηθεί ο κόσμος και  διαλυθεί το πανηγύρι… (Η φωτογραφία στην πρώτη σελίδα).

ΩΡΑ 13.20 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αναστάτωση επικράτησε λίγο νωρίτερα, όταν η φωτιά πλησίασε το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με πυροσβέστες, κατοίκους και  συγγνείς ασθενών, να ρίχνονται στη μάχη και να καταφέρνουν να σβήσουν τη  μικρή εστία της φωτιάς. Όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου στο Newsit η φωτιά γύρω από το νοσοκομείο έσβησε και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Οι φλόγες τώρα κατευθύνονται ξανά προς Άνω Καστρίτσι, αφού άλλαξε πάλι η φορά του ανέμου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές της Αχαΐας: ‘Ανω και Κάτω Καστρίτσι, Αργυρά, Σελλά και Πλατάνι όπου από τα ξημερώματα  μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά. Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα τα 8 αεροσκάφη που έχουν σταλεί να μην πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Ωστόσο η πυροσβεστική υπηρεσία λέει πως τα αεροπλάνα επιχειρούν κανονικά όμως οι κάτοικοι της περιοχής και ο αντιδήμαρχος Πατρέων δήλωσαν στο Newsit ότι εδώ και ώρες δεν έχουν δει αεροπλάνο.

Από αέρος επιχειρούν μόνο 2 ελικόπτερα ενώ στις επίγειες δυνάμεις συμμετέχουν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 35 άνδρες πεζοπόρο τμήμα. Λίγο μετά τις 10:40, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ φεύγει εσπευσμένα από την Αθήνα για την Πάτρα. Δυνάμεις πυροσβεστών φεύγουν και από άλλες περιοχές της Πελλοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

“Εφιαλτική είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο Κάτω Καστρίτσι όπου η φωτιά έχει κυριολεκτικά μπει στις αυλές των σπιτιών” όπως δήλωσε στο Newsit o Αντιδήμαρχος Πατρέων Γιώργος Σιγαλός. Μάλιστα πρόσθεσε ότι παρά την εντολή που δόθηκε για εκκένωση των οικισμών οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τρέχουν πόρτα πόρτα για να διώξουν τουλάχιστον ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα με προβλήματα υγείας γιατί όπως είπε αυτό που είναι πολύ επικίνδυνο είναι οι πυκνοί καπνοί που έχουν “πνίξει” την περιοχή.

Ήδη η Περιφέρεια Αχαϊας έχει έτοιμα πούλμαν προκειμένου να εκκενωθεί ο οικισμός εάν η κατάσταση χειροτερέψει.

‘Οπως δήλωσε ο πατήρ Νικόλαος, από το Κάτω Καστρίτσι, ήδη οι καμπάνες του οικισμού έχουν χτυπήσει τρεις φορές για να εκκενωθεί όμως αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να φύγουν.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στην Αθήνα έφτασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας.

Το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο καίει αυτή τη στιγμή περιμετρικά του Πλατανίου ενώ νωρίτερα η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στην Πανεπιστημιούπολη.

eurokinissi eurokinissi

Οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη φωτιά πολύ επικίνδυνη καθώς ο άνεμος αλλάζει διαρκώς την κατεύθυνση του μετώπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκειται για εμπρησμό καθώς η φωτιά ξέσπασε στις περιοχές που χαρακτηρίζονται “τα φιλέτα της Πάτρας” εκεί που βρίσκονται όλες οι βίλες.

EUROKINISSI eurokinissi

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Κάτω Καστρίτσι, Αργυρά, Σελλά, Πλατάνι, αλλά και του οικισμού Μαγούλα ζουν ώρες αγωνίας, βλέποντας τις φλόγες να  απειλούν τις περιοχές τους.

Μάλιστα λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί  ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου  νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς, ενώ ανάλογη κατάσταση έχει δημιουργηθεί  και στην πόλη της Πάτρας. Ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε στο Newsit ότι δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς, έχουν κλείσει τα παράθυρα του νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά ο κλιματισμός και τα φίλτρα και όλα είναι καλά. Το μόνο που ζητήσαμε είπε ο κ. Απόστολος Λέτσιος είναι να εκκενωθεί το πάρκινγκ του νοσοκομείου από τα οχήματα των συγγενών για να κυκλοφορούν πιο εύκολα τα ασθενοφόρα σε περίπτωση ανάγκης. Ο καπνός μάλιστα φτάνει ακόμη και μέσα στην πόλη της Πάτρας και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Στο μεταξύ ένα ακόμη πύρινο μέτωπο  εκδηλώθηκε στην Αχαΐα, αυτή την φορά στην περιοχή Τζάιλο. Η φωτιά καίει  δασική έκταση και στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και από  τον γειτονικό νομό Ηλείας, καθώς και εναέρια μέσα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ  ΠΗΓΗ: NewsIt.gr

Πηγή:  Skai.gr